Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

atlas
Za kilka dni rusza Atlas kulinarny GW. Zdjęcia były w świątecznej -
pospekulujmy trochę -
logo Knorra na czołowym miejscu trochę mnie zdumiało. Jak wiadomo firma K.
czuwa także nad Pascalem Brodnickim, który zajęty jest jak mróweczka, bo
wymyśla dziennie 50 przepisów.
Czyli w Atlasie będą przepisy z całego świata WYMYŚLONE ad hoc przez Pascala
i podsypane najbardziej reklamowaną przyprawą.
Co knur, to knur...
Czesc Pichciarz. Witam w Nowym Roku i zycze duzo zdrowia szczescia i samych
udanych potraw :)
Wpisalam w Google i kuchnia i przepisy i gotowanie, potrawy i bez problemu
wyskoczylo mi sporo stron kulinarnych.
Moze jeszcze kulinaria :) czy kuchnia polska, wloska itd., jedzenie, przepisy
kulinarne. I oczywiscie nazwy potraw.
Moze jeszcze ktos ma inne propozycje. A jak cos mi sie przypomni to dopisze.
Zobacz tez na stronach firm co produkuja dodatki do jedzenia, np winiary,
delecta, Knorr, Dr Oetker. Mozna znalezc fajne przepisy
Winiary maja sporo fajnych przepisow
Przepisy kulinarne?? szybkie, łatwo i niedrogie
Hej!
Chciałabym, abyście się ze mną podzieliły swoimi kulinarnymi wyczynami.
Wiadomo, że pracując mamy bardzo mało czasu na szykowanie "uroczystych
obiadów", ale może znacie jakieś dobre rzeczy?? napiszcie.
Ja na początek mogę polecić filet z kurczaka w sosie curry z ryżem.
potrzebne są:
Filet z kurczaka,
sos biały Knorr
3 łyżeczki curry
sół, pieprz,
trochę śmietany ok 3 łyżek
Filet kroję w kostkę i smażę na tłuszczu z dodatkiem soli i pieprzu, jak jest
usmażony dodaję sos (rozprowadzam w wodzie sos Knorra- biały- dodaję curry i
śmietanę) wszystko mieszam na patelni razem z kurczakiem, gotuje kilka minut
ok 5-6 i gotowe. Jako warzywka do tego dnai stosuję groszek z marchweką.
Czasem do sou dodaję zieloną pietruszkę.
mojemu mężowi smakuje! :)))
czekam na wasze propozycje!
Pozdrowienia
A ja jem pychotkę. Filet z kurczaka pokrojony w kosteczkę, do tego pieczarki
pokrojone w kostkę. Kurczaka podsmażamy na oliwie, dorzucamy pieczarki. Wlewamy
300 ml wody i wsypać fix Knorra do Strogonowa. Następnie zaprawić mąką
wymieszaną pół na pół z bułką tartą (ok. 2 płaskich łyżek tej mieszanki), żeby
zgęstniało. Dorzucamy koperek. I zjadamy :)
Przepis z paczki fixa, ale zręcznie przeze mnie pomodyfikowany na moje kulinarne
wyczucie :]
Mnie zawsze ciekawi lokalne jedzenie, czy udaje sie wam zdobyc jakies ciekawe
przepisy od tubylcow???
Czytalam kiedys reportaz kulinarny z wyprawy do Chin w ktorym autorzy
opowiadaja jak to zywili sie zupkami "knorra" przez caly czas trwania pobytu.
Tak sie zastanawialam, czy podrozujac do kraju najlepszej kuchni swiata,
naprawde nie mozna bylo sie zdobyc na troche odwagi. Nic tez dziwnego ze w
reportarzu byly same wybrzydzania.
Jakie konkretnie potrawy i wyskokowe plyny warto jest poznac ( Co i gdzie
oczywiscie.
Pascal - bardzo subiektywnie
Co mnie razi
- pies, ale nie za bardzo, choć sama zwierzaków w domu nie mam, to jednak ten
Klusek nie zajada się resztami ze stołu przed kamerą i raczej siedzi potulnie
gdzieś w okolicach podłogi
- product placement - garnki jeszcze ujdą, ten jego robot planetarny tez, ale
knorr jest do przesady - ja kupiłam po jego programie tę ramę do smażenia i nie
powaliła mnie, resztę staram się ignorować.
Co mnie śmieszy
- jego wpadki językowe
- i czasem kulinarne (ten makaron hartowany, to luzowanie kurczaka - z tego co
mi się wydaje wyluzowanie drobiu polega na usunięciu kości, aa nie na
pokrojeniu (dość sprawnym zresztą) sztuki drobiu, ale mogę się mylić)
A co mi się podoba i dlaczego to oglądam (a nawet nagrywam)
- bardzo bardzo szczegółowo wytłumaczone przepisy
- takie zdradzanie niektórych sztuczek (listkowanie estragonu, wyciskanie
cytryny, obieranie jajek, krojenie cebuli) - wypróbowałam niektóre w kuchni i
jakoś idzie mi też lepiej
- super szybko można znaleźć szczegóły w internecie (jakieś 5 min po programie)
Nie oblizuje łyżek i palców, ale jeśli już coś próbuje, to zwróćcie uwagę, że
zawsze wyrzuca łyżkę do zlewu i ew. bierze nową
- nie plączą się niepotrzebni goście i nie ma głupich rozmów o d....perelach
(patrz Kurt i Okrasa)
- a przede wszystkim - jest tu kuchnia dość nowoczesna, szybka i niezbyt
pracochłonna
- wszystkie przepisy, które powtórzyłam w domu wyszły fantastycznie. Nie
wszystko oczywiście próbuję zrobić, ale póki co, to wyszły mi świetnie - tarta
z serem kozim, mus bananowy, tarta alzacka, mus czekoladowy, zupa z wiśni w
winie, sałatka z pieczonych pomidorów.. nie pamiętam czy coś jeszcze robiłam,
ale przymierzam się też do teryny w boczku i tych krewetek karaibskich i
kurczaka w limonkach
Dla mnie Pascal po prostu jest inspiracją. Kiedyś nawet lubiłam Okrasę, ale on
zawsze robi rzeczy jakieś bardziej skomplikowane (np. ostatnie pierogi otwarte
i zamknięte - przede wszystkim diabelnie drogie ciasto francuskie - 8,5 zł za
paczkę na ok 6 pierogów zamkniętych !!! i jakieś 2 otwarte). A pozostali
gotujący wymagają siedzenia z długopisem i kartką i spisywania dokładnie
wszystkiego, bo albo nie mają stron www, albo tam wszystko mało dokładnie. Z
Pascalem po prostu gotuję (po programie lub innego dnia). Formuła programu jest
najlepsza z tych, które widziałam (Kurs, Okrasa, Makłowicz, Kuroń, kawiarenka)
Więc czepiać się szczegółów oczywiście można, sama się nieraz uśmieję ze
spostrzegawczości co poniektórych, ale jak się coś chce wypróbować w kuchni to
Pascal się broni najlepiej. A przyczepić się zawsze i do każdego można.
Pozdrawiam
Alana