Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Przelicznik miar i wag
Produkty łyżeczka łyżka szklanka
Bułka tarta 1,5 dag
Cukier 1 dag 2 dag 24 dag
Cukier puder 3 g 2 dag
Masło 7 g 3 dag
Mąka pszenna 5 g 2 dag 17 dag
Mąka ziemniaczana 3,5g 2 dag
Mleko 10 g 25 dag
Olej 4 g 1,3 dag 22 dag
Papryka 1 g
Śmietana 2 dag 23 dag
Sól 5 g 2,1 dag
Żelatyna 3 g


Jrdnak cosik się znalazło !!!!!!!!!!!



przeliczniki bez wagi
Kochani czy ktoś mi pomoże. Oto moje pytanie ; Czy ktos zna strone z
przelicznikami, chodzi mi o przeliczenie np. 5 dag ryżu ile to łyżek??
Dziekuje bradzo za informacje. Pozdrawiam



Pizza

Pizza neapolitańska
Składniki:

Ciasto:
30 dag mąki pszennej
2 dag drożdży
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy (do wysmarowania blachy)

Nadzienie:
3 łyżki oliwy
30 dag przecieru pomidorowego
3 pomidory (20 dag)
1 cebula (8 dag)
7 dag filecików anchois
po jednej łyżeczce zielonych i czarnych oliwek bez pestek
2 gałązki świeżej bazylii lub jedna łyżka suszonej
3 łyżki startego sera mozzarella
sól
pieprz

Przelicznik wag


Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże i wlać 1/2 szklanki ciepłej wody.
Wymieszać drożdże z wodą oraz częścią mąki, zrobić zaczyn i odstawić do
wyrośnięcia. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, wlać 1/4 szklanki wody,
oliwę, dodać sól i zagnieść ciasto. Wyrabiać je do chwili, aż stanie się
elastyczne, a na jego powierzchni zaczną robić się pecherzyki. Z ciasta
uformować kule i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć na stolnicę lub deskę posypaną maką, uformować krążek lub
prostokąt. Uwaga! Zamiast mąką można posypać stolnicę kaszą kukurydzianą.
Wtedy ciasto nie klei sie i łatwo je kształtować, a nadmiar kaszki nie
przykleja się do powierzchni ciasta. Ciasto ułożyć na blasze i podnieść jego
brzegi. Powierzchnię ciasta posmarować oliwą i przecierem pomidorowym. Ułożyć
anchois, oliwki, plasterki pomidorów, cebuli, dodać swieże lub suszone zioła,
posolić, popieprzyć i posypać serem. Skropić resztą oliwy. Pizze piec 20-25
minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. Po upieczeniu pokroić na
porcje.





Ja mam takie:

Kluski francuskie z żółtym serem

Składniki:

25 dag m±ki
6 dużych jajek
10 dag masła
sól
10 dag żółtego sera
łyżka posiekanych ¶wieżych ziół (np. bazylii
oregano lub natki pietruszki)
łyżka masła


Przelicznik wag



A. Rogalski

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z żółtkami
na
pulchn± masę. Wymieszać z przesian± m±k± i szczypt± soli.
Delikatnie poł±czyć z ubitymi na pianę białkami. Jeżeli
ciasto
jest za gęste, dodać wody tak, by ciasto dało się łatwo
nabierać łyżk±. Zanurzan± we wrz±tku łyżk± nabierać podłużne
kluseczki i kła¶ć do osolonego wrz±tku. Zamieszać, gotować 3
minuty od czasu wypłynięcia. Kluseczki wyj±ć łyżk±
cedzakow±,
os±czyć, ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu do
zapiekania,
przesypuj±c startym żółtym serem i ziołami. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Zapiekać,

ser się roztopi. Podawać z sosem pomidorowym.


INNE:


Składniki:

3 bułki kajzerki
szklanka letniego mleka
2 jaja
kasza manna
vegeta
pęczek pietruszki zielonej



Sposób przygotowania:

Bułkę pokroić w kromki zalać mlekiem, poczekać aż wchłonie i
wyrobić
masę. Je¶li będ± grudki to nic nie szkodzi będzie ciekawsze w
smaku.
Kiedy masa będzie za rzadka dodać kaszę mannę. Dodać vegetę i
natkę
wyrobić . Zwilżonymi dłońmi formować kulki nieco większe od
orzecha
i wrzucać na osolony wrz±tek. Gotować 20 min. Podawać jako drugie
danie z gulaszem i surówk±.
3 jaja
łyżeczka soli
pół szklanki tartej bułki
2 łyżki m±ki ziemniaczanej
olej do głębokiego smażenia


Bułkę, m±kę, jaja i sól mieszam.
Na rozgrzany olej kładę łyżk± małe porcje ciasta i smażę na złoto.
Kluski kładzione
M±ka, jajka, mleko - tylko tyle trzeba by je zrobić

s k ł a d n i k i :

/4 szklanki mleka (można zast±pić wod± lub mlekiem
wymieszanym z wod±)
;sól
pieprz
można dodać przyprawy typu "jarzynka"


M±kę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól, pieprz
i
przyprawę. Wyrobić łyżk±, dodaj±c stopniowo mleko
(ciasto ma być niezbyt gęste).

