Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Mufelku dzięki za dobre rady Mufelku no licze kalorie ale tak całkiem z Montiego to nie zrezygnowałam dalej stosuję IG i jego różne zalecenia dietetyczne to mi pozostanie ale jednak dojrzałam do tego żeby liczyć sobie kalorie i o dziwo po Montigniacu 1400 kcal na dobe jest dla mnie wystarczające Monti ma dobrą teorię żywieniową i jego elementy nadal wdrażam w życie )) ziemniaki i białe pieczywo już mi od dawien dawna nie smakują a jeśli się zdarzy to w bardzo małych ilościach podam wam ciekawe info na temat soku marchwiowego
tu macie kilka ciekawych informacji na temat soku marchwiowego polecam
ja pije na przemiennie raz sok z grejpfrutów wyciskany oczywiście raz sok marchwiowo -rabarbarowy sama robię raz sok pomarańczowy warto je pić nie w nadmiarze z umiarem ale warto
Sok z marchwi
Zawiera witaminy A, Bi, B2, B12, PP, K, E i inne. Polepsza strukturę zęb6w, włosów, paznokci, likwiduje wrzody żołądka i dwunastnicy, wzmacnia system odpornościowy, zwiększa odporność
organizmu na infekcje i wzmaga walkę z nimi, jest wyjątkowo zdrowy dla oczu gardła.
Często wiele schorzeń wątroby i układu pokarmowego jest spowodowanych brakiem niektórych pierwiastków, które znajdują się w świeżym soku z marchwi.
Różnego rodzaju alergie skóry, uczulenia, egzemy (wypryski), choroby układu limfatycznego zanikają po regularnym piciu soku z marchwi.
Wiadomo, ze przyczyną różnych dolegliwości alergicznych jest nieprawidłowe funkcjonowanie wątroby. Przy spożywaniu soku z marchwi odbywa się oczyszczenie wątroby. W wyniku tego dużej ilości substancji toksycznych, które znajdują się w organizmie nie mogą być wydalone tylko poprzez wątrobę i dlatego też, co jest całkowicie naturalne, przechodzą one do układu limfatycznego, żeby następnie zostały wydalone przez pory skóry.
Te rozpuszczone toksyny są koloru żółtego lub pomarańczowego i dlatego też, jeśli w organizmie było dużo złogów, to w wyniku picia soku z marchwi skóra może pożółknąć. To zjawisko jest całkowicie norma1ne kiedy wszystkie substancje trujące będą wydalone z organizmu, skóra znów wróci do swej naturalnej barwy. Czasami proces ten może trwać od 6 miesięcy do roku.
Jedna szklanka soku z marchwi zawiera wszystkie niezbędne d1a organizmu w ciągu doby witaminy i mikroelementy. Sok z marchwi:
składa się ze zwiazk6w takich pierwiastk6w, które odżywiają cały organizm, pomagając w normalizacji funkcjonowania układu odpornościowego organizmu.
Znalazłem w necie taką oto fajną listę 5 absolutnie najgorszych produktów do jedzenia:
1. Pączki
Pączki są smażone, zawierają mnóstwo cukru i mąki a przede wszystkim występują w nich tłuszcze trans (izomery trans). Pączki kupowane w sklepie mają aż 35-40% tłuszczów trans. Zjedzenie przeciętnego pączka dostarczy Ci 200 do 300 kalorii, głównie pochodzących z cukrów.
Wiele Amerykanów [ciekawe ilu Polaków...] zjada pączki na śniadanie, a jest to najgorsze co można sobie zafundować z rana. Cukier tylko na chwilę zaspokoi głód i wkrótce uczucie głodu powróci.
2. Woda gazowana kolorowa
Jedna puszka napoju typu cola zawiera 10 łyżeczek cukru, 150 kalorii, 30-55mg kofeiny i znajdują się w niej sztuczne barwniki i związki siarki. Więc dlaczego w ogóle pić coś takiego? Zamiana dodatku naturalnego cukru na cukry sztuczne, takie jak: aspartam, również jest kwestia sporną, gdyż sztuczne barwiki są także szkodliwe.
