Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Od momentu podjęcia przeze mnie decyzji - o nie jedzeniu mięsa ofkoz (jakieś 3 lata temu) - rodzina nie ma za wiele do gadania . Nie opłaca się mamie gotować dwóch obiadów, więc robi jeden wegetariański dla wszystkich. Jeśli jednak zdecyduje się zrobić jakieś mięsiwo, to ja biorę wszystko co bezmięsne (sałatkę/surówkę + wypełniacz w postaci ryżu/ziemniaków/kaszy/makaronu) i własnymi siłami coś przyrządzam dodatkowego: kotleciki sojowe, jakieś gotowane warzywa w sosie, albo po prostu idę do sklepu i kupuję sobie maślankę. Dość często sam ląduję przy garach i to z własnej woli, bo robienie jedzenia (od momentu odrzucenia z jadłospisu mięsa) jakoś sprawia mi przyjemność. Na początku tylko pomagałem robić jedzonko rzodzicielce, ale z czasem usamodzielniam się
W lodówce szynek, kiełbas i innych parówek trochę bywa, ale jest ich zdecydowanie mniej niż w momencie kiedy wszyscyśmy jedli mięso. Coraz więcej natomiast w lodówce znaleźć można produktów sojowych, które każdy z domowników je z wielkim apetytem. Najciężej było przekonać do tego tatę, ale chyba już mu wszystko jedno co zje
Mama też nie raz popisała się swoimi wegetariańskimi "wynalazkami", jak np. pasztety soczewicowe, pulpety ciecierzycowe, czy kotlety brokułowo-marchwiowe i wiele innych.
Ogólnie więc nie narzekam.
Moje eksperymenty kulinarne są chwilowo na etapie raczkowania i często wspomagam się internetowymi przepisami. Mam nadzieję jednak, że za jakiś czas będę miał lepiej obcykaną kuchnię i jej zasady
//literówka
Chcę w końcu jeść zdrowo, oczywiście w ciągu dnia to nie łatwe, bo ciągle sie śpieszę i jem co popadnie gdziekolwiek. Postanowiłam rano przed wyjściem robić sobie sałatki i chciałam was spytać czy macie jakieś dobre przepisy :)
Mile widziane słodkie, słodko-kwaśne i słone pomysły kulinarne.
No dajcie spokój, musicie coś znać!
czy to prawda ze w Holandii ulubiona przekąską jest surowy śledz z cebulą ? Moze ktos kto długo tu mieszka spotkał sie z takimi specjałami (?)Czy mają tu jakąs ulubioną potrawe ktora czesto sie pojawia na stole tak jak u nas np ;; rosół (w niedziele ) czy tez bigos albo sałatka jarzynowa ?Mowie o Holendrach bo wiem ze jest tu róznorodnosc kuchni ze wzgledu na mieszanke narodów tego świata Do Polski tez przywozimy rozne przepisy kulinarne ,ktore wypieraja salatke jarzynowa, bigos ,NO ROSÓŁ ZOSTAŁ !!!!
Skoro jest już temat w którym opowiadamy co lubimy jeść to proponuje jeszcze zrobić temat w którym możemy sie dzielić swoimi przepisami kulinarnymi Może komuś spodoba sie przepis i sam go kiedyś wypróbuje
To ja zaczynam
Na pierwszy ogień dwie sałatki proponuje:
1. Sałatka czosnkowa
SKŁADNIKI:
- ogórki kwaszone - w moim wypadku jest to litrowy słoik
- ser żółty - taka kostka...
- czosnek - od pół główki wzwyż daję
- majonez - parę łyżek
PRZYGOTOWANIE:
Ogórki posiekać w niezbyt grubą kostkę (ewentualnie zetrzeć na tarce, ale wtedy trzeba trochę "sosu" odlać). Ser żółty tak samo w kosteczkę (lub też użyć tarki). Wrzucić posiekane składniki do miseczki, wycisnąć parę ząbków czosnku + trochę majonezu i wymieszać.
