Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

ja również skusiłam sie i zrobiłam to ciasto. Do biszkoptu dodałam biszkopt-fix (nowość dr.Oetkera) - wyszedł rzeczywiście świetny, puszysty i pachnący. Korzystając z przelicznika płatków żelatyny na łyżki, do masy dałam 4 płaskie! łyżki żelatyny. I........ klapa! masa alkoholowo-śmietanowa wyszła twarda i gumowata Następnym razem dodam tylko połowę - czyli 2 łyżki żelatyny. mam nadzieję, że będzie lepiej.
Ale ciasto polecam, jest bardzo dekoracyjne




ja również skusiłam sie i zrobiłam to ciasto. Do biszkoptu dodałam biszkopt-fix (nowość dr.Oetkera) - wyszedł rzeczywiście świetny, puszysty i pachnący. Korzystając z przelicznika płatków żelatyny na łyżki, do masy dałam 4 płaskie! łyżki żelatyny. I........ klapa! masa alkoholowo-śmietanowa wyszła twarda i gumowata Następnym razem dodam tylko połowę - czyli 2 łyżki żelatyny. mam nadzieję, że będzie lepiej.
Ale ciasto polecam, jest bardzo dekoracyjne


A jakiej firmy miałas żelatyne? zamierzam zrobic za tydzien na imieninki iwolałabym wiedziec jakiej unikac albo jakiej dac mniej



Kashka, będę kontrolowała ilość, jak będzie mi się wydawało, że jest ciasta za mało, to wezmę trochę wyższy przelicznik A sama całego zjeść nie mogę, pęknę chyba, a już napewno moje zdrowe odżywianie szlag trafi

Jak uda mi się zrobić [myślę, że dziś się wezmę, najdalej w środę] to się podzielę spostrzeżeniami smakowymi, a może i zdjęciem ;)



Zrobiłam pyyycha wyszły, jak na pierwszy raz to myśle że moge byc z siebie dumna Dolly bierz sie do roboty- jak taki sliczny tort potrafiłaś zrobić to pączki będą dla ciebie bułką z masłem ;)

Aha dodam że musiałam dosypać dużo więcej mąki niz było w przepisie...z tabelki którą mam wynikało że 30 dag mąki (robiłam z połowy porcji) to 1i 2/3 szklanki...nie wiem może złe mam te przeliczniki czy co w każdym razie z tego ciasta nie byłam w stanie nic zrobić tak się to lało, dopiero mąka jakoś to ujarzmiła ;)




Ciekawe, jak oni mierzą masło na szklanki?
Temperatura pieczenia 375... Fahrenhaita oczywiście. Ile to będzie Celsjusza?
Dla nielubiących proszku - można go odpuścić. Jeśłi ciasteczka za bardzo rosną, to tracą swoje śliczniusie kształty.


Przelicznik Delii

Proponuję granulated sugar zastąpić icing sugar (pudrem) a proszek do pieczenia pominąć. Dzięki temu ciastka po upieczeniu zachowają swój kształt.

Pamiętam, że zrobione z całym jajkiem musiałam podsypać mąką. Gdybym teraz je robiła dodałabym tylko żółtko, wszak to klasyczne kruche ciasto a dodatkowo uniknęłabym tego podsypywania.
Daaawno ich nie robiłam i chyba nadszedł czas na powtórkę


Graz, tak pistolet mam z Tescomy.




A serio to musialabym kupic miod (dzisiaj chce ciasto robic) a nie wiem w jak wagowo bedzie opisany (na gramy czy na mililitry)
Głowy za to nie dam, ale wg internetowego przelicznika mi wyszło...
500 gramów miodu to 312,5 mililitra
wg innego
500g miodu w mililitrach = 500 g (gram) miodu = 357,142857 ml (mililitr)
i jeszcze...
Honey - cup - 12 oz; 340 g; tbs - .75 oz; 21 g

mam nadzieje ze choć troche pomogłam



Pszenne rogaliki na zakwasie

Zaczyn:
4 łyżki ocieplonego zakwasu pszennego
1 szklanka letniego mleka roślinnego
1 1/2 szklanki mąki grahama
2 czubate łyżki syropu słodowego lub miodu

Syrop słodowy lub miód rozpuścić w mleku. Dodać zakwas i mąkę, wymieszać. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto właściwe:
1 szklanka mąki grahama
1/2 szklanki mąki z amarantusa
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/3 szklanki oleju
1/8 łyżeczki kurkumy
szczypta soli

Do podrośniętego ciasta dodać mąkę grahama i z amarantusa, aromat, kurkumę i sól. Wyrabiać 5 minut ciasto (powinno być zwięzłe jak na pierogi). Dodać olej, wyrabiać jeszcze 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia. Wałkować okrągłe placki, wykrawać trójkąty, kłaść nadzienie i zwijać rogaliki. Odstawić na ok. 25 min. w ciepłe miejsce, piec do lekkiego zrumienienia w temp. 190°C.

Nadzienie:
1 szklanka mąki z ciecierzycy
3 czubate łyżki syropu słodowego lub miodu
1/4 szklanki oleju
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki gorącej wody

Postawić na ogniu garnek, rozgrzać, dodać olej. Jak olej będzie gorący wsypać mąkę z ciecierzycy. Trzymać na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut ciągle mieszając. Mąka powinna zbrązowieć, wtedy jest gotowa. Dodać syrop słodowy lub miód, cynamon, wymieszać, dodać gorącą wodę. Odstawić do ostygnięcia.
Rogaliki są bardzo atrakcyjne ze względu na niepowtarzalny, orzechowy smak nadzienia.
Zamiast oleju mozna dać tluszcz w kostce, przelicznik: 250 g to 1 szklanka oleju.



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)