Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Włosy szczotkuję włosianą szczotką. Wolę tak się ich pozbywać niż zbierać z podłogi. Już jakiś czas temu przestały wychodzić garściami, jest coraz lepiej.
Przemiana materii faktycznie gorsza, szkoda... bo kiedyś potrzebowała 4 dni bez kolacji by w obcisłej sukience na wesele iść bez "brzuszka" teraz niestety potrzebuję więcej czasu
Piersi nigdy nie miałam dużych, teraz są większe niż przed ciążą, ale co z tego skoro sflaczałe wygląja jak jamnicze uszy...

Najbardziej mi szkoda takiej fajne talii jaką miałam wcześniej... no ale to moja wina bo nie ćwiczę, pewnie gdybym się postarała to bym ją odzyskała.

Ale generalnie nie jest już źle. Najgorzej sie czułam właśnie około 2 mc po porodzie. Jeszcze taka cała sflaczała, mięciutka, nadal spuchnięta. Ale idzie ku lepszemu



nie wiem jak to wygląda konkretnie w tym roku, ale:

"Wszyscy myślą, że niedźwiedzie zimą tylko śpią. A one na przełomie grudnia i stycznia rodzą dzieci. "


Ale to nieprawda, że zwierzęta śpią całą zimę. Czasami się budzą. Wstaną, przeciągną się, wysiusiają. Nawet podczas twardego zimowego snu muszą wydalić zbędne, toksyczne produkty przemiany materii. Niektóre gatunki nietoperzy zimę wykorzystują też w celach towarzyskich. Ponieważ śpią w koloniach, a normalnie trudno jest im znaleźć chwilkę na spotkanie, załatwiają to zimą. Wtedy kopulują, ale w ciążę samiczka zachodzi dopiero wiosną. Zimą byłoby to nieopłacalne.



http://wiadomosci.wp.pl/k...aWiadomosc.html




choćbym nie wiem ile wciągała nie ma szans zebym przytyła :-/ to ja mam tak samo... lekarz stwierdził, że muszę zaakceptować taki stan rzeczy, bo mam za dobrą przemianę materii i nic się nie poradzi :-o


ale jak zafasolkuję to napewno przybiore no wtedy to na pewno 8-)
a nic Ci nie zostało po pierwszej ciąży? Dużo przytyłaś?



Cytat:
kaja09 napisała dzięki!!! zawsze, jak tak sdługo tu nie zajrzę to potem mam stracha i się czaję by się odezwać! to jak z wagarowaniem-strach wrócić do szkoły! ;) p.s. Madzias! Ty cieniasie!!!! ja pół roku po ciąży i ciągle 68!!!!! i chyba już tak zostanie bo stanęło i ani drgnie! :( a jeszcze 4kg do wagi wyjściowej...nie mówiąc już o tym,że jak się z B poznaliśmy to 54 ważyłam..a marzy mi się 57-58.... eh....może latem jak pojadę na wakacje do mamy to biegać zacznę albo co, bo teraz nawet nie mam kiedy...pocieszam się,że i tak nieźle, bo na porodówce 92 było.... Kochana ty sie nie czaj,bo my na Ciebie tu czekamy ::):
Ja mam tak po mamie,dobra przemiana materii :)



odchudzanie czterdziestolatek
  Rozpoczynam ten wątek z myślą o kobietach koło czterdziestki, lub po czterdziestce.
Możemy wymieniać się doświadczeniami w odżywianiu, ćwiczeniach itp
Wszystkie zdajemy sobie sprawę, że wraz z wiekiem przemiana materii niestety zwalnia i mamy coraz większe problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi, która jest niezbędna dla dobrego zdrowia i samopoczucia.
Teraz coś o mnie: od zawsze dbałam o to, by mieć prawidłową wagę i zdrowo się odżywiać.
Uwielbiam ruch, więc trochę zadanie mam ułatwione, lecz zauważyłam ostatnio, że nie jest mi już łatwo jak kiedyś utrzymać wagę, pomimo systematycznych ćwiczeń moja sylwetka się zmieniła, ciężko mi po ostatniej ciąży idzie z umięśnieniem brzucha, ciągle mam na nim trochę sadełka...
Piszcie dziewczyny o swoich problemach, spróbuję coś doradzić, albo Wy mi coś doradzicie.



zostało mi 6 kg i wszystko zostało w tali.. różnica bagatelka prawie 15 cm
a jem tyle co przed ciążą.. przemiana materii mi się zmieniła...