2. Sałatka z piersi kurczaka
SKŁADNIKI:
- pierś z kurczaka - cała, albo dwie połówki
- winogrona białe bezpestkowe
- por - sztuk jeden
- majonez
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka ugotować z odrobiną soli. Po ugotowaniu wyjąć na talerz żeby sie przestudziła a w tym czasie do tej wody wsadzić por. UWAGA nie należy go gotować trzeba go tylko sparzyć Następnie pierś pokroić na drobne kawałki, pora wzdłuż przeciąć a potem w "talarki". Winogrona też na pół Wszystko do miski i wymieszać z odrobiną majonezu.
Chwalić sie swoimi przepisami
W SOBOTE o godzinie 13:00 odbedzie sie ZBIÓRKA w harcówce (u Zosi). Ale nie bedzie to zwykla zbiórka, gdyz… bedziemy zdobywac sprawnosc KUCHCIKA(*) poprzez uczestnictwo w „II KONKURSIE KULINARNYM BABINCA”, tym razem „O ZLOTY WIDELEC!”
W tym tez celu macie do wykonania zadania:
~~Dobrac sie w grupy po 2 lub 3 osoby
~~Wymyslec nazwe swojej grupy
~~Wymyslec/poszukac/zapytac mamy/babci/cioci… PRZEPIS NA PROSTA SALATKE DO ZROBIENIA. Moze byc warzywna, owocowa, slodka, kwasna, z twarogiem, miesem – dobór skladników jest dowolny, liczy sie EFEKT
~~Przygotowac w domu potrzebne skladniki (np. ugotowac ziemniaki , zrobic galaretke) tak, aby na zbiórce móc juz tylko je pokroic i przyprawic
~~Zaprezentowac w krótki, oryginalny sposób swoje dzielo
Zbiórka bez mundurów, bedzie trwala dwie godziny. Przypominam o zaplaceniu skladek harcerskich – kto jeszcze tego nie uczynil.
Zbiórka ta jest dla CALEGO Babinca, aczkolwiek udzial w konkursie jest przewidziany tylko dla Mlodego Babinca, z powodu ograniczenia przestrzeni
Bardzo wazna rzecz- SKLADKI!!!
Zrobiłam na jutro tę rybę po filipińsku. Mężowi bardzo smakuje bo już próbował. Dodałam wiecej pieczarek i papryke czerwoną. Ciekawe czy innym przy wigilijnym stole będzie też smakować? :lol:
Drugą potrawą jaką zabeiram ze soba na wigilię są śledzie po meksykańsku. Filety śledziowe pokrojone w kawałki, czerwona fasola z puszki, słoiczek marynowanego czosnku z oliwkami, cebula (sporo), pieprz czerwony marynowany, kukurydza. Wszytko razem mieszam ze sporą ilością łagodnego ketchupu. Też wyszły smaczne i mam nadzieję że będą innym smakowały :lol:
Jedziemy na 2 wigilie do rodziny. Zabieramy ze sobą jakieś potrawy zawsze. W tym roku jak widać bedą to dla pozostałych kulinarne eksperymenty :lol: O ile ryba i śledzie mają szansę "zejść" to już sałatka krabowa niekoniecznie :lol:
Sałatka krabowa:
makaron ryżowy, paluszki surimi pokrojone w plasterki, czosnek, mała cebulka, mieszanka warzyw orientalnych z puszki, kilka suszonych moreli. Sos:majonez+ketchup+woda z kukurydzy (jesli nie ma to nieszkodzi :lol: )+sól i pieprz. Połaczyć, zalać i gotowe.
