Projekt badawczy Polska-Namibia 2010


Maciej Browarczyk wrote:
Niedlugo na pl.misc.samochody beda
pewnie pytac o nowe przepisy kulinarne.


Biorąc pod uwagę fakt, że coraz więcej grupowiczy z pl.misc.samochody, a
zarazem właścicieli diesli coraz częściej jeździ na wszelkiego rodzaju
olejach spożywczych, to kto wie;) Już co i raz przewijają się wątki ( na
razie "zapachowe" ) o frytkach i plackach ;)



Dnia 03-sty-05 11:41:00,  jureq napisawszy:


Ściągając posty z 31 grudnia z pl.comp.security z serwerów pro futuro i
onet-u mam jakieś makabryczne przepisy kulinarne po angielsku. Co się
dzieje?


Z TPI jest to samo. Jakiś bardziej zaawansowany robot/robak (?)
podszywa się pod piszących na tę grupę (a przecież to grupa
moderowana!) Ładny początek nowego roku!




Witam,
Szukam jakiejś B. Dobrej strony Kulinarnej z przepisami na rożnego typu
potrawy i napoje.
Zależy mi aby na stronie była jak największa ilość przepisów na wszelakie
potrawy, sałatki, napoje i słodycze, chce zrobić dziewczynie prezent i
nagrać jej na CD-ROM przez siebie stworzona mała wirtualna książkę
kucharska
na której znajdzie wszystko co na ogol się pisze i co będzie uruchamiać
się
po włożeniu płyty do napędu CD-ROM.
Pozdrawiam


No ładnie! Kuchareczki się szuka??? No to na pl.rec.kuchnia Cie pokieruję.
Albo wrzuc sobie człowieku do wyszukiwarki hasełko pt. przepisy kulinarne. I
voila!
pozdrawiam
eliza




Może pomalutku zaczniecie podawać przepisy kulinarne na święta via Monti.


Może ja zacznę od moich ulubionych dań, doskonałych na Wigilię:
1. Kapusta kiszona z grochem.
2. Kapusta kiszona z suszonymi grzybami.
Bardzo proste i szybkie do wykonania, a jednocześnie doskonałe w diecie MM.
---
Pozdrawiam,
MAGDA




|<onrad wrote:
Jestem przede wszystkim biologiem, który zajmuje się owadami
socjalnymi ;)


No to ok.


/* choć głównie mrówkami */


ps. czy znasz przepisy kulinarne  na mrowki? - bo wiem ze mrowki sie
jada...... (wybacz abstrakcje pytanie)

J.



anna.2007 napisała:

> Myślę, że żywotnikowi nic się nie stanie, zyska nowy wygląd. Lepiej
> oczywiście formowanie stosować u młodych roślin stopniowo uzyskując
> to co chcemy, ale rośliny wiele zniosą. Nie jest to oczywiście
> bonzai. Sztuka bonzai jest dla mnie torturowaniem roslin. Dla
> wielbicieli takowej mam przepis kulinarny w tym samym guście, na
> karpia po chińsku. Bierze się żywą rybę, owija jej głowę w mokry
> ręcznik i wsadza całą resztę do wrzącego oleju. Je się szybko karpia
> żywo-smażonego. To Azja i to też. Drogi darze61, twoje poglądy
> ogrodniczo przyrodnicze wydają mi się często słuszne i podobne do
> moich, ale zaczynam bać się pisać. Strasznie wytykasz błędy. Chyba
> zacznę pisać w wordzie, sprawdzać pisownię i wklejać do postu, o
> przepraszam wpisu :)
Anno, bój się Boga ...żywą rybę do wrzącego oleju??? Tylko tak dla efektu
napisałaś, powiedz prawdę. Tego nie robi sie rybom nawet w Azji!



Gość portalu: nene napisał(a):

> a moja rozsądna Babcia z RM słuchała tylko przepisów kulinarnych, bo
podawali
> przepisy na tanie i sezonowe potrway.

wiesz, moja babcia byla dobra, prosta, bardzo religijana kobieta. Gdy coraz
trudniej jej bylo wychodzic z domu, nie mogla tak czesto bywac w kosciele jak
dawniej, zaczela sluchac RM. No i gdy uslyszala ile to polacy-katolicy maja
wrogow, jakie to niebezpieczenstwa czyhaja na nas ze strony zgnilego zachodu
to bardzo sie tym przejmowala. Wlasnie dlatego RM jest bardzo niebezpieczne,
robi wode z mozgu, prostym, starym, Bogu ducha winnym ludziom. I jeszcze
wyciaga od nich kase (to ciagle, nachalne przypominanie o wplacaniu pieniedzy
na konto RM...)



