Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Tak, możemy jeść następujące gatunki które potrafimy udmowić:
zwierzęta gospodarskie: bydło domowe, świnia, owca, koza, koń, muł, osioł, królik domowy, drób, zwierzęta futerkowe i pszczoły
ptaki: drób: kura, kaczka, gęś domowa, indyk, perliczka, gołąb, struś, bażant, przepiórka japońska
zwierzęta domowe: pies, kot, mysz, ryby akwariowe, chomik, szczur, papuga, królik, świnka morska, żabka, kanarek
inne: renifer, wielbłąd, lama, jak, słoń indyjski, zwierzęta futerkowe.
Zapomniałam o czymś?
I oczywiście armia czerwona nie była okrutna tworząc psich-kamikadze. A na czym to polegało? Psy były głodzone, uczono je że mięso znajdą pod czołgiem, znów je głodzono i z bombami na plecach puszczano na pole walki. Biedne psiska i tak miały zginąć, a najlepsze jest to że najlepsi przyjaciele armii człowieka nie rozróżniają modeli czołgów i wdrapywały się nie pod te należące do wrogów, tylko właśnie do pojazdów armii czerwonej.
Ludzie zapłacą za brak szacunku do mięsa.
I ja o to zadbam.
Albo nie ja.
Ale jeśli ja to potem sama się ukaram.
No.
Cytat:
Napisał jenot_2005
Pająk był zapakowany odpowiednio to nie był jakiś tam L2 tylko dorosły pająk!!!!!!!!!!!!! A drogi BadBekonie jesteś tak zacofany w sprawch hodowli że nie mam bażantów łownych (które i tak można hodować!! co jest nie opłacalne)zato mam bażanty które kosztóją po kilka tysięcy para, gęsi które są mniejsze od najmniejszej kaczki jaką widziałeś Hehe bażanty pod ochroną:D jestem myśliwym, należe do gniazda sokolników aponadto jestem pod-leśniczym, nie masz pojęcia o ptakach to się nie wypowiadaj, posiadam ponad 10 ras! kór bojowych, 8 żatkich gat bażantów o których ty nawet nie słyszałeś jak olśniaki himalajskie, trogopany kapoty..., ponadto przepiórki, gęsi: bernikle rdzawoszyje, hawajskie, białolice, płaskonosy: europejskie, amerykańskie, mandarynki: odmianie standardowej i mutacje barwne, karolinki, pawie: indyjskie, czarnoskrzydłe, białe, gołębie: loczki koroniaste, garłacze pomorskie, swity egipskie, olbrzymy rzymskie, jenoty usuryjskie, tchórzofretki, mam zgode ministra na hodowle i posiadanie ptaków drapieżnych, mam samica sokoła wędrownego 05r i samice raroga górskiego z 06r. P.S i cociel spaniela . jeśli coś pominołem to bardzo przepraszm to zwierze. Tak więc się nie wypowiadaj
Może i na ptakach się nie znamy bo to jak byś chciał zauważyć jest strona o terrarystyce , my nie wiemy nic o twoich ptakach ale ty na pewno nie wiesz nic o pajakach skoro wysłałeś je w takich pojemnikach, sory ale to już trzeba być \niemądrym i niezbyt bystrym żeby pająka wysyłać bez żadnego zabezpieczenia, wkładając mu tylko jakiś mały skropiony reczniczek do o wiele za dużego pojemnika. Jak się boisz przełożyć pająka do mniejszego pojemnika to się do tego nie zabieraj tak przez twoją głupote zdechła taka piękna ornata!!! To jakoś bym ci jeszcze wybaczył , ale to że kłuciłeś się i próbowałeś wmówić że to nie twoja wina tylko terra_mar podrzucił jakiegos zdechłego pająka!!! popełniłeś bład to się do niego przyznaj a nie rób z siebie i z innych debila!!! Jeśli się tym uraziłeś to sory ale chamstwa nie będe tolerował. Z poważniem pajor!!!
\nie wyzywaj bo będzie ostrzeżenie, jaki by nie był wstrzymaj się z określaniem w ten sposób- Twardy
Przepiórki
Coraz rzadziej można usłyszeć w kwietniowe poranki tokujące na łąkach koguciki. Które w razie zagrożenia podrywały się szybkim pionowo lotem w górę, zbijając w ten sposób przeciwnika z tropu. Przepiórki niegdyś były natchnieniem dla artystów, dziś są reliktem minionych lat szlacheckiej polski. W przeszłości ptaszki te był obiektem wielkich dworskich polowań z sieciami. Przepiórka jest jedynym migrującym kurakiem, który jesienią z północnych krajów Europy migruje w rejony śródziemnomorskie, aby tam przeczekać zimę. W naszym kraju jest objęta całkowitą ochroną. Lecz na terenach zimowisk są urządzane na nie polowania, podczas których giną tysiące tych małych niepozornych szarych ptaszków. Wszystko to spowodowane jest tym, że mięso przepiórcze uznawane jest za wielki przysmak.
