Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Cziewczynki ta lasagne tylko brzmi tajemniczo i egzotycznie ,tak naprawdę jest łatwa, kupuję płaty makaronowe lasagne ,jest ich dużo i starca na kilka obiadów,

smaże pieczarki, duszę szpinak, żeby byl miękki (może byc mrożony} poduszeniu dodaję serek ricotta do pieczarek i szpinaku, solę ,pieprzę, i jakie tam przyprawy sobie chcecie - ja dodaje tez wyciśnięty czosnek, osobno robię sos pomidorowy - smaże cebulkę, dodaję pomidory - bez skórki i rozdrobnione, czosnek ,sól pieprz ,zioła prowansalskie, gotuję bez przykrycia aż zrobi się gesty,
następnie płaty makaronowe zalewam wrzątkiem ,żeby były miękkie - uwaga ,żeby się nie posklejały, najlepiej dodać oleju ,lub zalewac osobno ,tak po kilku minutach wyjmuje je, wkladam na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, na płaty farsz - (serek, szpinak ,pieczarki,) znowu płaty lasane ,farsz ,płaty i na koncu polewam sosem pomidorowym ,a na sos posypuje starty ser żółty i do piekarnika na około 20-30 min ,180 stopni.
niekiedy robię tylko jedną warstwę - czyli płaty - farsz -płsty i sos ,poza tym przepis można modyfikowac i do farszu dogaję czasem inne warzywka,> Ricotta dostępna w większości supermarketów ,niekiedy jak nie moge dosteć kupuję 2 serki almette naturalne i zastępuję ricotte fakt włoski ser zawsze ładniej brzmi



Dzięki Arla. Dokładnie zobaczymy jak to bedzie np na tydzień przed wyjazdem . Kupiłam Mamie bilet lotniczy z powrotem do Polski na 10 grudnia tak żebym się nie stresowała tym, ze ona np chce wracać na święta do Polski a ja nie będę sie czuła na siłach żeby jechac.

Emilly super wygląda Twój pokoik...no właściwie Mikołaja My w sumie jak na razie nie zrobilismy takiego typowego pokoiku dla Dzidka bo przez pierwsze 4 miesiące będzie z nami w pokoju w tym wielkim koszu. Komoda wygląda bardzo porządnie...super
Trzymaj się tam kobitko. A jak tak będziesz ciągle gdzieś latała to wszystko zacznie się wcześniej Czy Ty juz nie mozesz leżeć w tym łóżku i się z niego nie ruszać???

Zrobiłam babe... Zastanawiam się tylko czy upiecze się w takim żaroodpornym naczyniu (takim jak na lasagne)??? Bo w przepisie jest na blasze???



LASAGNIE Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ (przepis pochodzący z Mniammniam i mnóstwo razy przeze mnie wypróbowany)

ok. pół pudełka płatów lasagne (ok. 22 dag)
15 dag czerwonej soczewicy
40 dag pieczarek
4 dag startego zółtego sera
puszka pomidorów w zalewie *
mała puszka koncentratu pomidorowego *
2 cebule
5 ząbków czosnku
sól, pieprz, oliwa

*można zastąpić świeżymi pomidorami uduszonymi na patelni

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę.
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i pieczarki. Jak puszczą sok, dodać soczewicę, rozdrobnione pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy, przykryć i dusić kilka minut do miękkości ziarna. W zasadzie powinno być w farszu troche płynu, aby płaty lasagne mogły go wchłonąć.
Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Układać na przemian lasagne i farsz. Górną warstwę posypać zółtym serem.
Piec pod przykryciem w temp. 180 stopni przez 30-40 minut.



Proszę bardzo Kasiu! Wklepuję dokładnie, jak w przepisie - ale myślę, że wszelakie zmiany są dozwolone.

