Projekt badawczy Polska-Namibia 2010


No dokładnie . Babcia mnie katowała tą breją o fuj!! .
Ale sałatke spróbuje . Może babcie namówię żeby zrobiła .


Zrób Babci niespodziankę, kup szpinak, gotowe ciasto francuskie i przeczytaj dokładnie przepis Agrafki, zrób sam i poczęstuj babcie o ile sam wszystkiego nie pochłoniesz.

A przy okazji, jesli babcia sama własnorecznie robi makaron (babcie tak mają) to namów ja niech do ciasta doda troche posiekanego szpinaku i kluchy wyjda zielone.. W pomidorówce albo rosołku wygląda i smakuje niesamowicie



Pysiu, jak sie czujesz?

Co do diety.. to na razie napisze Ci co Ci wolno a czego nie. Ew. przepisy potem.
NIezalecane:
Mleko tłuste, tuste sery zólte, mocno przyprawiane gatunki serow.
Swiezy chleb, torty, ciasto francuskie, wypieki smazone (pączki itp)
Słodycze (głownie czekolada)
Niedojrzałe owoce, śliwki, agrest, porzeczki, jabłka i gruszki ze skórą
Ostra musztarda, pieprz, papryka w większych ilosciach itp
mocna kawa ziarnmista, napoje gazowane, ostroznie z akloholem
tłuste miesa, mięsa smazone
tłuste wędliny
tłusty rosół, majonez, sosy masłowe
smalec, słonina...
tłuste ryby (węgorz,m łosos. tunczyk w oelju, sardynki w oleju ...karp)
frytki, sałatka ziemniaczana, placki ziemniaczane, smazone ziemniaki
cebula surowa i smazona, warzywa straczkowe, kapusta
jajka, jajecznica .

Tego jesc nie powinnaś..

Zatem miesa z patelni beztłuszczowej, miesa gotowane, pulpety itp są dozwolone
makarony z róznymi sosami warzywnymi tez:)
ryż gotowany - na słodko, na słono, risotto itp
zupy na bulionie warzywnym tez (bez smietany raczej.. ale jogurt jest ok)
chude ryby z piekarnika, ryby z folii, ryby na parze..
ziemniaki gotowane i pieczone ok
warzywa duszone, gotowane na prze itp i wiekszosc owoców ..

NIe przejmuj sie, to nie musi byc bardzo drastyczna dieta. Słowo.
Unikaj tych naprawde ciezkostrawnych potraw i super pikantnych.
m.

pomysle to Ci coś wpiszę



Bethan, miło, że do nas dołączyłaś.
Przy pierwszym wałkowaniu połóż na środku kwadratu z ciasta miękkie masło w jednym kawałku. Złóż rogi ciasta do środka jak kopertę, przewałkuj całość jak w przepisie i złóż na trzy części. Po chłodzeniu powtórz wałkowanie i składanie. Dzięki temu masło utworzy warstwy podobnie jak w cieście francuskim.



Ja nie robiłam ani jednych ani drugich ale mogę sobie wyobrazić, że oba smakują tak samo. Palmiery mają po prostu dodatkowo troszkę więcej masła w sobie ( bo przecież samo ciasto francuskie ma go sporo a w palmierach ciasto dodatkowo jest smarowane przed posypaniem cukrem) i c. waniliowy. Powiem też, że ja gdybym zobaczyła tylko ten w/w przepis sama z siebie pewnie przed posypaniem cukrem bym ciasto masłem dodatkowo posmarowała, bo często po swojemu modyfikuję przepisy. Poza tym sposób wykonania jest taki sam, więc moim zdaniem śmiało można przepisy połączyć.
Ale ja tylko wyraziłam swoje zdanie, nie chcę niczego narzucać, można się nie zgadzać



składniki:
ciasto- albo gotowe ciasto francuskie takie w płatach albo przygotowane wg przepisu:
200g maki
100g margaryny
1/2 szkl wody
szczypta soli
1 lyż cukru
farsz :
400 g serka homogenizowanego/bielucha/mascarpone
400g serka topionego ostrego
50 g parmezanu tartego
250 g szynki
2 jajka
przyprawy do samaku, pieprz, zioła ew papryka, z solą uważac , topiony ser i szynka maja dośc słony smak
przygotowanie
wymieszac na jednolita mase mikserem ser homogenizowany, topiony i 2 jajka, (ja rozpuszczam sobie w rondelku serek homogenizowany, łatwiej sie miksuje)
wymieszać z szynką, przyprawić
ciasto rozwałkować, wyciąc kształt prostokąta
przygotowana masę serowo-szynkowo-jajeczną wyłożyć na środek prostokata, wzdłuż, tak aby po bokach pozostały dwa wolne fragmenty ciasta (rany nie wiem jak to wytłumaczyć)
posypać masę z wierzchu utartym parmezanem
to ciasto co zostało po bokach trzeba ponacinac nozem, pod kątem w taka jodełke
zaczynając od dołu przykrywamy farsz kawałeczkami ciasta ponacinanego raz z prawej strony, raz z lewej
(ponacinanie w jodełke spowoduje, ze sie beda na siebie te paseczki lekko nakładały)
włłożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
po około 15 min wyjąc na chwile i posmarować roztrzepanym jajkiem
włożyc do piekarnika na nastepne 15 minut nawet czasem do 25 zalezy od ciasta
całośc sie piecze różnie od 30 do czasem 50 min a to zalezy od tego jakie ciasto używamy
serwować z prostą sałatą z sosem vinaigrette i białym winem
smacznego cyd



Ta wspaniała masa nadaje się i do rogalików z ciasta francuskiego, i tych z ciasta drożdżowego, chociaż myślę, że można by wykorzystać ją też do jakichś ciast. Przepis znalazłam kiedyś w internecie, niestety już nie pamiętam gdzie. Najważniejsze, że jest przepyszna! Ja z trudem się powstrzymuję przed wyjadaniem z miseczki.
Podaję ilości jak w przepisie orginalnym, chociaż mi zawsze wystarcza połowa porcji.
-300 g orzechów (najlepiej włoskich)
-0,5 szklanki cukru
-szklanka bułki tartej
-łyżka rumu
-łyżka płynnego miodu
-cynamon do smaku
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-woda

Orzechy drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i stopniowo dolewać tyle wody, żeby masa zaczęła się lekko kleić. Zazwyczaj wychodzi trochę mniej, niż pół szklani, robiąc połowę porcji.

Smacznego.







Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)