Musze pogadać ze Stukową to może mi zrobi sałatkę po meksykańsku bo skaładniki ok, ale za krabową to chyba bym podziekował, bo chyba nie przepadam za krabami :o
Tylko bym musiał jej pokzać przepis i coś wymyslić żeby ją zrobiła :D
Cytat:
Redberry[/QUOTE napisała
Pierniki - mm.. mnie nigdy nie wychodzą cholery jedne! Muszę kupować! :grrrrrr:
Ja właśnie pieke teraz pierwszy raz i jestem ciekawa efektu hehe jak chcesz to spróbuj tez przepis Przepisy kulinarne - Piernik z powidłami - Ciasta, desery, sałatki mi dała go mama i taki sam własnie znalazłam na necie
hej wpadam sie tylko przywitac i podac wam fajna stronke :)
zaraz lece do klientki na pazurki a potem mam kupe roboty w domu ale postaram sie zajrzec :)
Gotujmy.pl - Przepisy kulinarne - Dietetyczne - przepisy kulinarne, Dietetyczne - porady, Dietetyczne - produkty, sałatka, ryż, dać
oczywiscie nie wszytskie nadaja sie na dukana ale mozna sporo z tego wypróbowac
Przepisy kulinarne
Przepisy kulinarne
W paczce znajdziesz przepisy na:
- ciasta
- desery
- ryby
- sałatki
- sosy
- zapiekanki
- zupy
- pizze
- kopytka
Wszystkie przepisy są w formacie .pdf
Kod: http://www.4shared.com/file/34323368/9f1cbe48/Przepisy_4ct.html
MOJE GOTOWANIE - Miesięcznik
Mój Przepis-Moje Gotowanie 06/2009-PDF-WINS
http://s2.fothost.pl/upload/09/25/b361e4bc.jpg
INFO:
Data relasu.......: 13.06.2009
Format............: PDF
Stron..............: 52
Rozmiar...........: 22 MB
Jezyk..............: PL
Spis tresci:
> Moje popisowe danie
> Specjał miesiąca
> Danie z dedykacją
> Na specjalną okazję
> Gotujemy za grosik
> Dania z półproduktów
> Obiad dla rodziny
> Coś szybkiego
> Najlepsze dla dziecka
> Kucharz mały
> Wspomnienie dziecinstwa
> Na słodko
> Sałatki i surówki
> Rady i podpowiedzi naszych czytelników
> Nasz kulinarny ekspert odpowiada
Kod: http://hotfile.com/dl/6719935/fbe4799/Moj_Przepis-Moje_Gotowanie_06.2009-PDF-WINS.rar.html
7000 Przepisow Kulinarnych
7000 Przepisow Kulinarnych
OPIS: Cytat:
Wszystko jest zawarte w malutkim programiku
Po rozpakowaniu miesci sie na 1 CD :)
Spakowana do w *.rar ma 5.9 MB ( po rozpakowaniu ma 500 MB :] )
Wiedz niedziwcie sie ze rozpakowuje sie okolo 30 min :)) Milego gotowania
Cytat:
Program zawiera Przepisy na :
- Ciasta
- Desery
- Drob
- Dziczyzna
- Inne mieso
- Napoje
- Potrawy jednogarnkowe
- Potrawy mleczne
- Potrawy z grzybow
- Potrawy z jaj
- Potrawy z warzyw
- Potrawy maczne i zbozowe
- Przekaski
- Ryby i owoce morza
- Salatki
- Sosy
- Wieprzowina
- Wolowina
- Zupy
Download:
Kod: http://rapidshare.com/files/34148022/Ksiazka_Kucharska_7000Przepis_w.rar
Czytaliście książkę w której jedzenie odgrywa ważną rolę? Taką, gdzie przewijają się nazwy egzotycznych potraw? A może ich poszczególne składniki? Lub - o bogowie, tak! - nawet cały przepis?
Ewentualnie taką, w której znajduje się ciekawa anegdota związana z potrawami albo zwyczajami kulinarnymi?
