Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

jarekw
qq, a także otręby pszenne to cudowna pasza dla macior jest tylko jedno "ale" - w obydwóch przypadkach - ja dlatego zrezygnowałem z otrąb a z qq nawet nie będę próbował, można się naciąć na mikotoksynach, o ile na stadzie produkcyjnym może być to niezauważalne to w stadzie podstawowym w drastycznych przypadkach można zapomnieć o jakichkolwiek wynikach reprodukcyjnych - powtórki krycia, poronienia, mało liczne i niewyrównane mioty. Pszenica przed mieleniem jest nawilżana i dlatego otręby mają dość wysoką wilgotność z tego powodu łatwo mogą się tam rozwijać grzyby, w qq każdy wie jak wygląda zbiór i z reguły jakie wilgotne ziarno się młóci (szczególnie w tym sezonie), jeśli qq była dłużej na polu to z pewnością zdążyły się tam dobrze rozwinąć grzyby, później okazyjnie można kupić qq której nie chcieli wcześniej wziąć w jakiejś mieszalni pasz ze względu na mikotoksyny a wątpię że któryś hodowca załóżmy taki do 50 macior czyli prawie każdy badał by qq na zawartość mikotoksyn.
Więc otręby tak jeśli są góra 3-4 tygodnie po przemiale
qq tak jeśli wie się że była zbierana wcześnie i długo nie była wilgotna lub zrobi się badania na mikotoksyny
bies, czasami warto czytać.....Jeśli jednak nie masz na to ochoty, to ja cytuję fragment, by obalić twoje zarzuty, iż nikt inny poza Tobą nie potrafi głośno powiedzieć, że chleb jest szkodlowy..
"Przypominamy jednocześnie, że chleb dostępny w handlu nie tylko zawiera ogrom trujących nasze organizmy toksyn (polepszacze smaku, konserwanty, sztuczne barwniki, spulchniacze), to składa się również z mało wartościowej mąki i sztucznie wyhodowanych drożdży, co czyni rzekome jego wartości odżywcze bardziej przekazem marketingowym niż identyfikuje produkt jako biologicznie korzystny dla organizmu, którym zdecydowanie nie jest !
Należy też dodać, iż chleb pszenno-żytni podnosi poziom cukru we krwi po jego spożyciu bardzo wysoko (jak biały cukier), a gloryfikowany chleb razowy z dodatkiem przyciemniającego go karmelu również podnosi wysoko poziom cukru we krwi po spożyciu, co uzasadnia i tłumaczy rozszerzanie się nie tylko plagi otyłości, ale również cukrzycy typu 2.
Wszystkie rodzaje mąki tj. pszenna, żytnia, orkiszowa i inne w procesie ich obróbki (przemiał ziarna) zmieniają strukturę, co skutkuje rozerwaniem wiązań międzycząsteczkowych w skrobi, powodując tym samym szybsze i w większej ilości uwolnienie się glukozy do krwi. Taki stan rzeczy powoduje, co oczywiste, podniesienie się poziomu cukru (we krwi) po spożyciu takiego pieczywa, do wartości porównywalnej z wartością cukru białego tj. sacharozy."
otręby to jest to co jest na wierzchu nasion...
tu masz z wikipedii
Otręby â produkt powstały z przemiału zbóż pszenicy, owsa lub żyta. W skład otrąb wchodzi w głównej mierze zewnętrzna warstwa ziarna, to jest warstwa owocowo nasienna. Głównymi produktami przemiału są: mąka, i/lub kasze oraz otręby.
Otręby zawierają dużą ilość błonnika, witamin i makro- oraz mikroelementów. Przyczyniają się do sprawniejszego funkcjonowania układu pokarmowego. Pomagają w profilaktyce schorzeń przewodu pokarmowego (rak jelita grubego, rak żołądka) oraz przy chronicznych zaparciach.
Od pewnego czasu otręby, dzięki wspomnianym zaletom, są propagowane jako składnik zdrowej diety. Stanowią dodatek do pieczywa, także cukierniczego, płatków, musli itp. Używane są też jako swoisty "wypełniacz" dla osób stosujących diety niskokaloryczne â w dużej części są nieprzyswajalne przez organizm, a powodują uczucie sytości.
Otręby w głównej mierze stosowane są jako pasza w hodowli zwierząt.
alez Ty madra
Gryka z natury jest bezglutenowa. Jest rośliną dwuliścienną, a nasionko z botanicznego punktu widzenia jest orzechem. Istnieje wprawdzie niebezpieczeństwo domieszki zbóż glutenowych (samosiejki, pozostałości ziaren w silosach lub workach)ale przed przemiałem powinny być usunięte na specjalnych maszynach podobnie jak i inne ziarna np nasiona chwastów. Dużym niebezpieczeństwem jest sam przemiał w młynie który miele równolegle pszenicę. Właściwie 100% gwarancji, że gryka zanieczyszczona jest glutenem (ok. 1% przemiału "leci" w powietrze. Jedyne wyjście kupować mąkę grycznę która jest mielona w "bezglutenowych" warunkach, lub mielić samemu.
Tomasz
Składniki:
0,5 kg kapusty kwaszonej (ewentualnie pół na pół ze słodką), 1 kg warzyw: marchew, ziemniak, pietruszka, seler, pasternak, 2 pory,grzyby suszone 3-5 szt., dla tych co lubią dodatkowo brukselka w dowolnej ilości,100 g proteiny sojowej w kostce lub 1/2 szklanki ryżu brązowego (może być pszenica, pęczak lub zestaw ww. ziaren),przecier pomidorowy lub sok pomidorowy , naturalny sos sojowy ,pasta miso,
Wykonanie:
Do wrzącej, lekko solonej wody (ok.2 l) wrzucić ryż i namoczoną wcześniej fasolę. Gotować 10 min., dodać pokrojone w kostkę warzywa, pokrojoną kapustę i brukselkę, suszone grzyby, kostkę sojową. Dusić do miękkości warzyw. Dodać 1 szklankę przecieru pomidorowego. Doprawić do smaku sosem sojowym, pastą miso. Ewentualnie całość zagęścić mąką z pełnego przemiału. Dokładnie wymieszać. Spożywać jako danie samodzielne.