Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Smaczna Kuchnia - Dania Wegetarianskie

http://i43.tinypic.com/50i98x.jpg

Zdrowe smakołyki dla każdego Serdecznie namawiamy Państwa do urozmaicenia swojego jadłospisu kolorowymi i zdrowymi daniami wegetariańskimi. Dla wielbicieli groszku, marchewki i kalarepy zebraliśmy wiele przepisów na dania z kuchni rodzimej. Osoby preferujące kuchnie innych krajów znajdą tu przepisy na potrawy z bakłażanów, cukinii i papryki. Większość dań wzbogacona jest dodatkiem serów, jajek i zbóż. W tym poradniku prezentujemy wszystkim smakoszom najsmaczniejsze dania kuchni wegetariańskiej. Ponad 55 przepisów na każdą okazję - sałatki, przekąski, zupy, dania jednogarnkowe i główne. Aby ułatwić Państwu przyrządzanie potraw, przepisy są podawane w punktach. Ważne informacje dodatkowe, takie jak kaloryczność dania, czas przyrządzania oraz opis smaku, ułatwią Państwu dokonanie wyboru.

Format: PDF
Wielkość: 15 mb

Download: Rapidshare, Hotfile, Megaupload, Przeklej i Inne http://sharingmatrix.com/file/4053358 Download bez limitów



Wzbogacone aglio, olio, peperoncino

Przepis podstawowy

Makaron gotować. Do tego dania najlepiej pasują spaghetti.

Na patelnię wlać kilka łyżek dobre oliwy
Wrzucić zmiażdżone lub posiekane 2 ząbki czosnku i wkruszyć 1 lub 2 suszone papryczki peperoncino .
Podsmażyć pilnując, żeby nie przypalić czosnku!
Na sos wrzucić ugotowany makaron, dokładnie wymieszać.

Do takiej bazy można dodawać różności.
Cukinię
Bakłażana
Krewetki
Brokuły

http://img89.imageshack.us/img89/609/obrazek40416.jpg

Dziś dodałam blanszowane i pokrojone brokuły, pokrojone suszone pomidory i ziarna słonecznika.
Plus parmezan.

http://img195.imageshack.us/img195/1603/obrazek40417.jpg

UWAGA:
czsami sos może byc zbyt suchy, można go wtedy podlać kilkoma łyżkami wody spod makaronu



Posiłek Bogów- grecka zapiekanka "Moussaka"

Składniki:

na 6 porcji:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy
- 60 dag mielonej wołowiny
- puszka- 425 ml- pomidorów w zalewie
- 1 łyżka tartej bułki
- 3 jajka
- sól, biały pieprz, oregano
- po 50 dag bakłażana, cukinii i ziemniaków
- po 3 dag mąki, masła i tartego parmezanu
- 1/2 szkl. mleka 2 lub 3,2%

Przepis:

1. Posiekane cebulę i czosnek smażymy na 2 łyżkach oliwy. Gdy się zeszklą dodajemy mięso i smażymy na brązowo.
2. Do mięsa dodajemy tartą bułkę, jajko, pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano.
3. Cukinię, bakłażany i obrane ziemniaki kroimy w plasterki i smażymy na reszcie olej. Doprawiamy solą, pieprzem, odsączamy z tłuszczu.
4. Sos: Na patelni topimy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy na jasnozłoty kolor. Dodajemy mleko, doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy solą i pieprzem. Do lekko przestudzonego sosu dodajemy parmezan i 2 jajka. Dokładnie mieszamy.
5. Żaroodporne naczynie cienko smarujemy tłuszczem. Układamy plasterki ziemniaków tak by zachodziły na siebie, wylewamy 1/3 sosu, kładziemy mięso, na to cukinię i bakłażana. Wszystko zalewamy resztą sosu.
6. Pieczemy 45 min. w 175 stopniach.



