Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Dziewczyny, nie wiem jak to jest u Was, ale mnie czesto brakuje konwertera miar w gotowaniu. Nie tylko funtow na kilogramy i galonow na litry, ale rowniez bardziej skomplikowanych ilosci - lyzeczki, lyzki produktow sypkich i plynnych, itp. Sa konwertery w sieci, ale idealnego jeszcze nie znalazlam.
Poniewaz u mnie mierzy sie wsio galonami, funtami itp. to rzecz jasna musze konwertowac przy polskich przepisach..
Bardzo chetnie sluze pomoca przy konwersji europejskich jednostek na amerykanskie (i ew. brytyjskie), ale dzis potrzebuje na gwalt wiedziec, ile to bedzie gram - 1 szklanka cukru..
Jak ktoras z Was pamieta, to bede bardzo wdzieczna.
Kronkis Kuchenny przelicznik
MLEKO szklanka= 250 g łyżka= 17 g łyżeczka= 9 g
OCET szklanka= 230 g łyżka= 16 g łyżeczka= 8 g OLEJ szklanka= 200 g łyżka= 14 g łyżeczka= 7 g
SPITYTUS szklanka= 190 g łyżka= 13 g łyżeczka= 6 g
ŚMIETANA szklanka= 270 g łyżka= 18 g łyżeczka= 9 g
WODA szklanka= 220 g łyżka= 15 g łyżeczka= 7 g
Miary pośrednie i zwielokrotnione (przykłady):
1 łyżeczka do herbaty = 40 kropli = 5 ml = 5 cm3 substancji lekkich (zioła, kakao, kawa) = 3-4 g
1 łyżeczka do herbaty substancji ciężkich (korzenie, cukier) = 4-5 g
1/4 łyżeczki do herbaty = ok. 1 g
1 szczypta = ok. 1/4 g
1 łyżka deserowa = 10 ml = 10 cm3 = 2 łyżeczki do herbaty
1 łyżka stołowa = 1/66 l = 15 ml = 15 cm3 = 3 łyżeczki do herbaty
1 łyżka stołowa substancji lekkich = 10 g
1 łyżka stołowa substancji ciężkich = 15 g
2 łyżki stołowe = 1/8 szklanki = 30 ml
4 łyżki stołowe = 1/4 szklanki = 60 ml
5 1/3 łyżki stołowej = 1/3 szklanki = 80 ml
8 łyżek stołowych = 1/2 szklanki = 120 ml
12 łyżek stołowych = 3/4 szklanki = 180 ml
16 łyżek stołowych = 1 szklanka = 240 ml
Zasatanawiałam się gdzie umieścić taką ściągę i wychodzi, że to jest najlepszy dział na coś takiego
Bulion
łyżeczka 5g
łyżka 15g
szklanka 250g
Bułka tarta
łyżeczka 3g
łyżka 8g
szklanka 150g
Cukier kryształ
łyżeczka 5g
łyżka 15g
szklanka 220g
Cukier puder
łyżeczka 3g
łyżka 10g
szklanka 200g
Kakao w proszku
łyżeczka 2g
łyżka 5g
szklanka -
Kasza gryczana
łyżeczka -
łyżka 20g
szklanka 200g
Kasza manna
łyżeczka -
łyżka 15g
szklanka 180g
Majonez
łyżeczka 4g
łyżka 12g
szklanka -
Masło
łyżeczka 4g
łyżka 10g
szklanka -
Mąka pszenna
łyżeczka 3g
łyżka 10g
szklanka 170g
Mąka ziemniaczana
łyżeczka 3g
łyżka 9g
szklanka 220g
Mleko
łyżeczka 5g
łyżka 15g
szklanka 250g
Olej
łyżeczka 4g
łyżka 13g
szklanka 220g
Proszek do pieczenia
łyżeczka 3g
łyżka 10g
szklanka -
Przecier pomidorowy
łyżeczka 5g
łyżka 15g
szklanka -
Ryż
łyżeczka 5g
łyżka 15g
szklanka 220g
Smalec
łyżeczka -
łyżka 20g
szklanka -
Starty żółty ser
łyżeczka 3g
łyżka 8g
szklanka 125g
Śmietana
łyżeczka 5g
łyżka 12g
szklanka 220g
Sól
łyżeczka 5g
łyżka 15g
szklanka -
Wiórki kokosowe
łyżeczka 5g
łyżka 10g
szklanka -
--------------------------
Wyposażenie > Sprzęt > Przydatne akcesoria
--------------------------
Waga
Wśród wyposażenia piwowara domowego powinna znaleźć się waga, pozwalająca odważyć surowce do warzenia piwa (słód, chmiel, cukier itp.). Jej maksymalny "udźwig" nie musi być duży, wystarczy 2 do 5 kg. Dokładność pomiaru rzędu dziesiątek gramów także w zupełności wystarczy. Do odmierzania małych porcji składników (chmiel, drożdże, glukoza czy suchy ekstrakt) taka podziałka może wydawać się niewystarczająca, jednak w browarnictwie amatorskim nie trzeba przejmować się aptekarską dokładnością pomiarów. Niedokładne miary objętościowe (szklanka, łyżka czy garść) oraz optyczne (czyli po prostu "na oko"), używane rozsądnie, nie sprawią kłopotu i na pewno nie zepsują warzonego piwa.