LASAGNE Z KURCZAKIEM
12 płatów lasgne
50 dag piersi z kurczaka
cukinia
30 dag brokułów
30 dag pieczarek
2 cebule
3 spore pomidory
pomidory w puszce (0,9 l)
3-5 zabków czosnku
10 listków bazylii
2 łyżki śmietany
10 dag startego parmezanu
5 dag masła
4-5 łyżek oliwy
1-2 suszone papryczki
cukier, sól, sos beszamelowy

Pieczarki pokroic na czastki, cukinie - w polplasterki, piersi z kurczaka - w paski. Na patelni rozgrzac polowe oliwy i usmazyc mieso. Przelozyc na talerz, na pozostalym tluszczu obsmazyc pieczarki. Gdy sie zarumienia, dodac cukinie.
W rondlu rozgrzac reszte oliwy, podsmazyc drobna pokrojona cebule, czosnek i papryczke. Po kilku minutach wyjac papryczki i dodac kurczaka, pieczarki z cukinia i podzielony na rozyczki brokul, obrane pomidory pokrojone w kostke i polowe zmiksowanych pomidorow z puszki. Dusic na malym ogniu ok. 15 minut. Dodac smietane, bazylie, doprawic do smaku.

Naczynie zaroodporne wysmarowac maslem, ukladac platy makaronu na przemian z farszem i beszamelem i parmezanem. Ostatnia warstwe dokladnie pokryc beszamelem, polac reszta zmiksownych pomidorow z puszki, posypac parmeznem. Zapiekac ok. 45 minut w tem. 190-200 st.



Hm... Dobrze wiedzieć, że owoce morza odpadają Może Lasagne? Może średnio pasuje na romantyczną kolacje, ale znam doskonały przepis na Lasagne ;D i do tego lampka czerwonego wina. Możesz zrobić Risotto, może spaghetti z sosem bolognese? Trochę oklepane, ale co tam... ^^ Kurczak po chińsku? Nie robiłam, ale mam całkiem fajny przepis, który chce niedługo wykorzystać... :> Albo placek po węgiersku? xD A może na słodko? Naleśniki z jabłkami, cynamonem i bitą śmietaną + czekolada pitna? Chociaż tyle kalorii na kolację... Ale raz - nie zawsze ;d Nie wiem, celować w ten deseń? Czy ma być to coś wykwintnego? :>



Prosze bardzo:
pol kostki masla
dwie lyzki maki
dwie szklanki zimnego mleka
dwa zoltka
1/3 szklanki smietany
bialy pieprz
sol
galka muszkatolowa


Na patelni rozpuszczam maslo, zdejmuje z ognia, dodaje make i dokladnie mieszam (najlepiej trzepaczka). Patelnie znowu stawiam na plyte i lekko zarumieniam make. Ponownie zdejmuje patelnie i dodaje zimne mleko, intensywnie mieszajac. Ponownie stawiam patelnie na plyte i doprowadzam do wrzenia. Sos powinien miec konsystencje smietany, jezeli tak jest dodaje zoltka wymieszane ze smietana. Dzieki temu sos staje sie taki bardziej jedwabisty. Doprawiamy galaka, pieprzem i sola.

Wyglada troche skomplikowanie, te cale zestawianie i odstawianie. Ale naprawde warto. Przepis ten znalazlam kiedys na mniam mniam. Bylo tam co prawda 1/2 szk. smietany, ale jak dla mnie to troche za duzo.
Wychodzi tego sporo i jest naprawde dobry do lasagne (szczegolnie takiej ze szpiankiem i feta). Mniam... chyba jutro zrobie na obiad.

marta



A ja dosć często robię lazanię z czerwoną soczewicą. Jest na prawdę pyszna.
Przepis pochodzi z mniammniama i jest przeze mnie uwielbiany.

ok. pół pudełka płatów lasagne
15 dag czerwonej soczewicy
40 dag pieczarek
trochę startego zółtego sera
trochę startego parmezanu
puszka pomidorów w zalewie
mała puszka koncentratu pomidorowego
2 cebule
5 ząbków czosnku
sól, pieprz, oliwa

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę.
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i pieczarki. Jak puszczą sok, dodać soczewicę, rozdrobnione pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy, przykryć i dusić kilka minut do miękkości ziarna. W zasadzie powinno być w farszu troche płynu, aby płaty lasagne mogły go wchłonąć.
Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Układać na przemian lasagne i farsz. Górną warstwę posypać zółtym serem wymieszanym z parmezanem.
Piec pod przykryciem w temp. 180 stopni przez 30-40 minut.