Obiad tani a smaczny i ciekawy - da się tak???
Kochani, potrzebuję rady ;)
Nadarzyła mi się okazja wyjazdu zagranicznego na stypendium. Kraj nie
najtańszy (Hiszpania), jak najwięcej zaoszczędzonej gotówki chcę zainwestować
w studia, więc potrzeby "mieszkaniowo-żywieniowe" będą wymagały oszczędności.
Nie mówię broń Boże o niedojadaniu ;), ale np. o tym, że na obiady na mieście
czy kulinarne szaleństwa raczej rzadko będę sobie mogła pozwolić.
Jadę tam z kolegą, więc gotowanie będzie dla 2 osób. Niestey do tej pory w
kuchni nie szalałam i doświadczenia za wielkiego nie mam. Przeszukałam już
forum, trochę przepisów pościągałam :)

Czy moglibyście podać jakieś Wasze ulubione i sprawdzone przepisy na ciekawe
i niedrogie obiady?
Z góry dziękuję, Izka



peklowanie bez saletry, bez soli do peklowania?
można?
znalazłam taki przepis, chyba jedyny/przynajmniej ja nie znalazłam
innego/ktory nie zawiera saletry ani soli do peklowania tylko zwykłą sol, jak
myślicie da radę zapeklować szynkę bez w/w skladnikow?
pychotka.pl/przepisy-kulinarne/w%EAdliny/szynka-po-staropolsku.html



Achy ,ochy
Poczytałam sobie kilka różnych forów kulinarnych.Sporo przepisów
sprawdziłam.Jedne lepsze inne gorsze.Doświadczenie w kuchni mam spore i takie
bardziej na wyczucie robię rzeczy.Zastanawia mnie tylko skąd tyle podziwów dla
najnormalniejszych potraw typu racuchy:np.wspaniałe ,cudowny smak ,niebiański
zapach.Przyznam ,że jest sporo przepisów które mi się bardzo podobają.Szukam
jednak w kuchni prostoty.Jestem za tym żeby stosować zgodnie z naturą z
produktów które u nas rosną ,są rodzime itp...Nie wiem ....Niektóre wyszukane
przepisy upraszczam,ważny jest dla mnie efekt.Czy ja się starzeję????Nie lubię
udziwnień..Sorry za te przemyślenia,ale tak mnie naszło.Uwielbiam przepisy
Marge72 i parę innych osób.Czy przepis im bardziej skomplikowany to ciekawszy?
Jak myślicie.Opieram się na różnych forach nie tylko Fk.Wyprostujcie mnie.Może
ja jestem wygodnicka...Dodam ,że lubię gotować.Pozdrawiam



he, he, he...
Bo oni to wogóle jakieś takie mnóstwo kiszonek maja...(dla mnie też to jest
spaprane zapachami...)A kisza w takich smiesznych garnkacj z pokrywką
stożkową...
Ale ostatni wpadła mi do łapy jakaś ksiazka z przepisami na przewory z warzyw.
Polska. I jak zobaczyłam tę mnogość przeróżnych kiszonek - to od razu jakoś tak
z tamtymi rejonami mi sie skojarzyło...

Zresztą, ile razy goszczę Chińczyków w Pl, tyle razy wynajdują mi oni
podobieństwa kulinarne. I nie tylko. Ot chośby takie żurawie przy studniach....



surimi - gwoli informacji
co jakis czas pojawiaja sie przepisy na salatki itp. z paluszkow krabowych
lub surimi, wiec podaje na wypadek gdyby ktos nie wiedzial czym owe
rzeczywiscie sa:
pedia.newsfilter.co.uk/wikipedia/s/su/surimi.html
sa to w wysokim stopniu przetworzone kawalki ryb z wieloma dodatkami,
mrozone, barwione i formowane. to do informacji wszystkich 'purystow'
kulinarnych z FK!
ale pewnie to wszyscy tu od dawna wiedza...
pozdrawiam!



Dzisiaj odebrałam przesyłkę z Merlina, a w niej między innymi książkę W.
Baraniewskiego.
Po pierwszych oględzinach jestem bardzo zadowolona. Książka jest starannie
(szyta, w twardej oprawie) i pięknie wydana (ładny papier, mnóstwo zdjęć,
rycin, ilstracji).
Bardzo się cieszę, że ja kupiłam, choć cena nie jest mała.

Może podam spis treści, żeby nieco przybliżyć:

