Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

" />hehe ja tam mało gotuje...tylko tyle co musze tak to siora i mamuśka trzymaja piecze nad kuchnia!!

z tego co robie sam to "jajecznica byle co" poprostu do jajecznicy z około 4 jaj wrzucam co popadnie boczek miesko szynke ser dobrawiona wegetą(wrzucić można wszystko wg upodoban) jak sobie robie to zawsze mi smakuje :):):):):):):)

i najlepsza zupa "śmietnik" (nazwa odrażająca ale zupka bardzo dobra i przedewszystkim zdrowa) tzn w zupie są wszystkie jarzyny troche ziemniczków!

heh i zapomniałbym o "naleśnikach na słodko"
porcja na jednego:
-2 jajka
-5łyżek mąki
-mleko (zależy jakie ciasto się chce)
-5 łyżek stołowych cukru (można mniej albo wiecej)
jeśli jest do tego dżemik truskawkowy to naprawde super słodko w ustach!:):):):):)


może nie za bogate te kulinaria ale każdy je to co chce!! za to lubie piec placki! jak chcecie to mogę wam podac pare fajnych przepisów!! na super ciasto do kawy!! Pozdrawiam!



" />Wczoraj zrobiłam ciasto z owocami, które wyszło dobre, tym lepsze, że mało przy nim roboty. Oto przepis na małą brytwankę:

- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- kostka margaryny (np. palma, Kasia)
- owoce (jagody lub porzeczki lub maliny). Owoce nie powinny być zbyt ciężkie, bo pójdą na dno i może wyjść zakalec czyli śliwki, truskawki odpadają
- cukier puder do posypania

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec wolno wlewać do ciasta roztopioną i schłodzoną margarynę, cały czas mieszając. Na wierzchu położyć owoce. Piec 50 min (ja zawsze piekę 60, po 50 minutach nie jest jeszcze dobre) w temp 180 stopni.

Smacznego!

Czy ktoś mógłby mi podać sprawdzony przepis na biszkopt (zwykły biszkopt, bez kremów itd) i na kruche ciasto?



" />Uhu... Na ciasto z Grześkami niestety nie znam przepisu, ale za to przypomniało mi się "ciacho" mojej mamy z herbatnikami BeBe :)

"Chatka Czarownicy"

Otóż, bierzecie moi drodzy duży kubełek serka do serników (nie pamiętam, jaka jest objętość takiego pojemniczka - dodam, jak znajdę) i jakieś kolorowe owoce, np truskawki i morele. Dzielicie serek na dwie części - jedną mieszacie z truskawkami, a drugą z morelkami i wkładacie obie do lodówki. Rozpakowujecie ciasteczka i układacie je w trzy kolumny na blasze/talerzu/desce/etc (tak, że każde ciasteczko styka się dłuższym bokiem z następnym). Wyciągacie serki i nakładacie (na przemian: czerwony, żółty) je na środkową kolumnę. Potem dwie zewnętrzne "zamykacie wokół" środkowej tak, żeby powstał "domek" (ciasteczka z serkiem to podłoga, a dwie pozostałe kolumny - skośny daszek). Polewacie całość polewą czekoladową i dekorujecie: można dorobić komin, śnieg z bitej śmietany, okienka z różnych słodkości, etc. Na koniec chatkę wstawiacie do lodówki na 2 godziny, a po wyjęciu kroicie i podajecie :)
Mam nadzieję, że zbytnio nie namieszałam :)



" />Thorkatt jak chcesz to ja mam przepis na takie ciasto co wszystkim zawsze wychodzi i mi tez,
daje się dowolne owoce, gruszki tnę byle jak, robei sru na ciasto i pycha

ciasto:
zmiksować szklankę cukru i 4 jajka
dodać pół szklanki oleju i zmiksowac
dodać 1,5 szklanki mąki z 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia i tyż zmiksowac i nałożyć owoce
i na 175 stopni ok. godzinę
wychodzi ZAWSZE
dodawałam juz banany, jabłka, truskawki, czekoladę połamaną w kawałki, pół gruszek i pół śliwek,
wszystko,



Placuszki owocowe - prosty przepis dla tych, co nigdy nie smażyli.

