Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

NO i ja w końcu mam warzywka-tzn już 3 dzień:D I nie staje na wagę bo ostatnim razem (za pierwszym podejściem do tej diety) jak stanęłam to poszło mi 2 kg do góry więc się zdemotywowałam i teraz już wiem-nie stawać:P!!:P o:) A na uderzeniowce spadło 1,5 kg jakoś tak w porywach do 2 kg (waga różnie waży ale czułam się lżejsza)czułam bo akurat dziś jakoś mi ciężko-trochę się najadłam piersią z kurczaka i fasolką zieloną i nutellą na deser:D Dukanową of kors;D
A co do YCD- już głos wysłany na tancerkę nr 1:D
Może jakieś nowe przepisy ktoś posiada? Sernik ostatnio wyszedł bomba;D dziś zrobiłam lody ale póki co stoją w zamrażalce i jeszcze jakoś się do końca nie zamroziły;(
Dzięki karmelka wielkie za rade. A mam jeszcze takie pytanie: jakie jadasz w takim razie warzywa? I jakbyś mogła powiedz mi jak wyglądają Twoje posiłki? Tzn. co najczęściej jadasz i w jakiej postaci/jak sobie to przygotowywujesz? Z góry dzięki
Ja jem dużo zielonych warzyw, brokuły , zielona fasolka, kalafior też jest dobry . Najczęściej jest to serek wiejski light np z ogórkiem , pomidorem , albo jajecznica na pieczarkach , pierś z kurczaka z warzywami albo jakieś udko , tuńczyk , jajka. Wiesz tu jest bardzo dużo fajnych przepisów na tym forum , z których możesz skorzystać , ja jednak z racji tego że zbyt długo nie mogę sterczeć przy garach ( mam małe dziecko) , staram się uprościć moje posiłki .Wszystko piekę w piekarniku a jajecznice robię na patelni teflonowej. Z tego co widzę to Ty również dobrze się odżywiasz , czy aby na pewno nie było żadnych grzeszków ?;)
" />
">... pisac tylko w jakim stuly ma byc to danko;] a ja cos napewno wymysle
To ja poproszę przepis na jakieś ostre, meksykańskie danie, najlepiej na bazie wieprzowiny albo drobiu
pzdr
oto przepis na makaron (lub ryż jeśli ktoś woli) z sosem meksykańskim olenki:) dla 2 osób:
1 cebula
puszczka czerwonej fasoli
jedna pierś z kurczaka ( lub ok 200 g wieprzowiny)
garsc fasolki szparagowej
małą puszka groszky
mala puszka kukurydzy
4 ogorki kiszone
1 koncentrat pomidorowy
2 łyżki ketchupu
bazylia, oregano, pieprz, 2 ząbki czosnku, kostka rosołowa
kurczaka ( lub wieprzowinę) pokroic w kostkę i usmażyć na małej ilości oleju na patelni z cebulą. następnie zdjąć na talerzyk, a na patelnie wrzucic wszystkie pozostałe składniki pokrojone w kostke, a rzeczy w puszkach odsaczone! podusić to wszystko ze sobą. następnie dorzucic do tego miecho. w miseczce rozrobic koncenrat z ketchupem, przyprawami i kostką rosołową. dolać do naszej mieszanki na patelni. Dusic przez ok 5 -10 min. podawać z makaronem lub ryzem:) Smacznego... serdecznie polecam!!!
" />ostatnio coraz bardziej nie mam ochoty na miesny jadlospis, ale ciezko jest znalezc dobre przepisy na fuda niemiesiwnego, kalafiory, ziemniaki, kotlety sojowe to gnoj jak pies bo jak dlugo mozna jesc to samo. expertymentujac zrobilem ostatnio leczo z dynia, kapusta pekinska, fasola i oliwkami - rewelka, moze i nie jestem pionierem w temacie, ale zaimprowizowalem i bylo zjebiste. jak ktos ma self made przepisy to nawijac
Jeśli ktoś lubi przyprawę CURRY to mam tez przepis na smaczną sałatkę:
-ryż
-pierś z kurczaka, dodać bazylie ewentualnie zioła prowansalskie (można tez bez mięsa)
-kukurydza
-fasolka czerwona
- curry, należy pamiętając aby dodać go DUŻO tak aby sałatka cała przesiąkła zapachem przyprawy.
Mi bardzo smakuje pewnie dlatego, że lubię ta przyprawę.
" />SAŁATKA OGÓRKOWA
(wg Marty)
SAŁATKA OGÓRKOWA
Nie wiem czy już Wam pisałam o tej sałatce ale ost robiłam i cyknęłam fotki.
To jedna z moich ulubionych zapożyczona (przepis) z bufetu na mojej uczelni gdzie zawsze znikała w mgnieniu oka.
Do tego banalnie prosta i szybka. Ja robię na tarce w robocie kuchennym i zajmuje mi to jakies 3 min.
1 duży świeży ogórek
4 średnie kiszone
2 puszki czerwonej fasolki
pieprz
majonez
I tyle. Ogórki oczywiście starte lub pokrojone w kostkę jeśli ktoś lubi się tak bawić. Do tego majonez do smaku i pieprz. Solić już nie trzeba bo ogórki są tak wyraziste w smaku że wystarczy. Jeśli ktoś woli mniej kwaśne to trzeba zmniejszyć ilość kiszonych.
