Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

In article <3a41cb8@news.vogel.pl,
  "Gandalf" <Gand@vege.plwrote:


  Inna sprawa, kiedy przeszkadzają w pracy. Przeżywał ktoś z
Was wprowadzanie norm ISO-9002? Horror!!! Kpiliśmy przez
łzy, że niedługo pójście do WC będzie musiało się odbywać
zgodnie z jakąś tam procedurą normy jakości.

  A może już się odbywa? Np. w restauracjach, albo w zakładach
przemysłu spożywczego?

Przerażony biurokracją,
Gandalf


Spoko, Gandalfie ;-)
Ja dzisiaj dostalam spis tego, co dzial kontroli jakosci splodzil przez
ostatnie pol roku. To jest 7 (slownie:siedem) dokumentow, w tym:

Dokument: Instrukcja tworzenia dokumentu z testow
Dokument: Instrukcja tworzenia testowego dokumentu z testow

(dokladnie zacytowane nazwy)

A ja sie i tak nie zamierzam zalamac :-)))

Pozdrowienia
ISIA

Sent via Deja.com
http://www.deja.com/



Jak zostać wypasionym bezrobotnym
Inżynieria biomechaniczna, rozśmieszyli mnie. Tyle achów echów jest np o biotechnologii a absolwenci tych uczelni po studiach muszą uciekać za granicę albo szukac pracy w Polsce (bynajmniej nie stricte w biotechnologii a raczej na stanowiskach nominalnie przeznaczonych dla biologów, chemików, technologów żywności, działach kontroli jakości firm spożywczych, chemicznych)



gg
1.Gazeta Lubuska
2.Gazeta Wyborcza
3.Radio Zachód
4.Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska
5.Wojewódzki Inspektorat Jakości Artykułów Rolno – Spożywczych
6.Wojewódzki Inspektorat Weterynarii
7.Wojewódzki Oddział Służby Ochrony Zabytków
8.Urząd Marszałkowski
9.Wojewódzkie Biuro Geodezji i Terenów Rolnych
10.Wojewódzki Ośrodek Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej
11.Lubuski Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych
12.Zarząd Dróg Wojewódzkich
13.Wojewódzki Urząd Pracy
14.Regionalna Izba Obrachunkowa
15.Najwyższa Izba Kontroli
16.Zarząd Przewozów Pasażerskich PKP
17.Lubuska Kasa Chorych
18.Narodowy Bank Polski
19.Oddział KIR
20.Izba Skarbowa
21.Urząd Kontroli Skarbowej
22.Lubuski Urząd Skarbowy
23.Oddział Gwarantowanego Funduszu Świadczeń Socjalnych
24.PFRON
25.Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
26.Oddział Generalnej Dyrekcji Dróg Publicznych
27.Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
28.Urząd Statystyczny
29.Ochotniczy Hufiec Pracy i ZHP
30.Wojskowa Agencja Mieszkaniowa
31.Krajowy Rejestr Sądowy
32.Wydział Gospodarczy Sądu Okręgowego
33.Wojewódzki Sztab Wojskowy
34.Prokuratura Wojskowa
35.Oddział Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości
36.Wojewódzki Ośrodek Doskonalenia Kadr Administracji Publicznej
37.Regionalne Centrum Krwiodawstwa
38.Państwowa Inspekcja Pracy
39.Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego
40.Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych
41.Telekomunikacja Polska



praca we Francji jako naukowiec-czy mam szanse?
Skończyłam w ubiegłym roku studia chemię biologiczną na UJ. Zajmowałam sie
lekami (praca magisterska), nie mam praktyki (tylko pedagogiczna i 2 mies. w
kontroli jakości - branża spożywcza). Chciałabym pracować jako naukowiec we
Francji lub Belgii lub francuskojęzycznej Szwajcarii. Znam francuski na
poziomie średnim, angielski podstawowy, nieco lepiej język naukowy. Czy
przyszły, ewentualny pracodawca zrozumie, że muszę sie troche poduczyć
języka? Czy jest w stanie zaryzykować i przyjąć mnie do pracy? Dziękuję z
góry za wszystkie opinie. Pozdrawiam :)



szansa na zmianę profesji
Witam,

Jestem z zawodu inżynierem chemikiem, specjalistą od technologii leków i kosmetyków. Posiadam 3,5 letnie doświadczenie w pracy laboratoryjnej (przemysł farmaceutyczno-kosmetyczny), 1,5 letnie doświadczenie w firmie produkującej maszyny i urządzenia, jako osoba odpowiedzialna za ocenę zgodności i w końcu 0,5 roczne doświadczenie (z kilku względów praca ta została zakończona) jako kierownik kontroli jakości w firmie z branży spożywczej. Szukam więc pracy, która chciałbym żeby dawała mi nie tylko stabilność finansową (znaleziona musi być więc w miarę szybko)ale i satysfakcję z tego co robię. Postawiłem sobie za konieczny udział trzech czynników, które mogłyby taką satysfakcję mi dać: kontakt z chemią, brak monotonii oraz satysfakcjonujące początkowe wynagrodzenie (ok. 3000 zł netto). Pomyślałem o stanowisku doradcy techniczno-handlowego w firmach z branży farmaceutycznej lub zajmujących się sprzedażą surowców chemicznych. Proszę o opinię ludzi mających praktykę w tej profesji, czy człowiek z moim wykształceniem oraz doświadczeniem zawodowym ma szanse na w miarę szybkie znalezienie takiej pracy? I czy taka praca w rzeczywistości jest tym, co łączyłoby cechy, które według mnie, dałyby satysfakcję z pracy?



