Projekt badawczy Polska-Namibia 2010



Może by tak ogłosić konkurs na schabowe. Wbrew pozorom każdy z nas ma inny sposób na przygotowanie takiego dania. Np. panierka z tartego chleba, bułki czy płatków kukurydzianych.

Hehe, przepisów na schabowe i tak jest mniej niż na bigos
Mówisz konkurs? Jak to widzisz smakoszu? Rywalizacja na 'sucho' (przepisy + ewentualnire fotka)? Jurorem Paweł?

Przy okazji... Panierka z chleba beee - ale to moje zdanie Chyba, że masz na uwadze jakiś szczególny, np. razowy



Ginger sliczne sa te Twoje wypieki.. ale jestes uzdolniona, naprawde super... tez bym tak chciala
madzia1983 to prawdopodbnie brak magnezu. Ja go biore 3 razy dziennie... ale to sam lekarz mi zalecil; idz do swojego i powiedz mu o tym. Moze i Tobie przypisze.
Wlasnie wyczytalam ze juz weszlo w zycie ze przypierwszym dziecku dlugosc urlopu macierzynskiego to 18 tygodni a przy kolejnym 20 tygodni (czyli o 2 tygodnie sie wydluzylo). Jedna jest tylko glupia sprawa... juz pracodawca nie ma obowiazku po urlopie czy to macierzynskim czy wychowawczym zatrudniac dalej pracownice, czyli teoretycznie i zgodnie z prawem bedzie mogl ja zwolnic
co za kicha
Ps. alez Wy macie wykwintne dania na obiad... Ja dzis poprostu rybke z kartofelkami i surowka.
olivka mozesz podac przepis jak robisz lasagne z ricottą i szpinakiem? tez bym chciała nauczyc sie gotowac cos wiecej poza zwyklymi daniami polskimi w stylu schaboszczaki mielone, bigos, pierogi, czy gotowane mieso...



U mnie to będzie jutro Ale już się nie mogę doczekać, bo ja UWIELBIAM bakłażana, cukinię, dynię, kabaczka...
No to jeszcze trzy przepisy:
Smażona cukinia (może być jako "jarzynka" do obiadu, albo jako samodzielne danie do pieczywka): sukinię pokroić w plastry, posypać moją ulubioną Vegetą, usmażyć na złoto. Wersja light - grillować zamiast smażyć. Podając można polać jakimś sosem, jogurtem, majonezem, czy co tam kto lubi.
Bigos z kabaczka: Młody kabaczek obieramy ze skóry i wydrążamy środek, miąższ kroimy w kostkę. Wrzucamy do wrzątku (jak najmniej wody), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy (ale nie za dużo). W międzyczasie szkilmy na patelni pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy do kabaczka (który nam się może malowniczo rozpaść). Gotowe. Można jeść z czym się chce. Wersja mięsna - można dodać usmażoną, pokrojoną w kostkę kiełbasę, albo boczek, albo kurczaka.
Zupa mleczna z dynią: spory kawałek dyni obieramy i wydrążamy środek, kroimy w kostkę (im mniejsza, tym szybciej się gotuje). Wrzucamy do wrzątku, gotujemy aż się rozpadnie. Odcedzamy, wyrzucamy na ściereczkę (pieluchę), odciskamy. Gotujemy mleko z cukrem (zupa jest słodka) i odrobiną gałki muszkatołowej, wrzucamy masę dyniową, mieszamy. Powstaję piękna, kremowo - żółta zupa. Oddzielnie gotujemy kluski, np. świderki. Zupę podajemy z tymi kluskami. W wersji tradycyjnej zupa podawana jest z "zaciekrami", ale kto ma na to czas...



