Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Tata a Róża w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:38B30E15.4A396@friko2.onet.pl...


ooshy wrote:

| a alkochol? z tego nie da sie nic wyciagnac... tylko faza alkocholowa...
| na ganji czy kwasie mozna podoomac o istocie swiata, napisac jakis
| wiersz czy opowiadanie... a na alko... raczej nie...

Skąd te dane? Upić można na bardzo wiele sposobów. Nie chcę, żeby
wyglądało, że bronię alko, ale są ludzie, którzy mają pozytywne fazy po
alko. I też można dumać...


oooooo to cos naprawde ciekawego o jakies konkrety prosze czy jest na to
przepis jak na babke piaskowa? :)



Przychodzi Bazyl do lekarza i mówi:


| Skąd te dane? Upić można na bardzo wiele sposobów. Nie chcę, żeby
| wyglądało, że bronię alko, ale są ludzie, którzy mają pozytywne fazy po
| alko. I też można dumać...

oooooo to cos naprawde ciekawego o jakies konkrety prosze czy jest na to
przepis jak na babke piaskowa? :)


Ja przed chwila zrobilem tak:

---cut here----
if [ -f dobry_kumpel ] then
        goto najblizszy_sklep_monopolowy
        kup_jabol
        wypij_jabol
        pogadaj_z_kumpel
        kup_jeszcze_jeden_jabol
        pogadaj_z_kumpel
        wez_gitara
        graj_gitara
        zapal
        sluchaj_KSU
        zapal
        skoncz_pic_jabol
        graj_gitara
                if [ -f zjebany ] then
                        goto lozko
                else kup_jeszcze_jeden_jabol

else
        goto lozko
---cut here----

I jest ok...



Hello Jacek,

Saturday, March 23, 2002, 1:10:49 PM, you wrote:


| Przepis na babkę piaskową z rumem?
nie zauwazylem do tej pory, aby kobieta wymyslila przepis, co najwyzej
odczytuja go z odpowiedniej ksiazki, wzglednie gazety :) Aczkolwiek pewnie
istnieja takie, co wymyslaja.


Hmmm... Moja mama, moj abyła dziewczyna, moja obecna... wszystkie się
bawią w wymyślanie przepisów ;-) Ja zresztą też.

Pozdrawiam



On 23 Mar 2002, Adam 'Sherwood' =?ISO-8859-2?Q?Zaparci=F1ski ?= wrote:


Saturday, March 23, 2002, 1:10:49 PM, you wrote:

| Przepis na babkę piaskową z rumem?

| nie zauwazylem do tej pory, aby kobieta wymyslila przepis, co najwyzej
| odczytuja go z odpowiedniej ksiazki, wzglednie gazety :) Aczkolwiek pewnie
| istnieja takie, co wymyslaja.

Hmmm... Moja mama, moj abyła dziewczyna, moja obecna... wszystkie się
bawią w wymyślanie przepisów ;-) Ja zresztą też.


Ustalmy: w wymyslanie, czy w stosowanie?

(ja nie wymyslam przepisow btw... ja gotuje, czasem wyjdzie, czasem
nie. No ale kto ma gotowac?)



Przepis na stworzenie narodu i panstwa jest generalnie podobny do przepisu na babke piaskowa...ale
tylko generalnie. Jak to powiadaja starzy i doswiadczeni piekarze...nie z kazdej maki bedzie babka
piaskowa...
Wyobraz sobie krystek , ze lud z nad Wisly, gdzies spod Wlockawka, powiedzmy, poczuje nagle chec do
samoistnienia i samostanowienia...
Niech zyje wolna Wloclawia...Niech zyje! Niech zyje!



