Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Na pewno każdy z was próbował już swoich sił w kuchni.Ciekawi mnie co wychodzi wam najlepiej w jakiej potrawie nie macie sobie równych.
Może robicie najlepsze jabłeczniki, bolitas a może zwykłe jajecznice bo dodajecie dodatek, który dodaje prawdziwego smaku.
Wyszło wam już za pierwszym razem czy to doświadczenie i kwestia wielu prób?
I czy ktoś was tego nauczył a może to własny przepis?
Właśnie może macie jakieś własne przepisy którymi możecie się podzielić




Ja np. nie lubię i nie umiem gotować szkoda czasu, ale zdarza się;)
Tak więc specjalizuję się w lasagne, które uwielbiam najbardziej i sałatkach równie smacznych. Coś w stylu jarzynowych z majonezem od którego jestem uzależniona, pycha! Składniki wybieram według mojego gustu, zazwyczaj innym smakują



Hmm... Zapiekanki mają to do siebie, że można tam wrzucać co się żywnie podoba ;) Mogą być zapiekanki z dodatkiem ziemniaków, makaronu, z mięsem, zapiekanki słodkie. Warzywa można dawać właściwie dowolne, dobre będą pomidory, brokuły, szparagi, bakłażany, pieczarki, papryka... Najlepiej pokombinować. Z konkretnych przepisów mogę teraz wrzucić klasyczny przepis na Lasagne (dam w oddzielnym poście o kuchni włoskiej).

Tak z głowy mogę mniej więcej zarysować przepis na zapiekankę zasłyszany w kulinarnych podróżach Roberta Makłowicza.

Potrzebne będą:

1. pulpeciki (to mam nadzieję każdy umie zrobić: mielone, cebulka, jajko, sól, pieprz, wrzątek ;)
2. lekko podgotowane brokuły (w oryginale były to brukselki, ale jak dla mnie mają ostry, kapustny smak, brokuły komponują się dużo lepiej)
3. pomidory
4. śmietana kremówka, jajko, żółty ser --> na sos
5. sól, pieprz, gałka muszkatułowa

Proporcji jak zwykle nie umiem podać, tego typu dania robię na oko ;)

System jest taki: na dno naczynia idą pulpeciki, na to brokuły i pomidory, wszystko należy polać śmietaną wymieszaną z jajkiem i startym drobno żółtym serem, posypać serkiem po wierzchu i zapiec. Zapiekanka nie ma zwartej postaci, więc może super atrakcyjnie się nie prezetuje, ale jest bardzo smaczna.

Aha, brokuły trzeba wcześniej dobrze odsączyć, bo i pomidory trochę wody puszczą, może się nam zrobić zupa.



Nie widziałam nigdzie wątku o podobnej tematyce więc zakładam.
Temat służy wypowiadaniu się o wszelkich waszych osiągnięciach kulinarnych (tych większych i mniejszych ;) ), ale również o planach dotyczących ugotowania czegoś jak i o tym na jaką potrawę macie największą ochotę :)
Jeśli chodzi o mnie to życie studenckie zmusiło mnie do eksperymentowania w kuchni i muszę stwierdzić, że jak na razie z całkiem niezłym wynikiem się to odbywa. Wszyscy chwalą sobie moje gołąbki czy lasagne, jak i wszelkie zupy, które udało mi się ugotować. Jestem też pasjonatką pieczenia ciast, właściwie to wystarczy mi przepis i ciasto na 99% wychodzi xD



Jedzonko :P
  (Wstęp do tematu)
Tibia:
Rozmowa toczy się różne tematy, aż tu nagle Kogutowi burczy w brzuchu...

Cytat:
Burk, burk I się zaczęło !

Cytat:
02:42 Kogucik Sorc [105]: ja pierogi chce
02:42 Kogucik Sorc [105]: z serem
02:43 Lewy Ek [118]: i z grzybami
02:43 Kogucik Sorc [105]: albo
02:44 Kogucik Sorc [105]: spagetti lub
02:44 Kogucik Sorc [105]: lasagne

[...]