Dla ułatwienia można wykorzystać poniższe przeliczniki: (ryc. 1 - patrz niżej)
Akcesoria kuchenne
Podstawowym narzędziem piwowara jest solidna, długa łyżka, wykonana z drewna lub tworzywa sztucznego, która umożliwia skuteczne i bezpieczne mieszanie gorącego zacieru lub brzeczki. Ważne jest, aby łyżka nie była używana do innych celów, tylko i wyłącznie do warzenia piwa.
Łyżki i łyżeczki metalowe, które przydają się przy warzeniu piwa (np. dodawanie chmielu, drożdży) mogą być "ogólnokuchennego" zastosowania, ale należy pamiętać o uprzednim dokładnym wymyciu i zdezynfekowaniu.
Przy pomiarze gęstości brzeczki bardzo przydaje się chochla. Przy jej użyciu można zaczerpnąć odpowiednią ilość brzeczki do naczynia, w którym przeprowadza się pomiar areometrem. Jako że tym naczyniem najczęściej jest menzurka, przydatny tutaj będzie także lejek. Należy zawsze pamiętać o uprzednim dokładnym wymyciu i zdezynfekowaniu chochli.
Każdemu piwowarowi przydatne będzie kilka naczyń pomocniczych. Mniejszy garnek posłuży do szybkiego wygotowania - odkażenia niektórych sprzętów. Czysta szklanka, kubek czy kufel mogą posłużyć do hydratyzacji* suchych drożdży. W zdezynfekowanym słoiku z nie zużytą, czystą nakrętką można przechowywać odzyskane po fermentacji drożdże do późniejszego użycia. Z kolei róbę jodową** najwygodniej przeprowadza się na białym, płaskim talerzyku - najlepiej widać zmianę koloru próby.
* hydratyzacja - inaczej uwodnienie, nawodnienie, nasycenie czegoś wodą.
** próba jodowa - test pozwalający ocenić stopień rozkładu skrobi do cukrów prostych podczas procesu zacierania słodu. Test polega na dodaniu jodu (np. w postaci płynu Lugola - rozcieńczonego roztworu kompleksu jodu i jodku potasu) do próbki zacieru; obecność skrobi w zacierze daje zabarwienie granatowe, a dekstryn - czerwone. Zacieranie należy prowadzić do czasu, gdy wynik próby jodowej jest negatywny - tj. roztwór jodu nie zmienia koloru.
Zaparzacz
To proste urządzenie warto wykorzystać do gotowania brzeczki z chmielem. Do jednego z dwóch metalowych, nierdzewnych sit należy włożyć porcję chmielu lub granulatu chmielowego a następnie złożyć sita ze sobą, jak na zdjęciu. (ryc. 2 - patrz niżej)
Sita można połączyć na stałe kawałkami cienkiego drutu ze stali nierdzewnej lub różnego rodzaju zapinkami. Może to być metalowy zacisk w kształcie litery U z poprzeczką, którą nakłada się na gwintowane końce zacisku i mocuje przy pomocy nakrętek - taki i inne, możliwe do zastosowania zapinki można dostać np. w supermarketach budowlanych.
Gotowy zaparzacz z chmielem wkłada się do brzeczki i gotuje się tak, jakby chmiel był wsypany luzem. Nie należy nakładać zbyt dużo chmielu do zaparzacza - zbity chmiel nie zostanie dobrze wygotowany. Do gotowania mocno chmielonych piw konieczne może okazać się użycie dwóch zaparzaczy.
Inny zaparzacz można wykonać z naturalnej, przejrzystej i nie barwionej tkaniny, np. z lnu lub tetry. Wystarczy zszyć tkaninę (białą nicią) formując w miarę obszerny worek, do którego następnie wkłada się chmiel, zawiązuje i wrzuca do brzeczki.
Beczki
Oprócz butelek, do przechowywania piwa przeznaczone są także specjalne, metalowe beczki. Są to nieużywane obecnie beczki starego typu, wyposażone w 2 - 3 otwory, które umożliwiają podłączenie pompki i kranika. Piwo można również rozlewać do współczesnych kegów - używanych przez browary lub specjalnie przeznaczonych dla piwowarów domowych. Drewniane beczki raczej nie nadają się do przechowywania piwa - chociaż wyjątkiem mogą być piwa w belgijskim stylu lambic, które fermentuje i dojrzewa się w beczkach po winie.
W browarnictwie amatorskim beczki nie są zbytnio popularne ze względu na ich ograniczoną dostępność i - co za tym idzie - ceny.
--------------------------
Opracowano m.in. na podstawie prowadzonych dyskusji na Forum Browar.biz z udziałem takich Forumowiczów jak: Krzysiu, Piwowar, CarlBerg, mjp, michalh
--------------------------