Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

mielone z indyka z pakpusta zapieczone z przecierem pomidorowym , szparagówka by Kath

Dziewczyny zupa rybna jest w przepisach by sd silver tu:
http://forum.montignac.co...?t=292&start=30
wlaśnie ją niedawno znalazlam i chcialam zrobic ,ale nie moge nigdzie dostac przecieru pomidorowego.. hmm mozna go czymś innym zastąpic? sd_silver, pomozesz?
Dziś było bez rewelki, bo niespodziewanie do Pzn jechałam, jadłam tak:
10:00 naleśniki amerykańskie, pilos, dżem MM, papryka, marchewka
14:00 (obiad w Ikea) łosoś na parze i warzywa chyba też na parze (marchew, brokuł, śladowe ilości kalafiore)do tego mix sałat z oliwką i octem jabłkowym
18:30 kupna sałatka grecka (wyjęłam z niej fete i oliwki) do tego camembert
a jutro:
10:00 mestermacher, pilos, papryka, pomidor
15:00 (wiem, że długa przerwa, ale jade na rekonstrukcje historyczną i nie mam jak i gdzie prędzej zjeść ) gulasz segedyński (gotowana kapusta kiszona, smażona cebula, wołowina, przecier pomidorowy, śmietana 18%)
19:00 wędzony halibut, sałata, pomidor, ogórek, oliwka
Witam się z wszystkimi - ja w tym wątku po bardzo długim czasie po raz pierwszy
moje menu z ostatnich 3 dni wymaga wstępu -
szanuje czas i nerwy szanownych ekspertek, dlatego juz teraz wyjaśniam, że nie potrzeba wogóle komentować wystepujących w menu ...serdelek i majonezu winiary Zdaje sobie sprawe, że generalnie wszystko w moim menu sie nie zgadza, co jest spowodowane u mnie okresem chudym w pieniążki, czas i chęć do życia.
Menu wpisuję ponieważ chciałabym przystapić do programu WzMM. Wiem, że jest sporo błędów, ale chyba nie na totalne zero pkt...
16.11.2008 Nd
10 - kawa rozp. kofeinowa (zawsze jest kofeinowa) z mlekiem 1,5%, miseczka gotowanej białej fasoli, kromka chleba zytniego mestemacher z pastą z tej samej fasoli, przecieru pomidorowego i ziół prowans.
14 - porcja duszonej karkówki, surówka (seler, amjonez winiary, smietana 12%, przyprawy)
po16 - kawa ze smietaną (tez pewnie 12%)
19 - miseczka gotowanej fasoli, 2 serdelki
17.11.2008 Pn
8 - kawałek jałowcowej
10 - kawa ze śmietaną 12%
13 - 20dag kabanosy wyborowe, 1 papryka czerwona (kolor chyba bez znaczenia?)
14 - jeszcze pół kabanosa
18 - około 25 dag kapusty kiszonej wymieszanej z puszką tuńczyka w oleju
20.30 kawa z mlekiem 1,5%
18.11.2008 Wt
9 - kawa ze śmietaną 12%
11 - znów kawa ze śmietaną 12%
15 - makrela (~50dag), surówka (3 średnie marchwie, majonez winiary, zioła prowansalskie, sól)
19 - surówka z obiadu
pozdrawiam!
DROBIOWA POTRAWKA Z TYMIANKIEM
składniki:
łyżka masła (próbowałam na oliwie, ale nie było za fajne), 400g fileta z kury lub indyka, 1-2 cebule, sól, pieprz, łyżka musztardy, łyżka przecieru pomidorowego, szklanka kremówki (myślę, że 18% też spox), 1/2 szkl. rosołu, łyżeczka tymianku, og. kiszone (ile komu będzie smakować, ja dałam 4 średnie)
wykonanie:
fileta pokroić w drobną kostkę i razem z pokrojoną cebulą obsmażać ok. 10min na maśle
następnie posolić, popieprzyć, dodać musztardę i przecier, śmietanę i rosół, tymianek. Wszystko razem wymieszać, przykryć, i niech się dusi razem, aż mięso będzie miękkie. 5 min przed końcem dodać pokrojode w kosteczkę ogórki.
pychotka
można jeszcze dodać podsmażone pieczarki
BRUKSELKA NA OSTRO
składniki:
1op. brukselki mrożonej, 200g śmietanki 18%, 2 łyżki musztardy, 3 plastry wędzonego, chudego boczku, łyżka posiekanej natki, sól, pieprz, chili.
przygotowanie:
brukselkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Boczek pokroić w kostkę, wytopić w garnku. Wlać śmietanę wymieszaną z musztardą i gotować ok. 5min. Wsypać brukselkę, przyprawić solą, pieprzem i chili. Posypać natką.