Wstęp
O gospodarstwie
O kuchni
-spizarniany sezam
-lodownia
-podróż do piwnicy
-kredens
-o stołowej izbie
O kucharzach
O tym, kiedy i co jadano
O świętach
O zapaśnikach Bachusa
O wyrobach domowych
O drugim stole
O stole w lesie
O stole chorych
O pasibrzuchach
Kuchnia nowa
Z ksiazek kucharskich i poradników dla ziemian
-porady gospodarskie
-porady kulinarne
-wzory menu
-przepisy
Bibliografia
-archiwalia
-druki zawarte i książki
-kalendarze i prasa
Indeks osób



zamiast tracić czas na zastanawianie się, idz na prezentację.Tam
zobaczysz jak to jest mozliwe.Wszyscy,którzy kupują produkty z
drugiej ręki pozbawiają się tej mozliwości, oraz tracą gwarancję
Tupperware.Pamiętaj,ze gwarancja Tupperware to możliwość reklamacji
wadliwego produktu nawet po 30 latach!.Zaproś prezenterkę do swojego
domu,zorganizuj miłą posiadówkę ze swoimi koleżankami,a napewno
wszystkie będziecie usatysfakcjonowane.Jako Gospodyni otrzymasz
podziękowanie Tupperware.ja w ten sposób zbieram pojemniki, z
których jestem bardzo zadowolona i moje kolezanki również ze swoich
zakupów.Wymieniamy się przy okazji przepisami i doświadczeniami
kulinarnymi.Pozdrawiam i życzę dobrej zabawy na prezentacji.Liona



A wiórki kokosowe...
to już można dać Srajdzince? I jakie mają wartości odżywcze?
Ależ mnie dziś kulinarne myśli ogarnęły...

Znalazłam na jakims forum przepis na ciasteczka z płatków owsianych. Chyba zrobię:-)

Skopiuję Wam, gdyby Was też tak naszło na gotowanie/pieczenie;-):

"2 szkl płatków, pół szkl cukru lub miodu, pół szkl mąki,pół
szkl masła(margaryny) 1 jajko i dowolna ilość bakalii i orzechów. Wymieszać
jak za suche dołozyć łychę śmietany.Piec ok centymetrowej wysokości ciastka
przez 20min w 180 stopniach."




prowadząca jest
a. arystokratką :) samo nazwisko powinno Ci sporo mówić. Ród Capponich sie
kłania. i historia Florencji.
b. wykładowcą na Italianistyce (historia Włoch, włoski itp.. przynajmniej
kiedyś tak było)
c. autorką 2 ksiązek wspomnieniowo kulinarnych (Moja Kuchnia pachnąca
bazylią ..)
d. matka 5 dzieci ;-)
e. żoną Polaka, owszem. .
f. swego czasu pisała do GW (przepisy) i do Elle

co do programu, to uważam, że jest wyjątkowo nieudany.
Wg mnie to nie klasa , a nuda

a "pani asystentka" .. ech szkoda gadać



paluszki są opisane dość dokładnie w którejś części, a na bardzo precyzyjne
przepisy to ja bym nie liczyła, z tego, co pamiętam, pani mm dość swobodnie je
podawała (typu, co mnie swego czasu załamało, 'torebka proszku do pieczenia' - i
zgaduj człowieku, ile też w niej tego proszku było:). a ten chleb juliański w
czymś był, jak nie w 'łasuchu', to w 'całuskach'.

chyba wolałabym poczytać o olśnieniach kulinarnych, podobała mi się opowieść o
bazylii w sosie musztardowym czy jakoś tak:)



super by bylo gdyby powstalo takie wydawnictwo - kulinarny serock

to bylaby super promocja dla nas-w sensie dla gminy i dla nas
mieszkancow tez bo przepisy maja byc podpisane-maja tez byc pokazane
osoby przy garach mozna by bylo tez pokazac jakies inne swoje pasje


macie jakies przepisy?wybieracie sie do urzedu z tym?



Praca w Cardiff
Znajdź pracę w Cardiff (Walia)
na stronie www.bornex.net - Polacy w Cardiff
Ponad to:
> program TV, Jobcentre, telefony w UK, taxi, autobusy, kolej,
Arriva, Cardiff Bus, National Express, Darmowe Ogłoszenia, Mapa
Europy, Mapa Świata, Galeria, Lotto, National Lottery, Polonijne
linki, gencja pracy w Cardiff, Polskie sklepy w Cardiff, Revenue,
wiązanie krawata, Gotowanie - przepisy kulinarne z fotką, dowcipy ...



Moja babcia:)
Chyba można nazwać to autorytetem. Moja babcia jest nim dla mnie- w wielu
sprawach zyciowych. bo nie ktore sprawy są zawsze aktualne. Jest to kobieta z
dobrymi zasadami, ma swoje skromne, ale swoje zdanie. Stoi zawsze z dala od
klotni i sensacji. No i jest dla mnie najwiekszym autorytetem kulinarnym. Nie
gotuje tylko typowo polskiej kuchni- lubi eksperymentowac i uwielbia wyszukiwac
w sklepach nowinek kulinarnych. Dzielimy sie przepisami- ja jej dostarczylam
kilka nowinek kulinarnych z Francji, czym byla zachwycona. Babcia jest de best.
Innych autorytetów nie posiadam, raczej ludzi, których poglądy i pracę szanuje-
np. Adam Szostkiewicz, Wojtek Jagielski, Kapuściński. Jest jeszcze papież, ale
to kategoria zarezerwowana tylko dla Niego.
A mało mamy autorytetów publicznych, mało....



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)