W szerokim rondlu zagotować wodę z sol±. Łyżk± maczan±
w
gor±cej wodzie kła¶ć na wrz±tek kluski. Zamieszać.
Gotować pod przykryciem na niedużym ogniu ok. 10-15
minut, w zależno¶ci od wielko¶ci klusek.
Ugotowane kluski odcedzić, przelać zimn± wod±.

Podawać jako dodatek do mięs, z sosem, z serem lub
same.



mam jeszcze takie w swojej bazie (sciagniete z netu)na mielone:
Kotlety mielone w sosie ¶mietanowym

Składniki:

40 dag mielonej wołowiny
1/2 szklanki ¶mietany
4 czubate łyżki tartej bułki
1 łyżka posiekanej pietruszki
1/2 kostki masła
pieprz
sól
1 szklanka kwa¶nej ¶mietany (do sosu)
1 łyżka gładkiej m±ki (do sosu)
1 łyżka słodkiej papryki (do sosu)


Przelicznik wag

Przygotowanie:

Mięso wymieszać ze ¶mietan±, tart± bułk± i pietruszk±.
Doprawić sol± oraz pieprzem. Przygotowan± masę mięsn±
podzielić na 8 porcji i uformować kotlety. Rozgrzać patelnię
na ¶rednim ogniu i roztopić masło. Kotlety smażyć z obu storn
na złoty kolor, od czasu do czasu potrz±saj±c lekko patelni±,
aby mięso nie przywarło. Lekko podsmażone kotlety odłożyć na
talerz, a do wytopionego tłuszczu wsypać m±kę, dodać paprykę,
dobrze wymieszać i wlać kwa¶n± ¶mietanę. Doprowadzić sos do
zagotowania, doprawić sol± i pieprzem. Kotlety włożyć do sosu
i dusić na wolnym ogniu ok. 10 minut.

Nasze rady:

Aby zintensyfikować smak mielonych kotletów można dodać do
mięsa 1 łyżkę podsmażonej cebuli, 7-8 rozgniecionych jagód
jałowca oraz parę kropli sosu tabasco. Je¶li zależy nam na
ładnym aromacie mielonego mięsa, dodajemy do niego 1/2
łyżeczki suszonej szałwii.
2. pół kilograma mielonego mięsa drobiowego
4 łyżki tartej bułki
jajko
2 cebule ¶redniej wielko¶ci
gar¶ć suszonych grzybów
dwie łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
¶wieżo zmielony czarny pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Grzyby zalewam szklank± wrz±tku i gotuję na do ¶redniej
miękko¶ci przez 15-20 minut.
Podczas gotowania należy sprawdzać, czy woda zanadto nie
wyparował - gdy tak się stanie, dolewam jej trochę.

Połowę podgotowanych grzybów wyjmuję z wywaru u kroję na
niezbyt drobne kawałki.
Drug± połowę ods±czam, wywar zachowuję.

Jedn± cebule obieram i kroję na ósemki. Rozgrzewam dwie łyżki
oleju, wrzucam na niego cebulę i smażę na silnym ogniu cały
czas mieszaj±c, aż lekko się zeszkli, wtedy dodaję ods±czone
grzyby i smażę na ¶rednim ogniu przez 5 minut.

Do wywaru z grzybów dodaję łyżkę m±ki, mieszam bardzo
dokładnie i dodaję do patelni z cebula i grzybami,
doprowadzam
do wrzenia i trzymam na ogniu 2 minut. Sos gotowy.

Drug± cebulę obieram, siekam na drobne kawałki i szklę na
łyżce oleju. Mięso, podsmażon± cebulę, jajko, pokrojone
grzyby,2 łyżki tartej bułki i przyprawy mieszam ze sob± na
jednolit± masę. Z masy formuję placuszki o wielko¶ci dłoni.

Każdego kotleta panieruję w bułce i smażę na silnie
rozgrzanym
oleju przez 2 minuty z każdej strony, następnie zmniejszam
ogień i smażę 4-5 minut z każdej strony.

Na talerz wykładam sos, na niego kładę kotlety i dekoruję
natk± pietruszki.
3.pół kilograma mielonego mięsa drobiowego
4 łyżki tartej bułki
jajko
cebula ¶redniej wielko¶ci
dwie łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
¶wieżo zmielony czarny pieprz
olej do smażenia

nadzienie:
kawałek rokpola - około 15 dag

Sposób przygotowania:

Rokpol kroję na słupki o długo¶ci około 3 cm i szeroko¶ci 1
cm
- nie robię tego zbyt dokładnie.

Cebulę obieram, siekam na drobne kawałki i szklę na łyżce
oleju.
Mięso, podsmażon± cebulę, jajko, 2 łyżki tartej bułki i
przyprawy mieszam ze sob± na jednolit± masę. Z masy formuję
placuszki o wielko¶ci dłoni. Na każdy kładę kawałek rokpola i
zwijam w ¶liczny kotlecik - staram się to robić bardzo
dokładnie, by ser nie wypłyn±ł podczas smażenia.

Każdego kotleta panieruję w bułce i smażę na silnie
rozgrzanym
oleju przez 2 minuty z każdej strony, następnie zmniejszam
ogień i smażę 4-5 minut z każdej strony.

a na kurczaka jest tysiace przepisow, wystarczy jak wpiszesz w google.



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)