najfajniejsze są posty typu wstawiłam/Lem już garnek na gaz (godz 10:33)
powiedzcie co mam do niego włożyć. ja wchodzę na forum ok 21.00 i zastanawiam
się czy odpowiedzieć czy nie przecież to co było w tym garnku jest już dawno
zjedzone,czy mój post ktoś przeczyta przecież już dawno jest po czasie. a co do
"sprawdzonych" przepisów kieruję się składem. wiadomo,że ze smalcu wody i
korniszonów nie wyjdzie babka piaskowa. pozdrawiam



pieczenie ciast raz jeszcze
Witajcie
Temat pieczenia ciast był nie raz poruszany ale ja ciągle mam problemy.
Mam piekarnik elektryczny z termoobiegiem. Wskazówki jak używać piekarnika
podczas wypieków nakazują aby włączać grzałkę górną i dolną ("Na dolnej
grzałce nie należy wypiekać"). Pokrętło wskazujące wysokość
temperatury nie jest dokładne - skala 50, 100, 150, 200 itd.
Mimo, że trzymam się ściśle przepisów dotyczących temperatur i czasu
pieczenia a także wskazówek dotyczących używalności piekarnika nigdy w tych
parametrach się nie mieszczę. Zawsze trwa to dłużej. I tak np. babki
piaskowe - napisano piec około 50 minut w temp. 180 stopni, ja piekę znacznie
dłużej bo po sprawdzeniu patyczkiem jest surowa, a z wierzchu ładnie
przypieczona. Gdy już się upiecze to środek jest nie pulchny tylko gęsty.
Z kolei ciasta drożdzowe też wyrastają, a po wyjęciu tż są zbite i mimo, że
używa samych żółtek są gumowe.
Poradźcie co robić, na której półce ustawiać blachy, a może piekarnik
wskazuje złą temperaturę. (Kuchenka ma 4 lata).
Z góry dziękuję za wszystkie porady. Ewa



Jestem za olejem dodawanym do ciasta. Oczywiście nie do każdego. Sama z bardzo
dobrym sutkiem go używam, od wielu lat. Są to placki z kruszonką z owocami lub
bez, murzynek, ciasto z przyprawą korzenną i wiele innych. Do każdego oprócz
oleju dodaję wodę. Proporcje różne, w zależności od przepisu. Na koniec prawie
zawsze dodaję ubite białka. Ciasta są naprawdę puszyste i nie suche. Długo
zachowują świeżość.
Do ciasta kruchego, francuskiego, niektórych piaskowych, serników używam tylko
masła. Uważam, że warto poeksperymentować.
I jeszcze jedno, są przepisy np na babki( ciasto piaskowe) na majonezie, a
majonez to też olej ;D
Pozdrawiam



Zdaje się, że sama znalazłam odpowiedz na swoje pytanie,
mojewypieki.blox.pl. w dziale baby, ach te baby.Oto przepis /jeszcze
niewypróbowany/ wraz z komentarzem autorki:

"Klasyczna polska babka piaskowa. Mogłoby się wydawać, że baba jest
taka prosta w wykonaniu ... tak, pod warunkiem, że istnieje dobry
przepis. Wiele przetestowałam, ale były zbyt ciężkie, porowate, nie
mogłabym ich nazwać piaskowymi. Ten przepis jest dobry, bo dla mnie
prawdziwa baba piaskowa to tylko ta z mąką ziemniaczaną. Więc
polecam:)

Składniki:

1 szklanka cukru
220 g miękkiego masła
6 jajek
12 łyżek mąki pszennej
7 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Przesianą mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do
pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod
koniec ubijania dodając cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i
dalej ubijać. Miękkie masło stopniowo dodawać do masy jajecznej i
ubijać. Wsypać mąkę, wszystko dokładnie wymieszać.

2/3 masy odłożyć, do pozostałej przesiać kakao, wymieszać.

Formę na babkę (lub o średnicy 18 cm) dokładnie wysmarować masłem,
obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Nałożyć do niej masę jasną,
następnie masę ciemną.

Piec w temperaturze 170°C przez około 40 minut, do godziny (do tzw.
suchego patyczka). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego "



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)