Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

http://torrenty.org/timages/349660.jpg

Przepisy siostry Anastazji - 100 Nowych Ciast.

Wszystkim, pragnącym zasmakować wyśmienitych ciast i ciasteczek, polecam najnowsze przepisy siostry Anastazji i życzę udanej krzątaniny przy ich pieczeniu. Wiernym smakoszom jej ciast życzę, aby z trudnością szło im odrywanie się od tych pyszności. Niech nabierają wprawy w ich przyrządzaniu, pieczeniu i podawaniu.

Jest to nowa książka siostry Anastazji z przepisami.
Skan z książki w formacie PDF

Tresć widoczna tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Kliknij tutaj aby się zarejestrować



100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji.

http://imguser.gandalf.com.pl/pd_103770.jpg

Siostra Anastazja przygotowała sto nowych przepisów na wspaniałe i smakowite ciasta. Warto wypróbować, na pewno się udadzą! Polecamy wszystkim łasuchom!
http://www.ema2009.eska.pl/webapps/front/html/img/btn_sciagnij.gif
Tresć widoczna tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Kliknij tutaj aby się zarejestrować



103 Ciasta Siostry Anastazji

http://czytelnia.onet.pl/_i/ksiazki/c/ciastaana120.jpg

W proponowanym poradniku kulinarnym znajdą Czytelnicy 103 przepisy na wyśmienite ciasta. Każdy przepis jest sprawdzony, a ciasta doskonałe, o czym zapewnia jezuicka wspólnota, w której s. Anastazja piecze i gotuje, realizując swoje powołanie.
http://www.ema2009.eska.pl/webapps/front/html/img/btn_sciagnij.gif
Tresć widoczna tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Kliknij tutaj aby się zarejestrować



ciasta z przepisów siostry Anastazji - zwyczajne i luksusowe, tanie i droższe, łatwe do wykonania i wymagające sprawnej ręki - przysporzą gospodyni wiele radości. Każda gospodyni - doświadczona i początkująca - znajdzie tu coś, czym może olśnić domowników i gości, i oczywiście dowie się, jak zrobić wspaniały wypiek prawie z 'niczego'
http://rapidshare.com/files/25505898..._Anastazji.rar



103 ciasta siostry Anastazji

ciasta z przepisów siostry Anastazji - zwyczajne i luksusowe, tanie i droższe, łatwe do wykonania i wymagające sprawnej ręki - przysporzą gospodyni wiele radości. Każda gospodyni - doświadczona i początkująca - znajdzie tu coś, czym może olśnić domowników i gości, i oczywiście dowie się, jak zrobić wspaniały wypiek prawie z 'niczego'

http://rapidshare.com/files/25505898%20/103_ciasta_siostry_Anastazji.rar



Jakis czas temu robilam to ciasto ale w prostokatnej formie. Rownie dobrze mozna zrobic w tortownicy. A przepis mam z ksiazki 103 ciasta siostry Anastazji.

BEATKA
Upiec dwa biszkopty jasny i ciemny (ja zwykle robie takie po 4 jajka).
KREM:
1 l mleka
1 szkl. cukru
4 lyzki maki ziemniaczanej
4 lyzki maki pszennej
2 zoltka
2 kostki masla lub margaryny (ja robie z maslem, jest smaczniejsza)

+
2 galaretki wisniowe
2 galaretki agrestowe
30 dag zielonych winogron
1 puszka brzoskwin

Wykonanie:
KREM:
obie maki i zoltka roztrzepac w 1/4 l mleka. Pozostala czesc mleka zagtowac z cukrem. Dodac przygotowany rozczyn i ugotowac budyn. Maslo utrzec i dodawac po troszke budyniu. Ucierac az do uzyskania gladkiej masy. Krem podzielic na 2 czesc.

Galaretki rozpuscic wg przepisu.

WYKONANIE:
1. w ciemnym biszkopcie po upieczeniu wyciac kolka (np.szklanka)
2. na jasny biszkopt w wysokiej foremce polozyc pierwsza czesc kremu
3. na masie ulozyc krazki z ciemnego biszkoptu
4. wolne miejsca wypelnic winogronami i zalac zielona, tezejaca galaretka
5. gdy galaretka stezeje, nalozyc druga czesc kremu i polozyc ciemny biszkopt z otworami
6. w otwory wlozyc pokrojone brzoskwinie i zalac czerwona, tezejaca galaretka.

