Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Składniki
na zaczyn:

* 2½ łyżeczki suchych drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 1/2 szklanki letniej wody

Ponadto:

* 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
* 1/4 szklanki wody
* 4 łyżki rozpuszczonego masła
* 4 łyżki miodu
* 2 łyżeczki soli
* 2 szklanki mąki żytniej
* 3 szklanki mąki chlebowej

Opcjonalnie:

* ciasto można dowolnie modyfikować przez dodanie ziaren, otrębów, itp.

Drożdże rozpuścić w 1/2 szklance wody, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać.

Do miski miksera wlać mleko, dodać wodę, masło, miód, sól i mąkę żytnią, wymieszać. Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie, wymieszać, pozostawić na 15 minut. Dodać mąkę pszenną i mieszać, aż masa zacznie formować się w kulę (dodałam trochę więcej niż w przepisie, bo ciasto było zbyt klejące). Wyrabiać jeszcze przez 1,5 minuty mikserem lub 10 minut ręcznie. Przełożyć ciasto do naczynia wysmarowanego masłem, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu prawie do podwojenia objętości (1 - 1,5 godziny). Wyjąć z miski, lekko wyrobić, uformować 2 podłużne bochenki i włożyć do foremek keksowych (u mnie foremka o wymiarach 11 x 21 cm) wysmarowanych masłem i wysypanych bułka tartą/kaszą manną. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do napuszenia. Przed samym pieczeniem chleb spryskać wodą, można też spryskać wnętrze piekarnika (by uzyskać chrupiąca skórkę), można to powtórzyć 2 - 3 razy w trakcie pieczenia (nie jest to jednak konieczne).

Piec w temperaturze 190ÂżC przez 25 - 35 minut, aż chlebki będą dobrze zarumienione. Piekę z połowy przepisu.




Następny przepis, który znalazłam w necie....może warto spróbować

- mąka kukurydziana (w zależności od ilości porcji, 50g na osobę na diecie dukana) ,500g = 7 kawałków
- drożdże piekarskie, kostka na 0,5-1kg
- 0,5 szklanki mleka chudego
- 4 udka z kurczaka wędzone
- 1 pomidor
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 10 pieczarek
- przyprawa do pizzy
- koncentrat pomidorowy

Pół szklanki mleka lekko podgrzać, dodać 1/4 łyżeczki cukru (dla drożdży), wkruszyć drożdże, dobrze wymieszać, dać im wyrosnąć .
Mąkę wysypać do miski, dodać drożdże, wyrabiać uzupełniając letnią, gotowaną wodą, aby ciasto było spoiste, ale ani suche ani rzadkie (ogólnie się kruszy, nie jest ciągnące jak na mące pszennej). Odstawić do wyrośnięcia (trochę urośnie).
Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach, paprykę pokroić w małe kosteczki, kurczaka obrać ze skóry i kości, również pokroić w drobną kostkę.Wszystkie te składniki zmieszać ze sobą w misce.
Ciasto rozgnieść cienko na blasze, najlepiej na papierze do pieczenia, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać dość obficie przyprawą, rozrzucić zawartość miski, na górę kłaść plasterki pomidora i ponownie posypać przyprawą. Piec w 190st.C przez ok 20-30 min.

Jak to cukier?:(



" />Przepis:

Ugotowac bez soli 2-3 ziemniaków,lekko przestudzić. Do miseczki wlać 100ml letniego mleka , wkruszyć 3 dkg drożdży i dodać szczyptę cukru. Pozostawić na 3 minuty bez mieszania.

Do dużej miski wsypać 40 dkg mąki.Dodać mleko z drożdżami.przeciśnięte przez praskę ziemniaki oraz łyżkę oleju.Dokładnie wyrobić.

Podsypać lekko mąką i zostawić aż podwoi objętość.