Badania wykazały wpływ spożywania wód kolorowych na rozwój osteoporozy, otyłości, próchnicy zębów oraz chorób serca a jednak przeciętny Amerykanin wypija 56 galonów takich płynów rocznie. Dodatkowo, poprzez wypicie tego całego cukru mija ochota na spożywanie zdrowej żywności, co z kolei prowadzi do niedoborów składników odżywczych.
W ciągu ostatniej dekady, spożycie kolorowych napojów gazowanych w USA u dzieci wzrosło dwukrotnie. Nie jest to zaskoczeniem gdy weźmie się pod uwagę fakt, iż w większości szkół znajdują się automaty z napojami. Niestety szkoły często korzystają z podpisania umowy ze znanymi producentami takich napojów, a dzieje się to kosztem zdrowa dzieci, których spożycie cukru wzrasta o połowę.
Jeśli regularnie pijesz napoje typu cola, to wyeliminowanie ich z jadłospisu może być najłatwiejszą i najkorzystniejszą rzeczą do poprawy Twojego zdrowia.
3. Frytki i prawie wszystkie smażone potrawy kupowane na mieście
Podczas obróbki termicznej ziemniaków w tłuszczach trans dochodzi do powstania wielu zarówno interesujących jak i nieprzyjemnych związków. Każda smażona potrawa, nawet warzywa, zawiera tłuszcze trans oraz potencjalnie rakotwórczą substancję – akryloamid.
Żywność smażona w olejach takich jak: sojowy, kukurydziany, krokoszowy czy w olejach orzechowych staje się bardzo problematyczną pod względem żywieniowym. Tłuszcze te łatwo jełczeją gdy są wystawione na działanie tlenu i produkują duże ilości wolnych rodników w ciele człowieka. Są one bardzo wrażliwe na indukowane termicznie przemiany podczas gotowania. Nie jest jednak powszechnie znane, że oleje te są przyczyną starzenia się, powstawanie skrzepów, zapaleń, raka, przybrania na wadze.
Możliwe jest “uzdrowienie” frytek poprzez smażenie ich w świeżym leju kokosowym, który ze względu na wysoka zawartość tłuszczów nasyconych jest bardzo stabilny nawet w wysokiej temperaturze smażenia. Dlatego też frytki powinno się przygotowywać wyłącznie na takim oleju.
Dr Mercola mówi swoim pacjentom, że zjedzenie jednej frytki to jak wypalenie 1 papierosa. Proszę to wziąć pod uwagę przy następnym zakupie zestawu MAXI.
4. Chipsy
Większość chipsów dostępnych na rynku, zarówno kukurydziane jak i ziemniaczane, jest bogate w tłuszcze typu trans. Na szczęście coraz więcej firm, zdawszy sobie sprawę z zagrożeń płynących z tłuszczów trans, produkuje chipsy bez ich użycia.
Jednakże wysoka temperatura produkcji chipsów potencjalnie wpływa na powstanie akryloamidów, nawet bez tłuszczów trans.
5. Smażone owoce morza (bez ryb)
Ta kategoria potraw jest kumulacją niezdrowych aspektów żywieniowych. Smażone krewetki, małże, ostrygi czy homary zawierają wspomniane wyżej tłuszcze trans i akryloamidy a dodatkowo zagrażają ryzykiem zakażenie rtęcią.
Owoce morza przepełnione są toksyczną rtęcią a wodne skorupiaki takie jak krewetki, mogą być zakażone pasożytami i opornymi wirusami, które nie zostaną zniszczone nawet w wysokiej temperaturze. Uważa się, ze te stworzonka żywią się odpadkami, które mogą być groźne dla człowieka.
Gdy masz ochotę na owoce morza istnieje łatwe rozwiązanie. Najlepiej omijać lokalne smażalnie ryb i spróbować łososia z Alaski [chyba w Polsce mało realne...może lepiej zwykły łosoś], gdyż udowodniono, ze nie zawiera on niebezpiecznych stężeń szkodliwej rtęci i innych zakażeń.