Składniki - ciasto:
- jajko
- kilka łyżek mąki
- trochę mleka (może być rzadka śmietana a nawet woda)
- troszkę cukru
- szczypta proszku do pieczenia (gdy lubimy placuszki pulchne)
(trzeba mieszać wszystko w misce - można mikserem, a można łyżką - aż do uzyskania gęstej, ale lejącej się konsystencji. Gdy chcemy upiec więcej placków, bierzemy więcej składników.)
Składniki - wkład:
- jakiekolwiek owoce - co kto lubi. Mogą to być:
*jabłka pokrojone w plasterki, w kawałki, lub starte na tarce (do wersji z jabłkami możemy dodać cynamonu)
*pokrojone truskawki
*pokrojony lub zmiażdżony widelcem banan
*maliny, jagody, brzoskwinie
Przygotowanie:
- rozgrzewamy olej na dużej, głębokiej patelni
- do ciasta dodajemy przygotowane owoce, mieszamy
- nakładamy łyżką ciasto na rozgrzany olej
- smażymy na nie za dużym gazie, na rumiany kolor z obu stron
- podajemy z cukrem, cukrem-pudrem, jogurtem, śmietaną
- jemy.

Moja ulubiona wersja to truskawkowa, a wersja nieco inna, to duże kawałki banana obtaczane w cieście i smażone. Uwaga - słodkie!
Smacznego.



Ponieważ rozpoczyna się sezon na owoce z których będziemy przyrządzać będziemy ciasta, musy suflety podaję przepis na prawdziwą delicję - truskawkową tartę. Oto on:
[b]20dag mąki
15dag margaryny
1 i1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki cukru
1 jajko
20dag twarogu
2łyżki cukru pudru
40dag świeżych truskawek[/b]
Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, sól i pół szklanki śmietany, zagnieść ciasto, schłodzić.Odciąć kawałek ciasta, resztę rozwałkować, wyłożyć formę tworząc brzeg. Z pozostałego ciasta formować listki, ułożyć je na obwodzie, posmarować jajkiem. Piec 30 min w temperaturze 200 stopni C,ostudzić. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem, połączyć z ubita śmietaną, położyć na cieście, a na nim truskawki.
PYCHOTA!!!



to zjedz z dużym cycem kury! >D

nihaha,to ja podam przepis,którego nawet ja nie partolę xD

pewnie niektórzy znają,oto~

NAJŁATWIEJSZE CIASTO W ŚWIECIE
szklanka mąki
szklanka cukr (choć właściwie zalecałabym pól szklanki..)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
pół kostki stopionej margaryny

szyyyysko wymieszać
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć śliwki/jabłka/truskawki/wiśnie/gruszki czy coś tam (niepotrzebne skreśl)
wylać masę do blachy.
piec ok.30 minut,aż będzie rumiane <3



" />ja bardzo lubie przyrządzać desery i kolacje. Moja specjalnościa jest ciasto z kremem na które podaje przepis nizej oraz spaghetti z róźnymi sosami samodzielnie wykonanymi.
przepis na ciasto:

3 spody do ciast tortowych (spody w opakowaniach po 3 sztuki)
3 lub 4 kremy do wyboru:rumowy, czekoladowy, śmietankowy, ajerkoniakowy, truskawkowy
do przybrania owoce, bita śmietana, polewa do lodów<lub inne zaleźy od gustu>

wykonanie:
każdy spód nasączyć kilkoma łyżkami wody z cukrem
kremy przyrządzić według przepisu z tyłu opakowania tj. wsypać zawartośc torebki do garnuszka, wlać szklankę mleka i dodac 80g masła lub margaryny. mieszać do momentu uzyskania gładkiej masy bez gród
Następnie włożyć poszczególne garnuszki z kremzmi na kilka minut do lodówki. Następnie wjąć i posmarowac spód i nakładac kolejne warstwy. Wierzch przyozdobić owocami lub innymi ozdobami. jesć na grugi dzień smacznego:):)

[ Dodano: 2007-08-15, 21:14 ]
z tego co czytałóam w waszych postach to poza żanet1303 i mną nie macie sie czym chwalic. zupka chińska, kanapki, lody, jajecznica to każdy moze przyżądzić. Żanet gratuluje zdolności kulinarnych a reszcie polecam zakup ksiażki kulinarnej jeśli chca sobie jakoś w życiu poradzić:D:D:D



