Projekt badawczy Polska-Namibia 2010


Muscat, przepisy to koniecznie! Zwłaszcza na te słodkie kulki. A ghularz niebawem wypróbuję
Kulki? To chyba luglu, te zlepki bakaliowe? Już podaję w odpowiednim temacie.
Proszę o przepis na ghularz!!!
I żadam, powtarzam: żądam, żeby Kosiarz zamieścił swój przepis na bigos pustynny!!!



Określenie "nowa" i "moda" są wzajemnie sprzeczne. Moda to odgrzewanie starego bigosu. Często już spleśniałego.

To, że młodzi pragną zamieszkać ze sobą bez ślubu, jasno wynika z wszelkich prawnych przepisów, od tysięcy lat diagnozujących ten stan, jako wykroczenie przeciwko panującemu porządkowi.




ja bardzo bardzo bardzo prosze o przepis na bigos świateczny :oops: Proszę bardzo:evil_lol::evil_lol::evil_lol:
http://www.dogomania.pl/forum/showpo...postcount=2146



Moon pisze:[color=blue]
> Michał Dwużnik wrote:[color=green][color=darkred]
> >>
>>> a jakie to mięso masz w bigosie? o jakie prosi przepis?
>>> bo chyba nie o polędwicę?
>>> jakie serwują w tych wspaniałych restauracjach z polską kuchnią?
>>>[/color]
>> W robionym przeze mnie jest np. schab...
>>[/color]
> schab i tylko schab...
> prawie jak jabłuszko!
> a co z kiełbaską?[/color]
Jest, owszem.
[color=blue]
> co z boczusiem pełnym syfu?
> nie ma?[/color]
Nie ma.
[color=blue]
> no to, co to za bigos?[/color]
Normalny...

Michał



Ala żydowski czulent
  Składniki Przepis
0.5 kg wieprzowiny
0.5 kg wołowiny
zabekczosnk
jarzynka swierza(marchew pietruszka seler itd)
0.5 kg podgardla
0.5 kg kapusty kiszonej
kminek mielony
liść laurowy

3 cebule
groch jasiek moczony 0.5 kg
soczewica 25 kg
groch żółty 25 kdg
pieprz sól
przecier pomidorowy,
łyżka maki podgardle i cebulę kroimy w drobna kostke podsmazamy na patelni, bez tłuszczu, podgrardle sie wytopi. Zmiejszamy ogień, musi się pożądnie wytopic

Mięsa i jarzynę z ząbkiem czosnku gotujemy do miękkości. kroimy w kostkę i wkładamy do wywaru. Soczewice i żółty groch gotujemy z solą i przecieramy.
Kapustę jesli jest za kwasna przelewamy kilkakrotnie woda, siekamy i sparzamy szklanka wody, dusimy z kminkiem i lisciem laurowym
groch jasiek gotujemy z solą.

do dużego garnka przelewamy soczewice z grochem żółtym, dodajemy kapuste kiszona, mieso z jarzynami, podgardle z cebulką
i groch jasiek. rozmieszany z maka przecier pomidorowy zalewamy sosikiem spod potrawy i mieszamy z nią. doprawiamy sola pieprzem i gotujemy jeszcze chwilke

Potrawa najpyszniejsza jest po 2-3 dniach, powinna miec konsystencję bigosu




  Dwucyfrówka nie daleko :) coraz bliżej :D
a ja wklejam obiecany przepis na bigos, trochę z nim roboty, ale prawie się nie rózni od tradycyjnego, tłustego :D

wołowina 0,5kg
indyk z uda bez skóry i kości (u nas są takie filety z pałek)0,6kg
bardzo chuda kiełbasa, za to mono pachnąca, np jałowcowa, myśliwska... 0,3kg
kiszona kapusta średnio kwaśna 1,5kg
cebula 2 sztuki
suszona grzyby spora garść
kilka suszonych śliwek
200ml czerwonego wytrawnego wina
pieprz ziarnisty, ziele angielskie, dwa listki laurowe