Rozgrzać olej w głębszej dużej patelni. Z ciasta wyrabiać cienkie placki (rosną znacznie w czasie smażenia). Smażyć krótko z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu. Podawać z odrobiną czosnku,tartym serem i sosami (np.majonez,ketchup). Należy smażyć bezpośrednio przed jedzeniem.



" />Czy jadłyscie kiedyś <span style="font-weight: bold">langosze</span>? To takie placki smażone na głębokim oleju, posypane startym serem, odrobiną suszonego czosnku, udekorowane majonezem i ketchupem.

Przepis:

Ugotowac bez soli 2-3 ziemniaków,lekko przestudzić. Do miseczki wlać 100ml letniego mleka , wkruszyć 3 dkg drożdży i dodać szczyptę cukru. Pozostawić na 3 minuty bez mieszania.

Do dużej miski wsypać 40 dkg mąki.Dodać mleko z drożdżami.przeciśnięte przez praskę ziemniaki oraz łyżkę oleju.Dokładnie wyrobić.

Podsypać lekko mąką i zostawić aż podwoi objętość.

Rozgrzać olej w głębszej dużej patelni. Z ciasta wyrabiać cienkie placki (rosną znacznie w czasie smażenia). Smażyć krótko z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu. Podawać z odrobiną czosnku,tartym serem i sosami (np.majonez,ketchup). Należy smażyć bezpośrednio przed jedzeniem.



Ja znam przepis na pizze
A więc tak,

Składniki:
- 1,5 szkl mąki,
- 3 dkg drożdży,
- 3 łyżeczki oleju,
- 0,5 szkl wody przegotowanej i lekko ciepłej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki cukru.

Do miski wsypujemy mąkę,kruszymy drożdże, wlewamy olej i miksujemy. Ciasto wyrabiamy mikserem dolewając wodę w miarę uznania, aż wszystko się połączy w jednolitą masę. Teraz ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy podsypując mąką aż będzie miękkie i gładkie. Zostawiamy w misce pod ściereczką aż wyrośnie w jakimś ciepłym miejscu. Gdy wyrośnie jeszcze kilkakrotnie zagniatamy. Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto nadając mu kształt blaszki na której będzie pieczona pizza. Smacznego



Ja zdecydowanie wybieram ten przepis!! uwielbiam ciasto drożdżowe!!!!!!!!!!

Smakowite parówki w cieście drożdżowym są stałym punktem menu niemal każdej posiadówki ze znajomymi. Chrupiące, gorące, maczane w sosie idealnie pasują do piwa.


Parówki - 10 szt.
• Maka - 30 dag
• Drożdże - 2 dag
• Sól - 1/2 łyżeczka(i)
• Olej - 4 łyżka(i)
• Woda ciepła - 2/3 szkl.


Parówki gotujemy, uważając żeby nie popękały. Po ostygnięciu kroimy każdą sztukę na 3, 4 kawałki.
Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie do którego wlewamy drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, olej oraz dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na stolnicę, lekko podsypując mąką kilka razy zagniatamy i wałkujemy. Placek ma mieć mniej więcej 0,5 cm. Następnie kroimy ciasto w pasy, a te w prostokąty odpowiadające rozmiarowi parówek. Każdą parówkę zawijamy w prostokącik jak roladę zwracając uwagę na to, by dobrze skleić brzegi. I właśnie tą stroną układamy parówki na blaszce, którą można wyłożyć papierem do pieczenia, lub tylko podsypać lekko mąką.
Kiedy mamy zrobione już wszystkie parówki, każdą nacinamy ostrym nożem. Wkładamy do piekarnika na jakieś 20 min.(parówki mają być lekko brązowe) ustawiając temperaturę na 200 stopni C.



Pączki doskonałe.