Justa to ja poproszę później przepis na te góre lodowcową

MJulki no szefowa nie ma wyjścia, będzie musiała zaakceptować fakt, ze weźmiesz L4, nalezy ci sie już
co do mięska to ja zamierzam zrobić kurczaka na piwie, chyba, ze jeszcze upieke schab, ale to tak na chlebek
a na bigos zapraszam



Poprosze o przepis na bigos z kurczaka. Przewertowalam obydwie ksiazki ( mam "Nie potrafie schudnac" i "350 nowych przepisow") i za nic znalezc nie moge. Jest jeszcze jakas ksiazka..? Z gory dziekuje



Przepis na ten bigos powstal jako wersja "na złośc" bigosom mojej mamy, która dodaje wiecej mięsiwa niż kapusty.
I jak to z potrawami bywa, zaczęło się przypadkiem i ... tak już zostało.

Ilości składników można dowolnie zmieniać:

ok 40 dkg kapusty kiszonej (uwielbiam wersję z dodatkiem marchewki i co ważne bez kminku, który dodaję sama)
2 ząbki czosnku
łyżeczka kminku
spora garść suszonych kalifornijskich śliwek
dużo, dużo suszonych grzybków
łyżka masła / lub zamiennie oliwa z oliwek
2 cebule


Kapustę płukam, kroję wzdłuż i wszerz zalewam zimną wodą i gotuję z czosnkiem ok. godzinę.
W tym czasie spokojnie namaczam grzybki i podsmażam na patelni (na maśle) cebulkę pokrojoną w kosteczkę.

Wodę po godzinie odcedzam, wywalam rozgotowane ząbki czosnku.
Do garnka dodaję resztę składników (śliwki, grzyby, kminek, cebulkę), całość zalewam odrobiną żródlanej wody i gotuję do miękkości (to kolejna godzina).
Ok. 10 minut przed końcem gotowania solę do smaku. W czasie gotowania wodę trzeba uzupełniać i pilnować, aby kapusta nie przywarła do dna.

I gotowe.

Śliwki nadadzą bigosowi przepiękny, lekko brązowy odcień i charakterystyczny smak.
Potrawa w sam raz na chłodne jesienne wieczory. Zapraszam do wspólnego biesiadowania.




Dziekuje za przepis. Bardzo smaczne. Ale raczej to bylo leczo nie bigos
Mylisz się, Matyldo - leczo to NA PEWNO nie jest.... Żadne klasyczne węgierskie leczo nie zawiera cukinii...



Mamy od 2 tygodni jestem tam codziennie i kupuje zupe ogorkowa, bigos, ogorki malosolne i krakowska z czarnym chclebem. Wlasnie szukam w internecie jakis fajny przepis na zupe ogorkowa. Nigdy jej nie lubilam dlatego nigdy nie robilam.Teraz to bym jadla caly dzien.Jest jeszcze jedna rzecz ktora mnie meczy , to chipsy parykowe lays tutaj nigdzie nie mozna dostac a mam taka ochote.



Niusia no to już wszystko jasne
Felisiti czekam z utęsknieniem na fotkę, za bigos dziękuję ale chilii sie podzielę, a tu przepis:
1/2 kg mięsa mielonego - oryginalnie powinno być wołowe, ale może być jakie kto lubi
1 duża cebula - posiekać
3 papryki średniej wielkości - 3 różne kolory - pokroić w kwadraty o boku 1,5 cm
2 puszki pomidorów
2 ząbki czosnku
1 puszka kukurydzy
1 puszka białej fasoli
1 puszka czerwonej fasoli
Przyprawy: sól, pieprz, papryka chili, mielony kminek, cynamon (mniej niż innych przypraw). Ewentualnie można użyć gotowej przyprawy do chilli, bodajże firma El-passo.

Podsmażamy cebulkę, dodajemy paprykę - chwilę podsmażamy, dodajemy mięso - smażymy praktycznie aż nie będzie surowe, dodajemy pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę; dusimy kilka minut; dodajemy odsączoną zawartość pozostałych puszek, jeszcze chwilę dusimy. Doprawiamy jak kto lubi mocno bądź nie


Zuzka przesyłam dużo zdrówka
EwiWawa GRATULACJE OGROMNE !!!!! i zazdroszczę tego domku w górach
Gothica trzymam kciuki za sesję
Aga i Gothica czekam na wieści z wizyt
Martynusia i co młodzież już śpi?



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)