Mniam
" />ZAPIEKANKA WARZYWNA
(wg Moniki)
Składniki
Praktycznie dowolne warzywa pomidory, cebula, pieczarki, kukurydza, zielony groszek, papryka,marchew, fasolka kolorowa, itp.
makaron (lub ziemniaczki lub chleb)
trochę startego sera żółtego, koncentrat pomidorowy, ketchup - sos tobasco
sól, pieprz, zioła, papryka ostra
Warzywa pokroić na małe kawałki, podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać koncentratu pomidorowego i trochę ketchupu, pzyprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i sosem tobasco. Naczynie żaroodporne wyłożyć makaronem (lub chlebkiem lub plastrami ziemniaczków). Na to wyłożyć przygotowany farsz z warzyw, posypać żółtym serem, wierzch oprószyć delikatnie ostrą papryką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do momentu aż ser się rozpuści. Przepis wygrzebany kiedyś w internecie i zmodyfikowany troszkę przeze mnie. Świetnie do tego nadają się gotowe mrożone mieszanki warzywne.
" />To ja ugotowałam! 10 litrów!
Przepis na zupę gulaszową:
ilości składników nie podaję, bo to według osobistego uznania!
Trza (hi, hi - to jest świetne!
)
mięso na gulasz, np, wieprzowina, wołowina lub nawet drób - drobno pokroić w kosteczki (około 1,5 cm x 1,5 cm x 1,5 cm)
Garnek z grubym lub podwójnym dnem, odrobina oleju rozgrzanego i na to wrzucam mięso, żeby się przyrumieniło
Potem dolewam dużo gorącej wody i gotuję.
Warzywa:
duzo cebuli pokorojonej wg uznania
czosnek
włoszczyzna
i ja dodaję dużo innych warzyw: fasolka szparagowa, fasolka czerwona (jeśli z puszki to na koniec gotowania), brukselka, kalafior, brokuły, papryka świeża, groszek z puszki,
mnóstwo przypraw: sól, pieprz, curry, papryka ostra, papryka słodka, majeranek
i na koniec zaklepuję mąką. Konsystencja musi być gęstej zupy!
Można dodać jeszcze pieczarki lub grzyby. A dalej to już mi fantazji zabrakło.....
Jeżeli chodzi o mego synka to praktycznie wszystkie warzywka już mu dawałam do spróbowania... Jeżeli chodzi i bakłażana i cukinie można tutaj dostać i nie pamiętam jak się nazywają po ang. poprostu wiem jak wyglądają Jeżeli chodzi o bakłażana kroje go na grubsze plastry i smaże w przyprawach na masełku, a z cukini ostatnio robiłam leczo jest naprawdę wiele fajnych przepisów z tymi warzywami i są bardzo smaczne więc polecam, a jeśli chodzi o fasolkę szparagową to również mój synek już nią się zajada...tu kupuję tylko zieloną bo żółtej niestety nie spotkałam i przygotowuję ją jako dodatek do obiadku dość często w formnie którą kiedyś przygotowywała moja mama jest wyśmienite mniam paluszki lizać A więc fasolkę gotuję na parze, na patelni rozpuszczam masło sporo troszkę oliwy lub oleju do tego bułkę tartą troszeczkę wegetki to troszkę się podgrzewa często mieszając aby bułka się nie przypaliła i dożucam na patelenkę ugotowaną wcześniej fasolkę smażę, mieszam, aby fasolka była dobrze obtoczona w bułce i GOTOWE
Składniki:
2 szt papryki ostrej
4 szt papryki słodkiej
2 duże cebule
1 pora
2-3 szkl. wody
4 łyżki oliwy z oliwek
170 g przecieru pomidorowego
400 g fasoli jaś
sól i pieprz
Wykonanie:
Ugotować osobno najlepiej w szybkowarze fasolę w osolonej wodzie (nie za dużo wody tyle, aby fasola była zakryta). Jednocześnie w woku na oleju przysmażamy cebulke oraz porę do złocistego koloru, wrzucamy na nią pokrojoną paprykę solimy i pieprzymy do smaku, dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, często mieszając. Dolewamy wrzątek tak, aby przykryć wszystko wodą i dodajemy przecier pomidorowy. Dusimy do miękkości warzyw.
Na końcu łączymy ugotowaną fasolę z uduszonym leczo, dokładnie mieszając, doprawiamy do smaku.
Kto lubi na ostro ten dodaje szczyptę przyprawy podczas duszenia - żądło skorpiona!
(faktycznie ulubiona zupa Dalajlamy, na której przepis zapracował sobie pełniąc służbę Karma Jogi doktor Ajurwedy Kamlesh)
olej (1Ł na osobę)+kmin podsmażyć w garnku, w którym będzie gotować się zupa.Nie spalić, bo bedzie gorzki!
warzywa: jedną marchew pokroić w słupki, brokuły (dwie garście), kalafior (dwie garście), nieduża cukinia (też w słupki).
Podsmażamy chwilę wraz z kminem. Odstawiamy.
1 filiżanka dalu (może być fasola mung, groch łuskany. Gotujemy w 8 filiżankach wody 30 min pod przykryciem (nie mieszamy!!)
Następnie łączymy wszystko- warzywa i dal, dodajemy garść- dwie dowolnego makaronu.
Doprawiamy odrobiną kurkumy, imbiru i soli.
Smacznego! Zupa naprawdę pyszna
Poleca - Karolina Marciniak