Co wy na to ?
Zespół jelita nadwrażliwego (ZJN) zwany również zespołem jelita drażliwego, czy z języka ang. IBS jest formą zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego, dotyczącą jelita cienkiego i grubego. Zaburzenia czynnościowe oznaczają, że dokuczliwe objawy nie są związane z uszkodzeniem przewodu pokarmowego. Zaburzenia te polegają na niewłaściwej pracy mięśni przewodu pokarmowego, które powodują przesuwanie treści pokarmowej. Gdy praca tych mięśni tzw. perystaltyka jelit jest zaburzona pokarm może zbierać się w jednym miejscu rozciągając ściany jelita i powodując ból i wzdęcia. Zbyt mocny skurcz może również powodować ból. Natomiast zbyt szybka lub zbyt wolna praca mięśni powoduje biegunkę lub zaparcia. Z powyższego wynika, iż ZJN charakteryzuje się bólem brzucha, wzdęciami, zaburzeniem rytmu wypróżnień i zmianami konsystencji stolca.
Przyczyny tej choroby nie zostały jeszcze dokładnie wyjaśnione. Wiadomo jednak, że nasilać ją mogą stres różnego typu, niektóre pokarmy jak cebula, mleko, czekolada, banany itp., pokarmy ciężkostrawne, smażone, grillowane, stosowanie antybiotyków, które zmieniają florę bakteryjną inne choroby przewodu pokarmowego jak infekcje jelitowe itp. Chorują na nią osoby we wszystkich grupach wiekowych i społecznych. IBS Występuje u 10-20 % dorosłych ludzi w świecie zachodnim.
Leczenie Zespołu Jelita Drażliwego polega na eliminowaniu powyższych czynników nasilających chorobę. Dodatkowo można wspomagać się farmakologicznie oraz poprzez prawidłowy odpoczynek i ćwiczenia. ZJN zazwyczaj ciągnie się latami ze zmiennym nasileniem, czasem jednak nieoczekiwanie objawy ustępują na kilka miesięcy, rzadziej znikają, aby nigdy nie powrócić.
Stosowanie właściwej diety wraz z brakiem stresu może przyczynić się do całkowitego wyeliminowanie objawów bez potrzeby stosowania leczenia medykamentami.
W diecie podczas IBS należy najpierw rozpoznać, po czym wyeliminować produkty, które powodują nasilenie bólu. Najczęściej dolegliwości powodują:
- produkty wzdymające jak cebula, czosnek, kukurydza, słodycze, ziemniaki, jajka, kapusta gotowana, warzywa strączkowe,
- produkty zawierające laktozę: mleko, sery, inne produkty mleczne
- produkty zawierające dużo kofeiny: mocna kawa i herbata
- mocny alkohol
- banany
Generalnie każda potrawa lub dodatek może u konkretnego pacjenta powodować nasilenie objawów ZJN. W takich wypadkach objawy są powtarzalne i można je wywołać za każdym razem, gdy spożyje się dany produkt.
Dodatkowo należy spożywać posiłki lekkostrawne, gotowane lub duszone, rzadziej pieczone. Indywidualnie rozpatrywana jest kwestia diety bogatoresztkowej lub ubogoresztkowej. Na jednych dobrze działa dieta wysokobłonnikowa powodując polepszenie perystaltyki jelit, na drugich natomiast jak za dużo dostarczymy błonnika to objawy się nasilają. Należy również pić duże ilości niegazowanych płynów 2-3 litr dziennie.
W przypadku biegunek konieczne jest stosowanie diety niskoresztkowej ( ubogiej w błonnik)
Zaleca się:
- spożywanie białego pieczywa, ryżu i makaronu, czekolady
- ograniczenie owoców, orzechów, warzyw, kasz, otrąb, chleba razowego, gumy do żucia
W przypadku zaparć zaleca się stosowanie diety bogato resztkowej
Zaleca się:
- wypijanie dużej ilości płynów
- spożywanie surowych i suszonych owoców, warzyw, kasz, owsianki, pieczywa ciemnego, mleka i produktów mlecznych