a to niby na kościół marnują się pieniądze...
ludzie często piszą o kościele katolickim, tak jak gdyby 99% naszych podatków
tam szło.... a idą one na utrzymanie poniższych agencji, ich prezesów,
wiceprezesów, sekretarek wiceprezesów, sekretarzy, księgowe, woźnego, szofera
prezesa, limuzynę prezesa i wiceprezesów, telefony komórkowe dla sekretarzy i
zastępców wiceprezesów itd:

* Inspekcja Celna
* Inspekcja Farmaceutyczna
* Inspekcja Handlowa
* Inspekcja Jakości handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
* Inspekcja Ochrony Środowiska
* Państwowa Inspekcja Pracy
* Społeczna Inspekcja Pracy
* Inspekcja Transportu Drogowego
* Inspekcja Weterynaryjna
* Inspektor do Spraw Substancji i Preparatów Chemicznych
* Inspektorzy Rybołóstwa Morskiego
* Inspektorzy urzędów żeglugi śródlądowej
* Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa
* Pańśtwowa Inspekcja Sanitarna
* GIIF
* GIODO

Kontrole i służby

* Najwyższa Izba Kontroli
* Kontrola Celna i Obrotu z Zagranicą
* Kontrola dewizowa
* Kontrola działalności pocztowej
* Kontrola finansowania nauki
* Kontrola projektów i systemów teleinformatycznych
* RIO
* Kontrola usług certyfikacyjnych
* Kontrola wyrobów budowlanych
* Policja
* ABW
* AW
* Slużba Celna
* Straż Pożarna
* BOR
* Straż Rybacka
* Straż Łowiecka

Urzędy

* Wyższy Urząd Górniczy
* Urząd Dozoru Technicznego
* Centralna Komisja ds. Stopni i Tytułów
* Polski Komitet Normalizacyjny
* GUS
* Rada Statystyki
* UOKiK
* Urząd Regulacji Poczty i Telekomunikacji
* Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów
Biobójczych
* Urząd Zamówień Publicznych
* Komisja Nadzoru Ubezpieczeń i Funduszy Emerytalnych
* KPWiG
* Centralna Komisja Egzaminacyjna
* Naczelna Rada Zatrudnienia
* Główny Urząd Miar
* URE
* UDT
* Transportowy Dozór Techniczny
* Wojskowy Dozór Techniczny

ja wcale nie chcę bronić kościoła - ja chcę zauważyć tylko, że przy nim państwo
jest mafią okradającą ludzi bez ich woli, bo na tacę wrzuci tylko ten kto
będzie chciał, podatki płaci każdy



Autor: ~anonimowy z przymusu
Data: 27 maj 2009, godz. 15:36

Drodzy czytelnicy tego forum!
Zakład FoodCare Produkcyjne-Środki Odżywcze-Gellwe, Zabierzów

Niższa kadra kierownicza :
-PRANIE ODZIEŻY ROBOCZEJ PRZEZ PRACOWNIKA
Regułą jest, że pranie odzieży roboczej należy do obowiązków
pracodawcy
Regulacja obowiązuje od 29 listopada 2002 r.
SŁUŻBA BHP I KOMISJA BHP
-Obecnie obowiązek utworzenia służby bezpieczeństwa i higieny pracy
ciąży na pracodawcy, który:
• zatrudnia więcej niż 100 pracowników (poprzednio 10 pracowników),
• zatrudnia mniej niż 100 pracowników, lecz utworzenie takiej służby
nakazał mu właściwy inspektor pracy. Inspektor pracy uprawniony jest
do wydania takiego nakazu, jeżeli jest to uzasadnione stwierdzonymi
zagrożeniami zawodowymi.
Gdy pracodawca nie jest obowiązany do utworzenia służby bhp, zadania
tej służby – jeśli będzie miał odpowiednie kwalifikacje – będzie
mógł wykonywać sam. Będzie też mógł powierzyć te obowiązki
specjalistom spoza zakładu pracy albo pracownikowi zatrudnionemu
przy innej pracy (art. 23711 § 1–4 k.p.).
-Zgodnie z ustawą o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U.
z 2001 r.; Nr 63, poz. 643, z późn. zm.) tego typu działalność jest
uznawana za produkcję i obrót środkami spożywczymi i podlega
przepisom wymienionej ustawy oraz innym przepisom szczegółowym,
dotyczącym wymagań higienicznych i zdrowotnych żywności (ich wykaz
jest dostępny na stronie internetowej Głównego Inspektora
Sanitarnego: www.gis.mz.gov.pl .
-Zapis ustawy mówi, że środki spożywcze nie mogą być szkodliwe dla
zdrowia lub życia człowieka, zepsute ani sfałszowane. Ponadto
regulacji i kontroli podlegają:
- stan techniczny budynków czy pomieszczeń, w których odbywa się
produkcja lub obrót środkami spożywczymi oraz ich instalacji,
- jakość wody przeznaczona do celów spożywczych i gospodarczych,
- gromadzenie i przechowywanie odpadów z produkcji żywności,
- narzędzia, urządzenia i wyposażenie zakładu (- osoby wykonujące
pracę przy produkcji i w obrocie z żywnością.
Te reguły nie należą tam do przestrzeganych nie jestem pracownikiem
tej firmy i nie byłem ,ale znam sprawe lepiej niż komuś z was się
wydaje,niestety dla dobra wszystkich was musze pozostać
anonimowy.Bardzo dobrze zrobione forum jestem z was dumnny!



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)