Litr pięknej mąki zaparzyć litrem wrzącego mleka i wyrobić łyżką dobrze, by krupek nie było. Gdy ciasto przestygnie, wlać blisko 5 deka drożdży rozbitych w mleku, wymieszać, posypać po wierzchu mąką i postawić w ciepłem miejscu. Dwanaście żółtek rozbić z dwiema szklankami cukru i łyżeczką soli. Pokrajać drobniutko i rozetrzeć z cukrem kawałek wanilji, a gdy ciasto podrośnie, wlać żółtka ,wrzucić zapach i dodając po szklance trzy litry mąki, wyrabiać dotąd, aż zacznie od ręki odstawać. Wgnieść potem szklankę świeżego albo topionego masła, wyrobić z niem jeszcze, w końcu włożyć pianę ubitą z sześciu białek, lekko wymieszać i postawić do powtórnego wyrośnięcia. Gdy ciasto drugi raz podrośnie, brać małe kawałki, rozpłaszczać na dłoni, zawijać do środka trochę osączonych z soku konfitur lub słodkich powideł, utaczać na kuleczki i na potrząśniętej mąką desce układać do wyrośnięcia. Gdy się zrobi pączek ostatni, pierwsze już można smażyć.

[przedwojenne przepisy]



Pączki ok. 40 sztuk /już niedługo tłusty czwartek /

1 kg mąki tortowej
5 jaj
5 żółtek
szczypta soli
4 duże garści cukru
0,5 kostki margaryny
10 dkg drożdży
0,5 mleka
2 łyżki spirytusu lub octu 10%
1 cukier waniliowy
litr oleju

Rozczyn: drożdże + 0,5 szklanki ciepłego mleka, łyżeczka mąki , łyżeczka cukru Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 3 minuty (aż podwoi swą objętość ).

Najpierw musimy wykonać ciasto na koniec dodamy rozczyn z drożdży. Mąkę przesiać dodać cukier waniliowy, sól, jaja, żółtka, rozpuszczoną margarynę szklankę mleka( ilość dolewanego mleka posłuży nam do ustalenia ścisłości ciasta) oraz spirytus lub ocet. Teraz dodamy rozczyn.

Ciasto należy dokładnie wyrabiać przez ok. 15 minut aż będzie błyszczeć i nie będzie kleić się do ręki! Ciasto nie może być zbyt ścisłe ani luźne. Teraz odstawiamy ciasto w misce do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość formujemy pączki (można dodać do środka marmoladę ) wielkości kul bilardowych i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia ( podwoją wielkość ). Następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor po obu stronach. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.
______________
Przepis z netu więc nie sprawdzałem na własnej skórze ...znaczy nie jadłem . Przepraszam, ale dopeiro dzisiaj udało wejść mi się na forum.



" />na dzisiejszy piątkowy obiadek:

racuszki z jabłkami
do 1/2 szklanki mleka skruszyć 3dkg drożdży i wsypać łyżkę cukru i łyżkę mąki, czekać aż wyrośnie.
W większym garnku zmiksować 300g mąki z 1 i 1/2 szklanki mleka (można w pewnej części zastąpić wodą) oraz dwoma jajkami i wyrośniętymi drożdżami.
Do tego można dodać troszkę cynamonu, a gdy już ta masa cała wyrośnie (najlepiej zostawić w cieple), wkroić jabłka (ja dałam trzy, oczywiście wcześniej obrać je ze skórki, a zamiast plasterków można też zetrzeć je na tarce).
Na rozgrzany tłuszcz patelni kłaść metalową łyżką porcję ciasta i smażyć z obu stron. Po zdjęciu na talerz posypać cukrem pudrem
PYSZNE!!!!!!! /Z tych składników można dostać ogromną ilość racuszków, więc jest to przepis na minimum trzy osoby

A można też zrobić z ananasem:
Przepis jest taki sam, jednak po wyrośnięciu drożdży, do całej masy należy dać tylko 1 szklankę mleka ( a nie 1,5 jak to jest w przypadku poprzednim), a pod koniec wyrabiania dodać brakujące 0,5 szklanki soku z ananasa (może być ten z puszki), a zamiast jabłek wkroić kosteczki ananasa, do tego bardzo mile widziane 2-3 łyżki likieru
Smażyć tak samo jak te z jabłkami


smacznego



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)