Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

ja obecnie nie pracuje zajmuje sie w domku coreczka bo jestem na socjalu tzn jak bylam na macierzynskim to zamkneli hotel w ktorym pracowalam i przysluguje mi prawo do zasilku dla szukajacych pracy mieszkam w irlandii...ale 28.07 wracam na stale do polski z coreczka (maz jeszcze zostaje)bo chce isc do pracy zrobic prawo jazdy itp...

no ale teraz odnosnie tematu...ja jak corka iddzie spac dla relaksu zajmuje sie przedluzaniem paznokci metoda zelowa...oraz szyje na maszynie tzn robie rozne przerobki ale tylko na potrzeby rodziny i znajomych,to tylko moje hobby bo moje wyksztalcenie to i UWAGA Technik Technologi Żywienia specj.żywienie zbiorowe a nie umiala diety sobie spozadzic wiem ze to smieszne ale wogole mnie ten kierunek nie interesuje heheh
i do tego rozne manuale rzeczy jestem MAŃKUTEM lubie cos w domu ponaprawiam itp



ta przyjaźń to troche takie niemożliwe, chociaż może kiedyś... zresztą, a kto lubi Polskę? Irlandia? Owszem, ale 1/3 jej obywatelów, dlaczego? Bo my, Polacy, jesteśmy solidni w pracy i większość irlandczyków skarży się że im robotę zabieray, acz premier ostatnio wypowiadał się że jest z nas bardzo zadowolony, i żebyśmy przyjeżdżali.
Mój tata pracuje w Niemczech, robi remont w hotelu, niby wszystko ładnie pięknie, ale tam po prostu czuć że Polska a Niemcy to dwa przeciwieństwa.



Europejski Konkurs Kelnersko-Sommelierski ‟Coupe Georges Baptiste’’
Zespół Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych nr 1 w Warszawie (ul. Krasnołęcka 3) będzie tegorocznym organizatorem konkursu ‟Coupe Georges Baptiste”. Jest to jeden z wiodących i prestiżowych międzynarodowych konkursów związanych z branżą gastronomiczną, w szczególności ze stanowiskiem Maitre d’Hotel. Można go porównać do olimpiady, gdzie zawodnicy wykazują się wiedzą i umiejętnością obsługi gości w restauracji. Daje szansę młodym ludziom, pokazuje jak istotną rolę odgrywa praca na stanowisku ‟Maitre d’Hotel”. Umożliwia uczestnikom zdobycie bezcennych doświadczeń, które zostaną wykorzystane w pracy zawodowej.
Polska po raz pierwszy będzie organizatorem tego prestiżowego konkursu. Do naszego kraju przyjadą kandydaci z 15 krajów Europy – uczniowie i młodzi profesjonaliści.

W skład międzynarodowego jury wchodzą przedstawiciele Polski: Robert Sowa , Pasikowski Jerzy, Nowicki Mariusz, Strzelecki Andrzej, Kolecki Tomasz, Kamecki Piotr oraz przedstawiciele Francji, Danii, Szwajcarii, Irlandii, Niemiec, Hiszpanii, Słowenii, Luksemburga i Meksyku.

Zawody odbędą się w dniach 29.04.2010 r. - 2.05.2010 r.

Więcej informacji na:

http://www.edukacja.warszawa.pl/index.php?wiad=2778



Troche sie pogubilem gdzie sie wybierasz, "po wakacjach do Dublina" a pracy szukasz w "miasteczku"? Ale mniejsza z tym.
Papiery jak masz przetlumaczone na angielski to oczywiscie zabierasz ze soba (a nawt jak nie to mozna to zrobic w Irlandii - drozej). Swiadectwo o nie karalnosci to tylko jak bys ubiegal sie o prace w policji (Garda) albo w armii,banku,szkole itp.Nie spodziewam sie aby pytali o to w piekarni lub ciastkarni. Niestety "Język obcy ubogo komunikatywny" stawia Cie na koncu kolejki starajacych sie o ta sama posade.Ale zeby podniesc Cie na duchu to prace mozna znalesc.Ponizej jedna z ofert w Hotelu:
Baker
Description:
Duties to include being responsible for all in-house baking. Applicants must be familiar with HACCP.
No. of Jobs: 1
Contract type: Permanent / Full Time
Days per week: 5
Hours per week: 39
Start date: immediately

Requirements
Experience Required: Fully Experienced.
Salary: JLC Rates Euro
Other Benefits: Execellent Remuneration package depending on experience
Location : Ballina (Urban)
Closing Date: 18/07/2006
Other Information, Interview Arrangements or contact person for this vacancy
H. Murphy, Personnel, Mount Falcon Country House Hotel, Foxford Road, Ballina, Co. Mayo, E-Mail: info@mountfalcon.com
Employer:
Mount Falcon Country House Hotel.
Foxford Road,
Ballina,
Co. Mayo,
Tel:094 9258020 Fax:094 9258021 E-Mail:info@mountfalcon.com

I powodzenia!



" />
">mój brat ma kumpla w Londynie, po studiach. i pracuje jako nocny menadżer w hotelu, całe dnie odsypia. zarabia - owszem sporo, ale Irlandia i inne kraje mlekiem i miodem płynące to nie jest taka znowu idylla. nie stajesz się tam milionerem, ani jakimś bogaczem, bo wydatki są proporcjonalnie większe. więcej zarabiają, więcej płacą, proste.

Dokładnie. Kolega też gdzieś tam siedzi. Mieszka z trzema dziewczynami po studiach. Jedna po prawie, druga po farmakologi (czy coś w ten deseń), trzecie też coś skończyła. I też dostają jakąś tam kasę, ale na pewno nie tyle, żeby mogły sobie pozwalać na co chcą kiedy chcą.


">proporcjonalnie większe

No, z tym aż tak bardzo się nie zgodzę. Kolega płaci za mieszkanie około 50 f za tydzień, jedzienie to 20. Więc na Polskie to będzie 360 zł tygodniowo, tyle, że zarabia koło 200f tygodniowo, więc lepiej ma niż w Polsce niejeden ciężko pracujący.

Praca w Irlandii jest dobra, ale na jakiś czas. Chyba, że ktoś nie ma ambicji zbyt wielkich.


">Po drugiej liceum. Co Twoim zdaniem daje mi w zyciu np. chemia? Ucz sie, ucz ale nie wiem co z tego będziesz miał. Jak ktoś chce pracować w zawodzie z tym związanym to rozumiem, ale na co komuś Chemia w życiu potrzebna ?

To w 3 klasie masz chemię? To widocznie wina Twojej szkoły, bo na przykład u mnie w 3 klasie odeszły mi te wszystkie głupoty typu biologia, chemia, fizyka, a w drugim semestrze mam same przedmioty maturalne.
Zresztą liceum ogólnokształcące jest od tego, żeby kształcić Cię w każdym kierunku. Zawsze można iść do technikum.



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)