Ciasto wychodzi bardzo wysokie. Jest tez bardzo pracochlonne ale naprawde warto bo jest pyszne .





Sukces wydawniczy książki 103 ciasta siostry Anastazji pozwala przypuszczać, że i ta pozycja, napisana przez skromną zakonnicę, od wielu lat pracującą w kuchni jezuitów w Krakowie, pomoże wielu Czytelnikom w gotowaniu, pieczeniu i przyrządzaniu najrozmaitszych smakowitości.

Kolejna książka s. Anastazji zawiera tym razem 173 przepisy na wyśmienite dania oparte na dawnych recepturach. Korzystając z bogactwa smaków innych kultur, nie powinniśmy zapominać o tradycyjnej polskiej kuchni. Wspaniałe domowe pierogi, mięsa, czy pyszne zupy, powinny zawsze gościć na naszych stołach. Jak je przyrządzić? Wystarczy sięgnąć do Specjałów s. Anastazji. Miłośnikom słodkości polecamy nowe przepisy na ciasta i ciasteczka.

Rozmiar: 13.44 MB
Format: PDF
Kod: Zaznacz wszystkohttp://odsiebie.com/pokaz/2148412---8cd5.html



" />Ja ostatnio piekę takie jedno ciasto, przepis ściągnęłam z książki siostry Anastazji
Nie ma konkretnej nazwy, bo zmodyfikowałam chyba ze 3 różne i dostosowałam do swoich wymogów

Biszkopt:
5 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać (powoli) cukier, a następnie żółtka. Na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ja to ciasto dzielę na 2 części i piekę na 2 blachach. Czasem do jednej dodaję jeszcze kakao i mam dwa różnokolorowe ciasta. Piekę w tem. 180 st C, ok 10-15min z termoobiegiem.

Masa

0,5 l śmietanki kremówki
2 galaretki o dowolnym smaku
można dodać również świeże owoce, lub np galaretkę w cukrze pokrojoną w kostkę

Śmietankę ubić, i wymieszać z tężejącą (chłodną!) galaretką. Kolorowa galaretka daje ładny efekt

Część masy wykładamy na ciemne ciasto, na nią dajemy owoce lub galaretkę, i jeszcze troszkę masy. Przykrywamy drugim ciastem. Na wierzch dajemy resztę masy i polewę.

Polewa

0,5 kostki margaryny
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny

W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Cukier, kakao, rozpuszczoną żelatynę i margarynę dobrze mieszamy i stopniowo podgrzewamy do połączenia wszystkich składników. NIe wolno dopuścić do zagotowania!! Studzimy. Gdy będzie tylko lekko ciepła dodajemy po łyżce śmietanę i roztrzepujemy. Wylewamy na ciasto.
Całość wkładamy do lodówki, aby stężała.

Polewa jest bardzo pyszna również sama lub jako dodatek do innych deserów.

Gdy nie mam kremówki robię inną masę

0,5 kg jabłek lub np truskawek
2 galaretki dowolne ( do truskawek najlepsze truskawkowe )
1 łyżka masła (tylko gdy używamy jabłek)

Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach (truskawki miksujemy). W przypadku jabłek w garnku topimy łyżkę masła i podgrzewamy na niej starte jabłka. Dusimy chwilę pod przykryciem. Dodajemy suche!!! galaretki, dokładnie mieszamy i chwilę dusimy bez przykrycia. Wylewamy na ciasto i przykrywamy drugim. W przypadku truskawek, po dodaniu galaretek lekko masę zagotować. Z truskawkami musimy poczekać aż wystygną i zaczną tężeć.

Właśnie dziś upiekłam to ciasto z jagodami dodałam jagody (obtoczone w mące) do dolnego ciasta. A także do masy. Nie chciało mi się robić polewy, więc posypałam je tylko kolorową posypką. Wyszło pyszne, palce lizać



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)