dzień pierwszy: rano namoczyć grzyby. po południu pokroić mięso wołowe w kostkę, obsmażyć na łyżeczce oliwy, wrzucić do garnka zalać wodą, dać pieprz ziele i listki i gotować, aż będzie prawie dobre. Wtedy obsmażyć pokrojonego indyka, dodać do wołowiny, dodać namoczone grzyby razem z wodą posolić odrobinę i gotować, aż zmięknie.
Ja ten wywar odstawiam na noc w chłodne miejsce (balkon, lodówka) i rano wywalam z wierzchu wszystko białe-zakrzepłe :D
dzień drugi:dodaję kiszoną kapustę i gotuję, aż zmięknie :D w tym czasie na kapce oliwy obsmażam pokrojoną drobno cebulę i kiełbaskę, wrzucam do bigosu, gotuję jeszcze chwilę. Odstawiam w chłodne miejsce do przegryzienia.
Na ostatnim etapie dodaję śliwki i wino, znów gotuję troszkę i na balkon
naprawdę dobry robi się po 3-4 dniach :D



Dot.: Jak zjeść patisona?
  Cytat:
Napisane przez Sawyer (Wiadomość 2429586) Jadłam kiedyś bigos z patisonów i papryki ale kompletnie nie pamiętam jakie proporcje i co tam jeszcze było w środku może któraś z was próbowała i ma przepis? Podnosze watek - znacie przepis na ten bigos?

I jak myslicie, jak wypanieruje wydrazony patison farszem z pieczarek i cebulki, to bedzie pasowac? :> Bo miesko mielone zakladam, ze tak.

Na razie znalazlam taki oto naukowy opis rosliny - http://pl.wikipedia.org/wiki/Patison



Monia mi podawała przepis "full wypas", wcześniej pisała, że udka nieobowiązkowo, buraczki też, jak ktoś nie lubi itd... Wychodzi na to, że można pod gusta osobiste dopasować :lol: :lol: :lol: Jak bigos :wink:



Bigos staropolski -
  Składniki Przepis

* kapusta kiszona - 2 kg.
* kapusta biała (słodka) - 1/2 kg.
* boczek wędzony - 30 dkg.
* kiełbasa (najlepiej jałowcowa) - 1/4 kg.
* śliwki suszone - 1 garść
* grzyby suszone - 1 garść
* mięso (różnego rodzaju, może być pieczeń) - 3/4 kg.
* cebule - 3 średniej wielkości
* smalec lub słonina
* przyprawy: sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie - do smaku.

Kapustę kiszoną dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, następnie kroimy i obsmażamy porcjami na smalcu lub słoninie. Całość wkładamy do dużego garnka i gotujemy na małym ogniu.

Kapustę białą szatkujemy i wkładamy do garnka z wrzącą wodą, gotujemy do miękkości.

Boczek oraz kiełbasę kroimy w kostkę o średniej grubości, obsmażamy na patelni i wkładamy do garnka z kiszoną kapustą. Dokładamy przyprawy do smaku (według własnego uznania, dodajemy również śliwki i grzyby nie namaczając ich wcześniej w wodzie. Jeśli mamy upieczone mięso - należy je pokroić i dodać do garnka z kiszoną kapustą, natomiast mięsa surowe wkładamy do garnka w całości. Do garnka dodajemy jeszcze podsmażoną, pokrojoną w kostkę cebulę.

Gdy słodka kapusta zmięknie, łaczymy obie w całość i dalej gotujemy na małym ogniu. Dbamy o to, żeby sos nie wyparował. Mieszamy co jakiś czas dogłębnie. Dodajemy pokrojone, ugotowane już mięso i mieszamy. Następnie odstawiamy na bok do następnego dnia.

Następnego dnia całość odgrzewamy aż do zagotowania i trzymamy jakiś czas na ogniu. Próbujemy i doprawiamy na koniec do smaku. Odstawiamy w chłodne miejsce. Całość gotowa do spożycia - najlepiej następnego dnia.

Można dodać czerwone wino oraz odrobinę jałowca do smaku :D



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)