Na świecie występuje kilka gatunków Przepiórek: Przepiórka japońska, Przepiórka zwyczajna, Przepiórka mandżurska, Przepiórka indyjska, Przepiórka pstra, Przepiórka rudogardła, Przepiórka błotna, Przepiórka chińska, Przepiórka modra, Przepiórka nowogwinejska. Naszym rodzimym gatunkiem jest Przepiórka zwyczajna (Coturnix coyurnix), która jest ptakiem skrytym i częściej ją można usłyszeć niż zobaczyć. Ptaszki te są podobnie ubarwione jak ich dalekowschodnia kuzynka Przepiórka japońska. Nasze rodzime Przepiórki nie nadają się do hodowli fermowych z prostego powodu są mało wydajne i nie znoszą takich ilości jajek jak inni przedstawiciele tej rodziny a po za tym są wrażliwe na spadek temperatury. I jeśli ktoś zdecyduje się na ich hodowle musi pamiętać o tym, że ptaszki te trzeba przenieść na okres zimowy z woliery zewnętrznej do ogrzewanego jasnego pomieszczenia. Przepiórka zwyczajna mierzy ok. 20cm długości i nosi szatę brązowo – szarą. U ptaszków tych występuje słabo zaznaczony dymorfizm płciowy ( samca można rozpoznać po białawym wzorze na głowie ciemniejszym ubarwieniu z połyskiem i mniejszej masie ciała.).
Jak w większości rodzin tak i u Przepiórek występują rasy, które można uznać za karły,
lub giganty. Przepiórka chińska jest najmniejszym na świecie przedstawicielem tej rodziny i jednocześnie jest to gatunek o najładniejszym, najbardziej kolorowym upierzeniu. Dzięki tym cechą można ją utrzymywać w domy jako ptaka ozdobnego w wolierach wewnętrznych wraz z innymi gatunkami ptaków ozdobnych (nie na leży ich utrzymywać w jednej klatce z słowikami gdyż ptaki te mogą zabijać pisklęta przepiórcze). Przepiórki tego gatunku ze względu na małe rozmiary (13-14cm) nie nadają się do hodowli fermowej. Gatunkami nadającymi się do towarowej produkcji jaj i mięsa są Przepiórki japońskie ( typ nieśny – szary i typ mięsny – biały), Przepiórka rasy Faraon i brojler Belgijski ( typ – mięsny). Najwięcej wysokiej jakości mięsa uzyskuje się od Przepiórek rasy Faraon (masa dorosłego osobnika to ok. 400g), natomiast najwięcej jajek produkują Przepiórki Japońskie ok. 300 jaj rocznie – taką ilość jajek można uzyskać dzięki szybkiemu metabolizmowi – Przepiórki utrzymywane w typie fermowym znoszą dwa jajka dziennie. Przepiórki można utrzymywać w kilka sposobów w wolierach zewnętrznych, wewnętrznych, klatkach i w systemie podłogowym. Chcąc trzymać przepiórki w wolierach zewnętrznych przez cały rok należy pamiętać o tum, aby znalazły się w niej miejsca zaciszne osłonięte od wiatru, w których ptaki mogłyby znosić jajka i schronić się przed niekorzystnymi warunkami środowiska. W wolierze obsada ptaków powinna wynosić 1 metr kwadratowy na jedną przepiórkę. Woliera nie musi być wysoka wystarczy 1.20m. jej fundament powinien sięgać głębokości 30cm (zapobiegnie podkopaniu przez drapieżniki) również na wysokość 30cm nad fundamentem powinna być zamieszczona osłona z desek, która ochroni ptaki przed przeciągiem. Dach woliery powinien być zbudowany z dwóch warstw. Pierwsza zewnętrzna może być wykonana z eternitu, natomiast wewnętrzna umieszczona 20cm pod pierwszą powinna być wykonana z sieci rybackiej o drobnych oczkach, jej zadaniem jest ochrona ptaków przed rozbijaniem się o dach.
W hodowli fermowej przepiórki utrzymuje się w systemie bateryjnym ( ok. 40 sztuk w klatce) lub w systemie podłogowym ( stado ok. 500 sztuk).
Przepiórki są stosunkowo wymagające, co do diety, jest to spowodowane szybkim metabolizmem. Dlatego też pasza powinna zawierać dużo łatwo przyswajalnych składników pokarmowych. Obecnie na rynku są dostępne różne pasze dla przepiórek, lecz w hodowli amatorskiej do gotowej mieszanki należy dodać ziarno zbóż, śrutę kukurydzianą i soje.
Przepiórki szybko rosną i dojrzewają (w 6 tygodniu życia zaczynają znosić jajka). Ważnymi czynnikami, które warunkuje to czy kurki, wcześnie zaczną się nieść jest odpowiednia temperatura (powyżej + 18stopni Celsjusza), oraz odpowiedni program świetlny (mato duże znaczenie w produkcji jaj). Jajka przepiórcze są stosunkowo duże w przeliczeniu na masę dorosłego osobnika, są pokryte brązowymi plamkami (ubarwienie to ma na celu wkomponowanie zniesienia w otoczenie). Inkubacja trwa 17 dni. Dzikie przepiórki posiadają dobrze rozwinięty instynkt wysiadywania jaj, wyjątkiem jest Przepiórka Japońska, która zatrąciła ten instynkt przez wieloletnie wykluwanie ich jaj w inkubatorach. W hodowli amatorskiej jajka można podłożyć pod lekką kurkę rasy miniaturowej. Małe przepiórki po wyjściu z jajek maja zaledwie 2cm długości. W pierwszych dniach życiach małym przepiórką należy podawać wysoko białkowy pokarm np. twaróg lub gotowane na twardo kurze jajko. Małe przepióreczki należy utrzymywać na drobnej sieczce, wiórach drzewnych lub piasku (na ściółkę nie nadaje się słoma lub siano, ponieważ maluchy za plantują się w niej i nie mogą przez to trafić pod źródło ciepła, co może spowodować śmierci z wyziębienia).
Przepiórki są odpowiednimi ptakami dla początkujących hodowców i osób, które nie posiadają miejsca na utrzymywanie większych gatunków kuraków.