02:58 GM Wazka [2]: zaloze
02:58 GM Wazka [2]: temat
02:58 GM Wazka [2]: o jedzenu xD
02:59 Kogucik Sorc [105]: ooooooooooo
02:59 Kogucik Sorc [105]: goood

Hmm...w temacie tym możecie pisać wasze upodobania kulinarne, przepisy, ulubione potrawy i wszystko co związane z jedzeniem :P Można też dodawać zdjęcia potraw itp ^^

Każdy z nas chyba lubi jeść... nie ? :D



Posty niezwiązane z jedzeniem zostana... "zjedzone" :P


Smacznego ^^



Fantastyczny przepis!
Do tej pory moje ulubione ragu to ragu z boczkiem i rozmarynem wg Jamiego Olivera, zapiekane w piekarniku, ale te tez jest boskie!
Nastepnym razem zrobie arancini, bo dzisiejsze ragu zostalo pochloniete ze spaghetti.
A jak robisz lasagne?
Masz jakies jeszcze perelki kulinarne? Uwielbiam kuchnie wloska i z checia bym ja poznala od tej strony domowej.
jeszcze raz dzieki za przepis:)



Dot.: Wymarzony pierścionek - część XVI (tak, tak, szesnasta!)
  dzięki dziewczynki :cmok: no nic lecę rozwijać moje talenty kulinarne :D
Haniu ta lasagna o której piszesz ciekawie brzmi - wrzucisz przepis? może następnym razem spróbuję ? aha tarty wg Twojego przepisu nadal biją wszelkie rekordy popularnosci u mnie :p: mam już 4 popisowe dania :D

Dorinko - ad psychologa masz rację dobrze trafiłam , bardzo mądry człowiek z niego , a pomyśleć że tak się opierałam :cool:



Tae Tad nie wiedzialam, ze przejawiasz takie zdolnosci kulinarne . Moze znasz przepis na lasagne. :



Kuchnia włoska – jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej.

Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza.

Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna. Na północy je się ryż i polentę, częściej stosuje się masło, na południu przeważają niezliczone gatunki makaronów i oliwa. Każdy z 29 regionów oraz wiele miast mają swoje kulinarne specjały. Emilia-Romania to ojczyzna faszerowanych pierożków, Sycylia i Siena słyną z deserów, rejon Valle d'Aosta z fondue, Florencja szczyci się befsztykiem i wieloma innymi daniami mięsnymi, Turyn kurczakami Bolonia sosem mięsnym (bolognese), a Neapol – tradycyjną pizzą.

Wiele potraw takich jak spaghetti, pizza i risotto stało się bardzo popularne najpierw w USA, a potem razem z "eksportem" kultury amerykańskiej w większości państw przemysłowych, od Korei po Argentynę.

Tradycyjny posiłek włoski składa się z antipasto (przystawka), pasta (danie mączne albo zupa); główne danie to ryby, mięso albo drób wzbogacone risotto lub sałatką. Taki posiłek zakończony jest deserem.


Niektóre popularne potrawy

spaghetti (właśc. pasta)
pizza
lasagne
tortellini
ravioli
risotto
zupa minestrone
polenta
bruschetta
focaccia
piada (piadina)
gnocchi
caponata

Niektóre desery

lody włoskie
panna cotta
tiramisu
panettone
pandoro
cannolo
granita
zabaglione
spremuta

Niektóre sery

parmezan
mozzarella
gorgonzola
mascarpone
ricotta
pecorino
grana padano

Niektóre wina

Marsala
Chianti
Frascati

ŹRÓDŁO: Wikipedia


POLECANE I SPRAWDZONE PRZEPISY:




Bruschetta

Składniki:

4 kromki pszennego chleba lub pszenna bagietka, 2 pomidory, 1 pęczek grubo pokrojonej bazylii, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek


Wykonanie:


Kromki chleba opiecz w tosterze lub na grillu, bagietkę pokrój ukośnie, podpiecz na grillu, w piekarniku lub na patelni. Pomidory pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z posiekaną bazylią i drobno pokrojonym czosnkiem. Posól, przypraw pieprzem, polej oliwą z oliwek. Opieczone kromki chleba natrzyj czosnkiem, na wierzchu ułóż pomidory z bazylią skropione oliwą. Udekoruj listkami bazylii.
Polecam, pychotka!!!

[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)