" />
">Nie wiem, jaką odmianę miałam, ale wykopałam i wyrzuciłam. Po dojrzeniu natychmiast osypywały się. Smaczne były, ale dosyć małe i trzeba to było zbierać z ziemi. Dojrzewały przed truskawkami.
Napiszcie może, jaka odmiana tak się zachowuje, a jakie trzymają się mocno.
Tak, bardzo wcześnie dojrzewają. U moich już są wyraźne pąki kwiatowe. Niedługo będą kwitły. Ja ze swego doświadczenia wiem, ż wszystkie opadają. Dla mnie jest to bardzo wygodne gdyż nie trzeba męczyć się ze zbieraniem. Podkładam folię, strzepuję i już mam zebrane - nie muszę się męczyć ze skubaniem. U mnie też te wskazane na fotkach są najsmaczniejsze, rzeczywiscie w przeciwieństwie do pozostałych mają niskie rozłożyste krzaki. Moze ktoś zna przepis na ciasto z jagodami. Wszystkim posiadaczom jagody kamczackiej życzę smacznego.



Dziękuje wszystkim za przepisy i rady. Wykorzystam je napewno.
Mam jeszcze pytanko do Ani D.-czy mogą być do ciasta inne owoce, np.:truskawki?

[ Dodano: Pią 28 Lip, 2006 ]

zalewam trzema szklankami wody. Miksuję i wylewam na drobne sito.
Czyli jak podwójnie to 6?

Po przecedzeniu z powrotem do blendera i jeszcze jedną szklankę wody



JABŁECZNIK Z TRUSKAWKAMI

1 szklanka mąki razowej
pół szklanki zmielonych płatków owsianych
pół szklanki zmielonych wiórków kokosowych
pół szklanki oleju z pestek winogron
- mieszam i ugniatam na gładkie ciasto, wstawiam do lodówki na pół godziny, a następnie wyklejam ciastem okrągłą formę. (ciasto jest cieniutkie na ok. 1 cm)

250 g przecieru jabłkowego bez cukru (używałam kupnego) mieszam z cynamonem, nakładam na ciasto, a następnie ozdabiam połówkami truskawek i posypuję wiórkami.

Ciasto jest delikatne i bardzo się kruszy, ale rozpływa się w ustach i co ważne nie ma w nim ani grama cukru i drożdży.

przepis własny




Chciałem tylko napisać, że ciasto wyszło super, chociaż trochę za dużo masła. Zmodyfikowałem też górę: najpierw upiekłem spód, potem na nieco przestudzony kruchy fundament poszły truskawki a na nie ubita piana z białek i cukru. Wszystko wróciło jeszcze na moment do pieca, i w efekcie na górze pojawiła się wielka beza.
raz
dwa
Dzięki za przepis!


No prosze wychodzi na to,ze najlepsi kucharze to mezczyzni. Z przyjemnoscia oddam berlo a ciasto wyglada znakomicie:)
Moje gratulacje.



" />Tarta z truskawkami
za przepis na ciasto biore odpowiedzialnosc
sama go wydumalam i nawet wyszedl

200g maki
100g masla
2 lyzki mialkiego cukru
1 zoltko
1 lyzka zimnej wody

cista nie mrozilam (za duzy slinotok byl podczas patrzenia na truskawki i obawa ze nie dotrwaja)

rozwalkowalam przez folie na spodzie do tart
(mam blache z wyciaganym spodem - do nabycia w migros niezwykle praktyczna)
wlozylam do formy brzegi wylepilam
i do piekarnika

w tym czasie rozrobilam polska truskawkowa galaretke ze szklanka wody (polowa zalecanej wody na opakowaniu galaretki)
poczekalam az stezeje na tyle ze mozna wylac bez obawy ze ucieknie z upieczonego ciasta.

Na schlodzonym ciescie poukladalam truskawki ile sie zmiescilo
zalalam galaretka i do lodowy
w miedzy czasie pomyslalam ze a co jak juz rozpusta to na calego
jest zawsze nadzieja ze moze mi te kalorie w biust wejda

wyciagnelam deser Dr Oetkera "Framboise"
rozrobilam wg przepisu na torebce i na na tyle stezalej galaretce zrobilam za pomocy tutki czy jak to sie zwie ozdoby jak na torcie

gotowy placek poszedl caly w pierwszym rozkrojeniu
a ja dzisiaj na fitnesik



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)