Jeśli tak - proponuję się podzielić
Na początek ode mnie parę cytatów z książek Elif Safak:
Najpierw przełożyła do miseczki pastę z cieciorki i ozdobiła listkami mięty. Potem ułożyła na półmiskach pozostałe dania: sałatkę z fasoli, pastę z bakłażana, fasolkę w oliwie, kurę po czerkiesku... rozłożyła sigara boregi (ruloniki z ciasta podobnego do makaronowego, przypominające kształtem cygara, wypełnione farszem ze słonego białego sera, smażone na tłuszczu i podawane na gorąco) - gdy przyjdzie, wrzuci je na patelnię (Pchli pałac)
Otworzyła szafę i wyjęła z niej ogromny kocioł do przyrządzania asure (danie na słodko z różnego rodzaju ziaren i orzechów, podawane dziesiątego dnia miesiąca muharrem na pamiątkę opadnięcia wód potopou. Panie domu częstują przygotowanym przez siebie asure krewnych, przyjaciół i sąsiadów).
Składniki: pół kubka ciecierzycy, kubek łuskanej pszenicy, kubek białego ryżu, półtora kubka cukru, pół kubka prażonych i posiekanych orzechów laskowych, pół kubka orzeszków pistacjowych, pół kubka orzeszków piniowych, łyżeczka wanilii, jedna trzecia kubka złotych rodzynków, jedna trzecia kubka suszonych fig, jedna trzecia kubka suszonych moreli, pół kubka skórki pomarańczowej, dwie łyżki wody różanej.
Przybranie: dwie łyżki cynamonu, pół kubka zblanszowanych płatków migdałowych, pół kubka pestek granatu.
Przygotowanie: większość składników namoczyć dzień wcześniej w osobnych miskach. W jednej misce zalać na noc zimną wodą ciecierzycę. Pszenicę i ryż starannie przepłukać i zalać wodą w drugiej misce. Figi, morele i skórkę pomarańczową moczyć pół godziny w gorącej wodzie, a po odlaniu wody (którą należy zachować na później) posiekać, wymieszać ze złotymi rodzynkami i odstawić.
Gotowanie: zalać ciecierzycę czterema litrami zimnej wody, zagotować i trzymać na średnim ogniu, póki trochę nie zmięknie, czyli około godziny. Przez ten czas zagotować dwa litry wody, wsypać do niej pszenicę oraz ryż i gotować na małym ogniu, aż zmiękną, często mieszając. Połączyć z ciecierzycą. Dolać do tego wodę po suszonych owocach, dodać cukier, siekane orzechy laskowe, pistacjowe oraz piniowe i wszystko razem zagotować na średnim ogniu, stale mieszając. Gotować na małym ogniu i mieszać przez pół godziny lub dłużej, aż całość zgęstnieje do konsystencji zawiesistej zupy. Dodać wanilię, rodzynki, figi, morele, skórkę pomarańczową i gotować jeszcze dwadzieścia minut, stale mieszając. Wyłączyć palnik, dolać wodę różaną i zamieszać. Postawić w temperaturze pokojowej na godzinę lub dłużej. Posypać cynamonem, przybrać struganymi migdałami i pestkami granatu. (Bękart ze Stambułu)
I jeszcze jeden fragment, już nie tak kuchennie egzotyczny, ale lubię go, bo to całkiem zgrabny cytat:
- Powiedz co chciałbyś zjeść.
- Makaron - odpowiedziałem.
Z początku ten pomysł nie przypadł jej do gustu, ale przekonało ją to, że był łatwy. Ja zająłem się gotowaniem makaronu, ona zaś przygotowywaniem z ograniczonych składników, które akurat były w domu, sosu pomidorowo-tymiankowego. Myślę, że to z tego powodu mnie lubi. W przeciwieństwie do innych mężczyzn, którzy pojawiali się w jej życiu. oczekiwałem od niej dużo mniej, niż mogła mi dać. A w zamian otrzymywałem dużo więcej, niż chciałem (Pchli pałac)
Z góry zastrzegam, że za diabła nie wiem - i nie pragnę wiedzieć - co znaczy 'zblanszowany'
Wszystkie cytaty w stu procentach pochodzą z wymienionych książek.
Umieszczenie przepisu kulinarnego w beletrystyce uważam za przedni pomysł i jeszcze lepszy kawał