Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

"Przedwiośnie to okres intensywnego cięcia drzew i krzewów owocowych. Cięcie to możemy rozpocząć w lutym, o ile mamy pewność, że minął już okres silnych mrozów i kontynuować je aż do kwietnia. Zaczynamy od cięcia gatunków najmniej wrażliwych na uszkodzenia mrozowe, cięcie tych bardziej wrażliwych odkładamy do wiosny. Jako pierwsze możemy zacząć przycinać jabłonie i grusze. Nieco później przycinamy śliwy, morele, brzoskwinie i nektaryny."

Więcej praktycznych porad czytaj: http://www.pzd.pl/strona.php?531





CIĘCIE DRZEW I KRZEWÓW OWOCOWYCH

Aby zapewnić zdrowy wzrost drzew i obfite plony w naszym sadzie, powinniśmy regularnie, corocznie przeprowadzać cięcie drzew i krzewów owocowych. Prawidłowe cięcie polega na eliminowaniu niepożądanych pędów i gałęzi, które zakłócają rozwój rośliny lub z jakiś powodów nie wydają owoców. Poprzez cięcie możemy nadawać młodym roślinom pożądane kształty i stymulować wyrastanie nowych, silnych pędów.
Termin cięcia

Cięcie drzew owocowych możemy przeprowadzać w dwóch terminach - w okresie spoczynku (cięcie zimowe) oraz w okresie wegetacji (cięcie letnie). Cięcie zimowe możemy rozpocząć od lutego, o ile mamy pewność że minął już okres silnych mrozów, i kontynuować je aż do kwietnia. Zaczynamy od cięcia gatunków najmniej wrażliwych na uszkodzenia mrozowe, cięcie tych bardziej wrażliwych odkładamy do wiosny. Jako pierwsze możemy zacząć przycinać jabłonie i grusze. Nieco później przycinamy śliwy, morele, brzoskwinie i nektaryny. Zimowy termin cięcia jest zalecany raczej dla młodych drzew pestkowych, dla starszych właściwszy okaże się termin letni, gdyż zmniejszy to ryzyko infekcji chorobowych. Z tego powodu, wiśnie i czereśnie, jako najbardziej wrażliwe na choroby kory i drewna, tniemy wyłącznie w terminie letnim, po zbiorze owoców. Zimowe cięcie drzew powinno być umiarkowane, aby nie spowodowało zbyt silnego wzrostu drzew i nie wywołało zbyt dużego ryzyka infekcji chorobowych. W wyniku tego cięcia, głównie u jabłoni, mogą pojawić się liczne "wilki", które będziemy usuwać w terminie letnim.



Cięcie drzew owocowych możemy przeprowadzać w dwóch terminach - w okresie spoczynku (cięcie zimowe) oraz w okresie wegetacji (cięcie letnie). Cięcie zimowe możemy rozpocząć od lutego, o ile mamy pewność że minął już okres silnych mrozów, i kontynuować je aż do kwietnia. Zaczynamy od cięcia gatunków najmniej wrażliwych na uszkodzenia mrozowe, cięcie tych bardziej wrażliwych odkładamy do wiosny. Jako pierwsze możemy zacząć przycinać jabłonie i grusze. Nieco później przycinamy śliwy, morele, brzoskwinie i nektaryny. Zimowy termin cięcia jest zalecany raczej dla młodych drzew pestkowych, dla starszych właściwszy okaże się termin letni, gdyż zmniejszy to ryzyko infekcji chorobowych. Z tego powodu, wiśnie i czereśnie, jako najbardziej wrażliwe na choroby kory i drewna, tniemy wyłącznie w terminie letnim, po zbiorze owoców. Zimowe cięcie drzew powinno być umiarkowane, aby nie spowodowało zbyt silnego wzrostu drzew i nie wywołało zbyt dużego ryzyka infekcji chorobowych. W wyniku tego cięcia, głównie u jabłoni, mogą pojawić się liczne "wilki", które będziemy usuwać w terminie letnim.

Pozdrawiam Antoni



Przedwiośnie to okres intensywnego cięcia drzew i krzewów owocowych. Cięcie to możemy rozpocząć w lutym, o ile mamy pewność, że minął już okres silnych mrozów i kontynuować je aż do kwietnia. Zaczynamy od cięcia gatunków najmniej wrażliwych na uszkodzenia mrozowe, cięcie tych bardziej wrażliwych odkładamy do wiosny. Jako pierwsze możemy zacząć przycinać jabłonie i grusze. Nieco później przycinamy śliwy, morele, brzoskwinie i nektaryny. Celem cięcia jest regulowanie kształtu i wielkości korony drzew, prześwietlanie koron, odmładzanie drzew i krzewów przez co wpływamy na regularność i wielkość owocowania jak również na jakość , wielkość i wybarwienie owoców . Cięcie drzew jest również zabiegiem sanitarnym ponieważ rozrzedzając koronę utrudniamy porażanie gałęzi, liści i owoców przez grzyby chorobotwórcze ( choroby grzybowe najlepiej rozwijają się w środowisku zacienionym o wysokiej wilgotności powietrza).

Przy okazji wiosennego cięcia można przeprowadzić również przegląd stanu zdrowotności koron drzew i krzewów owocowych. Należy dokładnie przyjrzeć się, czy na drzewach nie wiszą zeschnięte owoce, tzw. mumie. Pozostawione po ubiegłorocznych zbiorach będą powodować choroby grzybowe.



Kiedy przycinamy drzewa owocowe. Chodzi głównie mi o jabłonie grusze, czereśnie, wiśnie, śliwy, brzoskwinie, pigwę i w jaki sposób.
Jestem tez zainteresowany jak i kiedy przycinamy winorośl.



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)