Mikroelementy - składniki śladowe, pierwiastki chemiczne występujące w organizmach w bardzo małych ilościach i niezbędne do normalnego ich rozwoju.
Do mikroelementów zalicza się: miedź, żelazo, mangan, molibden, cynk, bor, kobalt, jod, fluor, przy czym zarówno ich nadmiar, jak i niedobór wpływa ujemnie na organizm.

ŻELAZO

Funkcje:
Najistotniejszy składnik czerwonego barwnika krwi (hemoglobiny), niezbędny także w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym, żelazo wiąże dwutlenek węgla w hemoglobinie i transportuje go do płuc, skąd jest on usuwany. Pierwiastek ten jest także składnikiem wielu enzymów i białek biorących udział w metabolizmie organizmu. Bierze udział w syntezie DNA, niezbędny do prawidłowej budowy skóry, włosów, paznokci, do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Źródła:
Mięso, wątroba, ryby, żółtko jaj, twaróg, orzechy, mleko, warzywa strączkowe, brokuły, szpinak, krewetki.
skutki niedoboru:
Anemia

CYNK

Funkcje:
Jest niezbędny do syntezy DNA i RNA, białek, insuliny i nasienia, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego oraz do aktywacji ponad 80 enzymów. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczy, białek i alkoholu. Potrzebny w procesie ochrony przed wolnymi rodnikami, odczuwania smaku i zapachu, ma wpływ na wygląd włosów i paznokci.
Źródła:
Chude mięso, chude mleko, żółtko jaj, mąka pełnoziarnista, orzechy, żywność pochodzenia morskiego.

MIEDŹ

Funkcje:
Miedź jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek, w tworzeniu kości i kolagenu, w prawidłowym gojeniu ran, we wchłanianiu i transporcie żelaza, w metabolizmie kwasów tłuszczowych i w powstawaniu RNA, jest składnikiem niektórych enzymów, odgrywa pewną rolę w procesach przemiany materii ośrodkowego układu nerwowego i w przemianie barwników.
Źródła:
Cielęcina, orzechy, warzywa strączkowe, zboża, drób, wątroba, małże, ryby, kasza gryczana, żółtka jaj.
skutki niedoboru:
Niedokrwistość

MANGAN
Funkcje:
Mangan jest pierwiastkiem niezbędnym w śladowych ilościach do prawidłowego funkcjonowania. Bierze udział w budowie enzymów metabolizujących glukozę i kwasy tłuszczowe, jest elementem strukturalnym kości i skóry. Mangan jest bardzo ważny w procesach reprodukcji oraz prawidłowym funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego.
Źródła:
Orzechy, herbata, mąka pełnoziarnista, zielone warzywa, groszek, buraki, fasola, szpinak.
Skutki niedoboru:
zahamowanie wzrostu, niedokrwistość

JOD

Funkcje:
Jod jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy (wchodzi w skład hormonów tarczycy, które biorą udział w regulowaniu podstawowych funkcji życiowych: kontrolują temperaturę, układ nerwowy, mięśniowy, podział komórek przez co wpływa na tempo metabolizmu w organizmie), zapobiega powstawaniu wola.
Źródła:
Sól jodowana, ryby morskie, owoce morza, drożdże, morszczyn, cebula.
Skutki niedoboru:
niedoczynność tarczycy

FLUOR

Funkcje:
Fluor jest składnikiem kości i zębów, wzmacnia szkliwo, zębinę, zapobiega występowaniu próchnicy, zmniejsza rozpuszczalność szkliwa. U osób dorosłych pełni również ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu kośćca. Wpływa na gospodarkę wapnia i fosforu w organizmie. W okresie ciąży pomaga we wchłanianiu żelaza i zapobiega niedokrwistości.
Źródła:
Ryby morskie i produkty pochodzenia morskiego, czarna herbata, orzechy włoskie, wątroba, soja, mleko, rośliny strączkowe, woda mineralna.
Skutki niedoboru:
pękanie szkliwa zębów

zdrowezywienie.w.interia.pl



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)