Ps. Osobiście, zwykle płaty lazanii najpierw "obgotowuję" we wrzątku, wtedy zapiekanka może krócej zapiekać się w piekarniku i nigdy nie zdarzają mi się twarde płaty lazanii. Ale to jest kwestia gustu.



dzieciaczki super.. u nas pogoda od wczoraj rewelacyjna.. cieplusieńko a w słońcu to nawet sama bluzę ściągnęłam bo myślałam ze się ugotuję..

o Kubuś oczywiście nie raczkuje.. ale się specjalnie tym nie martwię.. na wszystko przyjdzie czas..

no i nie chce mi sie sprzątać (a jutro chyba gość w domu) - przydałby sie jakiś kop na rozruch.. a zaraz zabieram się za lasagne na obiadek (wg profesjonalnego przepisu koleżanki).. już mi ślinka cieknie... mniami..




Zdziwiłabyś się Agnes. Ja wbrew pozorom kompletnie nie stwarzam zagrożenia na drodze...

EDIT:
Zresztą spieszyłem się, żeby zrobić lasagne :P

Ty się nie tłumacz lazanią!

A tak co do punktów, nie wiem, czy stwarzasz to zagrożenie, czy nie i kompletnie nie chodzi mi o to, byś to wykazał, czy udowodnił, no wiesz. Tylko tak sobie pomyślałam: punkty i mandaty zgarnia się za złamanie przepisów. Tak, zgodzę się, że czasem durnych, nieadekwatnych do okoliczności. Ale aż tyle? Statystycznie rzecz biorąc, 45 punktów na raz, to musiałeś nieźle wywinąć i nawet jeśli połowę z tego dowalili Ci ze złośliwości, bo się, na przykład, stawiałeś, to druga połowa musiała z czegoś wyniknąć.

Dobra, dość trucia, leć robić jedzenie.



LASAGNE Z FARSZEM SZPINAKOWO-SEROWYM


-1 opakowanie mrożonego szpinaku
-3 łyżki oliwy
-sól,pieprz
-gałka muszkatołowa
-1 główka czosnku
-2 puszki pomidorów
-1/2 łyzeczki suszonego tymianku
-250g chudego twarogu
-100g parmezanu
-płaty makaronowe do lazanii (te z lubelli są najlepsze,nie trzeba ich
gotować)ok.250g
-bazylia świeża lub suszona


Szpinak rozmrażamy i krótko podgrzewamy na 1 łyżce oliwy.Doprawiamy solą,pieprzem i gałką muszkatołową.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.Pomidory z sokiem wlewamy do garnka,dodajemy czosnek i tymianek.Podgrzewamy i gotujemy na wolnym ogniu ok.20min.Twaróg mieszamy z połową parmezanu,doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200st.C .Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy oliwą i układamy w nim warstwami: połowę szpinaku,płaty makaronu,twaróg,bazylię i sos pomidorowy.Czynność powtarzamy.Zakańczamy warstwą twarogu i posypujemy resztą parmezanu.
Przykrywamy i pieczemy ok.20min.Następnie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy kolejne 20min.


Jestem miłośniczką lazanii i to jest mój ulubiony przepis!Według mnie rewelacja,zachęcam!!!



Specjalności Yenny:
- pizza (podobno pyszna)
- gyros
- lasagne
- sałatki wszelkiej maści
- ciasta:)

Same niezdrowe rzeczy w większości...

Poza tym lubię w kuchni ekperymentować jak mam czas, np. dodać w przepisie na chińszczyznę tuńczyka zamiast kurczaka.



Ja przy mamie nigdy bym się nie nauczyła gotowac, bo ona robi to po prostu fenomenalnie. Ale w pewnym momencie zachorowała i wtedy musiałam do tej roli szybko dorosnąc ja. Potem dzieliłyśmy się: niektóre dania robiłam ja /np. lasagne, ziemniaki puree (jedyne czego mama naprawdę(!) nie potrafi zrobic)/, inne ona /np. pieczona kaczka z owocami na święta/. Jedyne czego ja robiłam więcej, to piekłam ciasta (najczęściej wszelkiej maści serniki, czy jakieś na życzenie - np. ciasto marchewkowe), bo mama nie bardzo lubiła.

Co najchętniej? kuchnia polska, włoska... Poza schabowym i lasagne nie mam raczej ulubionych dań

micelko, a można przepis na te roladki z kurczaka z sosem żurawinowym????



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)