Smacznego!!!
Nie wiem jak tofu, ale potrawy zwane w Polsce "po grecku" przygotowuje się przekładając "to coś" (u mnie np. kotleciki sojowe) warstwami sosu warzywnego. Sos robi się bardzo prosto, podsmażana cebulka, do niej dodaje się starta niezbyt drobno marchewkę, kiedy się podduszą - przecier pomidorowy, przyprawy.
Powinno trochę postac przed zjedzeniem w lodówce.
Ugotować ryż na sypko na pół kilograma mięsa ja daje pół kilograma ryżu do tego podsmażona cebulka 2 duże... pieprz sól do smaku i 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego tak około 1/3- 1/4 słoiczka:)
wszystko wymieszać...
I wariant włoska kapsta - liście parzę i chwilę gotuje w wodzie (tak ma pykać ta woda nie wrzeć) następnie ścinam z każdego liścia zgrubienie to przynasadzie... nakładam farsz i zawijam
II wariant - kapusta pekińska - tu też troszkę ścinam zgrubienie na liściach i zamaczam na moment w gorącej wodzie by były elastyczne i tu tak samo nakladam farsz i zawijam - uwielbiam tą wersję bo szybko się gotują i są bardzo delikatne
zawsze układalam goląbki na takim jakby sitku do gołąbków wkładanym na dno garnka ale teraz nijak nie mogę w sklepie kupić:(
a sos robię podobnie jak moja babcia każdą warstwę gołąbków posypuje mieszanką tartej włoszczyzny (marchewka pietruszka seler)... to się ładnie gotuje dolewam trochę wody i na dnie mamy taki gołąbkowo warzywny wywar do którego pod koniec gotowania wrzucam przecier pomidorowy i gotowe
apple, a czemu dajesz do ciasta mleko sojowe, ale do farszu śmietankę?
Swoją drogą to ciekawe, jak smakuje z mlekiem sojowym, muszę spróbować.
Ja zrobiłam właśnie potrawę bez nazwy: cebula, kapusta pekińska, pieczarki, fasola, trochę przecieru pomidorowego, przyprawa do chilli con carne, sos sojowy, pieprz, czosnek. Wszystko razem dusić. Baaardzo zacne wyszło.
Maura:
Własnie produkuje...
4 ugotowane jajka drobno pokrojone
ciut przecieru pomidorowego, ot, żeby kolor był ładny ( łyżeczka płaska)
kawałek pora, bardzo drobno pokrojony (to białe)
masło, miekkie (1/2 kostki)
sól
i mieszamy na miekki krem, którym smaruje chleb zamiast samego masła
Smaczne!
Nabla
Moja wersja:
Ugotowac jajka na twardo (6-8), obrac, rozgniesc widelcem. Dodac lyzeczke masla, lyzeczke majonezu, lyzeczke musztardy (najlepiej francuskiej, z cala gorczyca). Posolic, popieprzyc, wymieszac.
Na kanapki nalozyc gruuubo pasty a wierzch posypac szczypiorkiem lub cebulka, posiekanymi kiszonymi ogorkami, grzybkami w occie, polozyc plasterki pomidora - zeby bylo roznorodnie.
Az sie glodna zrobilam
dzięki zabusia :) fcieszę się że komuś mój pomysł pomoże przetrwać :) ja własnie za makaronem tęsknie najbardziej. przeczytałam że można w pierwszej fazie używać przecieru pomidorowego więc dzisiaj będę montować jakieś dukanowe speghetti:) oczywiście nie omieszkam podzielić się wrażeniami :) i jak będzie zjadliwe to podzielę się recepturą :)
Iza, nie martw się, nie nażrą się, a jak nawet to im zaszkodzi na pewno. :-?
Kupisz sobie dyńkę na targu i już, zrobisz pyszne słoiczki. :roll:
niooo niby tak
dziękuję za pocieszenie
niemniej jednak żal, bo to takie swoje .....
zrobiłam kolejną turę przecieru pomidorowego i ketchupu wg Twojego przepisu :*
zjesc bulke z serem, ogorkiem konserwowym i z szynka - lub, na miejscu szynki, z tuszonka lub kielbasa, to wszystko srodze okraszone przecierem pomidorowym (ketchupem) i mayonezem, bez podstawka, i sie nie upaprac i nie uswinic koszulki z nowym napisem (np. "kosmonauta") albo i wlasnych spodni do tego wszystkiego!
Link widoczny Tylko dla Zarejestrowanych. Kliknij Tu i Zarejestruj się