Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Paula, gdzieś na sysie widziałam przeliczniki szklanek, łyżek i wszystkiego czego jeszcze uzywamy do odmierzania na kilogramy i litry.
Wiem, że szklanka o pojemności 0,25 litra zawiera 13 dkg maki, 21 dkg cukru kryształu i ryżu, cukru pudru 14, soli 30, grochu 22, bulki tartej 12, płatków owsianych 9, kaszy manny 17 dkg.
Jak nie masz wagi, może Ci sie przyda ta wyliczanka?
A po kiego Ci waga.
Przelicznik przeca na łyzki robiłam strone wcześniej 
(tez nie mam wagi - ani kuchennej ani łazienkowej
)
Ale nie masz jakis zamienników na te gramy
!!! Ja nie mam wagi!
I mierze na szklanki, łyżki itd. Kompletnie nie wiem jak to zrobić!
Przy okazji świątecznego gotowania znalazłam w necie przeliczniki miar, np.
http://kuchnia.kisa.pl/przeliczacz.php
Może się przyda.
Przeliczniki miar i wag to coś, co może się przydać każdej pani domu. Trzeba jednak pamiętać o tym, że są one wyłącznie orientacyjne. W tabeli obok przyjmuje się, że szklanka to 220ml, a łyżka i łyżeczka oznaczają płaską łyżkę 15ml i płaską łyżeczkę 5ml
Miary i wagi produktów mogą jednak ulegać zmianie. Zależy to w dużym stopniu od pochodzenia produktu, zawartości wody, kształtu. Wiadomo, że agrest, jagody, jeżyny i inne owoce mogą być różnej wielkości, wilgotna mąka będzie cięższe od suchej, a o mierzeniu i ważeniu makaronu nawet nie ma co marzyć.
Dlatego pamiętajmy, że tabele wagowe mogą ułatwić przygotowywanie posiłków, ale nie należy też im ślepo wierzyć.
Klon - wierz mi, przepisu się trzymałem bardzo ściśle, mąka ważona, woda nawet też. Jako ciekawostkę podam, że mam chyba taki sam kubek jak Tier. Po wytarowaniu wagi i zalaniu kubka do pełna wyszło mi właśnie około 300 gramów. Jedynie drożdże, sól i cukier dodawałem na oko. Drożdże podzielić z kostki 100 gramów tak, żeby wyszło jak w przepisie chyba każdy potrafi. Sól i cukier niestety na łyżeczki z przelicznika, olej i tak był w łyżkach. Przepis na ciasto jest super, nie trzeba dolewać wody czy podsypywać mąką, po dokładnym wyrobieniu wychodzi super kulka, nie klei się a wręcz rośnie w rękach.
Teraz do sedna, ciasto pięknie wyrasta ale po podzieleniu na porcje już prawie nie powiększa objętości. Robię to tak, odrywam kawałek, masuję żeby wyszła kulka i znowu odstawiam posypane mąką w ciepłe miejsce. W tej chwili to niestety jest metalowa miska w pobliżu zapalonego palnika gazowego.
Blachę nagrzałem z piekarnikiem ale tu chyba właśnie tkwi główny problem. Mam piekarnik elektryczny z dwoma grzałkami i termoobiegiem. Tylko przy ustawieniu na 250 stopni grzałki się praktycznie nie wyłączają. Obawiam się, że nie daje rady osiągnąć takiej temperatury.
No nic, nadal będę probówał. Jak mi się w końcu uda, pochwalę się zdjęciami.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Wydaje mi się iz ten temat jest najbardziej odpowiedni do tego pytania.
A mianowicie:
mam zrobić ciasteczka z mąki razowej.
Wszystko byłoby ok, gdyby w przepisie ilośc mąki była podana w szklankach, łyzkach, itp.
Niestety jest podana wagowo a ja nie mam wagi.
Jak wpisuję w internecie przelicznik wagowy to wyświetla mi się tylko mąka pszenna biała.
W związku z tym moje pytanie czy mąka pszenna biała ma dokładnie taką samą wagę jak maka pełnoziarnista czy ta druga jest cięższa?
Chodzi mi o to czy np. łyżka mąki białej wazy tyle samo co łyżka mąki pełnoziarnistej?
A jeśli nie to może ktoś się orientuje jakiej ilości szklanek (łyżek) odpowiada 225 g maki typ 1850?
Gotowanie nie należy do nauk ścisłych — nie trzeba aptekarskiej wagi, menzurek i innych narzędzi laboratoryjnych, aby przygotowywać udane, smaczne i pożywne potrawy. W przepisach miara wagowa została podana tylko w odniesieniu do takich składników, jak: mięso, ryby, drób i niektóre warzywa. Jednak i w tych przypadkach różnica kilku gramów nie powinna wpłynąć na ostateczny efekt poczynań kulinarnych. Jedynie w przypadku słodkich wypieków, do których używa się jaj i gdzie proporcje są istotne, przepisy uwzględniają stosowanie jaj średniej wielkości, o wadze około 55 g.
Poza tym składniki odmierzane są w szklankach (250 ml), łyżkach (15 ml) i łyżeczkach (5 ml), warto się zatem zaopatrzyć w komplet miarek. Należy pamiętać o wyrównaniu powierzchni suchych składników przy odmierzaniu szklanką lub łyżką.
Temperatura piekarnika
Podana w przepisach temperatura piekarnika w stopniach Celsjusza nie jest wartością, której należy bezwzględnie przestrzegać. Zazwyczaj jest ona zaokrąglona i służy jedynie jako wskazówka. Warto zapoznać się z instrukcją producenta piekarnika dotyczącą temperatur i porównać ją z zaleceniami przepisu. W piekarnikach gazowych zwykle najwyższa temperatura panuje w górnej części, w elektrycznych — w dolnej, a w piekarnikach z termoobiegiem jest ona jednakowa w każdym miejscu. Cyfrowe oznaczenia w poniższej tabeli odnoszą się do regulacji temperatury w piekarnikach gazowych.
Temperatura
piekarnika
Stopnie
Celsjusza
Bardzo niska
120
Niska
150
Średnio niska
160
Średnia
180
Średnio wysoka
190-200
Wysoka
210-220
Bardzo wysoka
230
Najwyższa
250-290
Przeliczniki wagowe dla l szklanki produktu:
Bułka tarta, ugnieciona 125 g
Cukier brązowy 155 g
Cukier puder 155 g
Jabłka suszone, siekane 125 g
Mąka 115 g
Migdały całe 155 g
Migdały w płatkach, Migdały w słupkach, mielone 125 g
Miód, syrop klonowy 315 g
Morele suszone, siekane 190 g
Orzechy siekane 115 g
Otręby pszenne 60 g
Płatki kukurydziane 30 g
Płatki owsiane 90 g
Porzeczki 155 g
Ryż gotowany 155 g
Ser utarty 115 g
Sezam 115 g
Suszone owoce (rodzynki) 170 g
Wiórki kokosowe 90 g
Przeliczniki objętości
3łyżeczki = l łyżka
416 łyżek = l szklanka
5 szklanek = l litr