Dziś zrobiłam!

oczywiście przepis zmodyfikowałam spieszyłam się i robiłam to co mi do głowy wpadło


po pierwsze: zmieliłam pierś z kurczaka razem z cebula i z miąższem z bakłażana (wczesniej wrzuciłam go na 10 min do osolonej wody) - czyli podstawowe odstępstwo od przepisu
potem zrobiłam tak jak w przepisie... czyli twaróg, jogurt etc.
trochę farszu zostało więc... usmażyłam sobie kotleciki - mniam, dobre!


dopieroteraz wieczorem zjadłam sobie te nadziewane bakłażany (po pracy) i musze przyznac że smakowały mi bardziej niż nadziewana cukinia To chyba sukces

Dziekuje za przepis. myśle, że na kolejnej PW tez to sobie zjem



zrobiłam dziś! Farsz pyszny! Ale ten bakłazan... nie potrafie pozbyć go tej goryczy. Robiłam wedle przepisu ale się nie udało... nie smakował mi. Spróbuje zrobić to jeszcze raz z cukinią... przypomniała mi sie lazania

aaa. Farsz: piers z kurczaka + wołowina. Kolejny eksperyment w mojej kuchni

Fote zrobiłam ale nic na niej nie wiedac (telefonem) a teraz juz nie mam czemu robić fotki. Musaka zjedzona



" />Terrina warzywna

3 cukinie
- 1 bakłażan
- 2 czerwone papryki
- sól
- pieprz
- 100 ml oliwy
- 1 główka czerwonej sałaty radicchio
- 10 dag chudego twarogu
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki pesto
- 12 cienkich plasterków bekonu lub chudego wędzonego boczku
- natka i bazylia do dekoracji



Umyj i oczyść cukinie i bakłażana, pokrój wzdłuż na plasterki. Papryki oczyść, pokrój na ćwiartki. Warzywa oprósz pieprzem, skrop oliwą i odłóż na 30 minut. Osącz z oliwy, posól. Upiecz na grillu lub usmaż na rowkowanej patelni. Radicchio pokrój na kawałki. Formę na terrinę wyłóż folią, a potem grillowanymi plastrami cukinii. Kolejno wkładaj pozostałe warzywa i sałatę. Przykryj folią, dociśnij, odłóż na godzinę. Twaróg utrzyj mikserem na gładki krem, przypraw solą i pieprzem, połącz ze szczypiorkiem. Terrinę wyjmij z folii i pokrój w plastry. Podawaj z twarożkiem, szynką i pesto. Udekoruj natką i bazylią.

Autor przepisu - Minia "Kuchnie świata"



Jeśli chodzi o warzywa, to nie wszystkie mój mały próbował np. nie jadł jeszcze bakłażana, ale to dlatego, że nie mam zielonego pojęcia jak mam mu go przygotować. Jeśli macie jakieś fajne przepisy z wykorzystaniem tego warzywa, to piszcie będę wdzięczna Cukinii i szparagów też nie jadł jeszcze, z tego samego powodu co powyżej.

Brukselkę bardzo lubi, ale niestety go uczula i niestety już mu jej nie daje.

A kabaczka i kalarepkę można w UK kupić ? Jeśli tak, to jak one się nazywają ?



http://en.wikipedia.org/wiki/Kohlrabi Kohlarabi - Kalarepka ale czy dostać można to nie wiem Margaretka też Kacper jeszcze nie jadł bakłażana, cukinii i szparagów bo kompletnie nie wiem jak to oporządzić Pewnie w PL zje bo moja mama ma cud maszynę co to sama gotuje i teraz wszystkie przepisy świata próbuje Jak będę miała jakiś dobry przepis to Ci podam ale musisz poczekać jeszcze ponad miesiąc




Jeżeli chodzi i bakłażana i cukinie można tutaj dostać i nie pamiętam jak się nazywają po ang. poprostu wiem jak wyglądają

Ja wiem, że tutaj są te warzywa i jak wyglądają. Ja nie jestem pewna tylko kalarepki i kabaczka.


a jeśli chodzi o fasolkę szparagową to również mój synek już nią się zajada...tu kupuję tylko zieloną

Fasolkę szparagową też wcina mój maly,również kupuje zieloną.Tylko nie jadl szparagów,bo nie wiem jak mam je mu przygotować.

Dzięki za przepis na fasolkę szparagową,może kiedyś zje mi taką Patrick,na dzień dzisiejszy nie ruszy nic smażonego,niestety.



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)