Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Download: Rapidshare, Hotfile, Megaupload, Przeklej i Inne http://www.4shared.com/file/13377477/d3f7a5c9/kuchnia-przepisy_kulinarne_na_Wielkanoc.html?s=1 Download bez limitów



Centrum Kultury i Sztuki w Ciechanowie zaprasza na Jarmark Wielkanocny 2010
27 marca sobota od 10.00 do 15.00 plac przed CKiSz:

pieczywo wielkanocne, placki kurpiowskie z rodzynkami, piwo kozicowe, kołacze razowe z miodem na liściach chrzanu, miód z pasieki, palmy wielkanocne, pisanki tradycyjne i pisane woskiem,
koronki, wycinanki, kwiaty, hafty.

Konkurs na Wielkanocną Potrawę Regionalną - gotowe dania trzeba przynieść do Kawiarni Artystycza 27.01 do godz. 12.00 którego celem jest zachęcenie mieszkańców Powiatu i okolic do wymiany doświadczeń i przepisów kulinarnych, charakterystycznych dla regionu Mazowsza. Przewidziane atrakcyjne nagrody.

Dodatkowo występ Kapeli i Ludowego Zespołu Artystycznego " Ciechanów" oraz Giełda Kolekcjonerska i Staroci. Które umilą czas odwiedzającym.
Zapraszamy serdecznie!



Wielkanoc już tuż tuż

Czy macie jakiś kulinarny plan na te dni?
Ja przeglądam gazety i internet w poszukiwaniu przepisów, ale jest tego tyle, że jeszcze się nie zdecydowałam.

Na pewno upiekę jakiś mazurek. A Wy?


--
Horyzonty kuchennego blatu:
http://www.rondelek.pl/



" />[Lemina: zmieniłam tytuł wątku. Wczesniej nazywał się "wielkanoc w kuchni"]

mam takie pytanko
wczoraj kupilam potwora z oczami pletwami - czyli rybe ogromna - ale juz wypatroszona czy jak to tam sie nazywa.
i chcialam ja zrobic w takiej grubej skorupie z soli (raz jadlam takie cudo we wloszech )
i nie wiem jak ta sol przykleic do tego rekina - potrzeba ze 2 kg soli bo ta skorupa byla bardzo gruba i potem ja sie rozcinalo i w srodku ryba byla fantastyczna



Kuchnia.tv obchodzi II urodziny

Kuchnia.tv - jedyny w Polsce kanał w całości poświęcony tematyce kulinarnej obchodzi 30 września swoje drugie urodziny. Z tej okazji stacja przygotowała dla swoich widzów konkurs, w którym nagrodą jest wyjazd do londyńskiej restauracji Fifteen, znanej z programu „Restauracja Jamiego”.

Już drugi rok Kuchnia.tv zapewnia widzom smakowita rozrywkę. Kolejny rok działalności stacji przyniósł nowe projekty i oryginalne formaty produkowane na zlecenie Kuchni.tv. Wśród nich znalazły się: „Szefowie kuchni” – program, uhonorowany Kulinarnym Oskarem 2008 w kategorii Program Telewizyjny, w którym Grzegorz Kazubski i Robert Ciechomski zdradzają kulinarne sekrety z najwyższej półki, „Babeczki wigilijne” i „Babeczki wielkanocne” – dwie serie proponujące przepisy na dania świąteczne, w wykonaniu Hanny Szymanderskiej i Gosi Polańczyk. „Dietosfera” – program promujący zdrowe odżywianie, prowadzony przez Dorotę Szelągowska z udziałem dietetyczki Magdy Jarzynki i szefa kuchni Witka Iwańskiego. Na antenie pojawił się też „Kogel Mogel” cotygodniowy program informacyjny, przedstawiający nowości kulinarne.

W listopadzie 2007 roku Kuchnia.tv wyprodukowała ekskluzywny kalendarz ze zdjęciami gwiazd i próbowanych przez nich potraw „Smakowici 2008”. Oryginalne zdjęcia, wykonane przez Mikołaja Grynberga sprzedano na specjalnie zorganizowanej aukcji, z której cały dochód został przeznaczony na Federację Polskich Banków Żywności.

Szczegóły dotyczące konkursu urodzinowego Kuchni.tv, w którym do wygrania jest kolacja w restauracji Fifteen i inne nagrody, można znaleźć na stronie www.kuchnia.tv i na antenie stacji.

info:http://satkurier.pl/news/42948/kuchniatv-obchodzi-ii-urodziny.html



Coś sobie mało przekazaliście przepisów kulinarnych, a ja nie mam czasu wpisywać nowych. Wielkanoc! Jajka, jajka , jajka na tysiać sposobów! Smacznego!



Wystarczy dodac przepis na danie wielkanocne
Dodaj przepis

a pozniej namowic znajomych do glosowania i juz 200zl Twoje



Wielkanoc tuż tuż, wkrótce powstaną przepyszne mazurki, okazałe baby, wyborne serniki i makowce. Podzielicie się swoimi pomysłami na świąteczne pyszności? Przepisy kulinarne jak najbardziej mile widziane



" />
">Garnuszek górniczy, czyli zapiekanka z ziemniaków, mięsa wołowego i wieprzowego oraz fasolki szparagowej i ogórka kiszonego to setny produkt z województwa śląskiego na ogólnopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych.

Śląskie to pierwszy region w kraju, który zarejestrował aż 100 produktów tradycyjnych. W sumie cała lista liczy obecnie 611 wyrobów.

Wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Artur Ławniczak obecny na konferencji prasowej z okazji jubileuszowego wpisu podkreślał, że produkty regionalne to zdrowa alternatywa dla produkowanej przemysłowo żywności. - Powstają w oparciu o tradycyjne receptury, ale najważniejsze, że smakują konsumentom - powiedział.

- Dziękuję władzom województwa śląskiego, że taką wagę przywiązują do promowania tych produktów. To przykład dobrego partnerstwa między samorządem, a organizacjami pozarządowymi - dodał Ławniczak.

Marszałek województwa śląskiego Bogusław Śmigielski podkreślał, że Śląskie to region bardzo różnorodny, również kulinarnie. - Lista pokazuje tę różnorodność, pokazuje też aktywność mieszkańców - mówił.

Listę Produktów Tradycyjnych prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Mogą się na niej znaleźć potrawy charakteryzujące się tradycyjną, przynajmniej 25-letnią metodą wytwarzania, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji.

Jak mówiła Romana Kosek z powiatowego zespołu doradztwa rolniczego z Tarnowskich Gór, która przygotowała już 11 wniosków, w tym ten dotyczący garnuszka górniczego, wymaga to wiele pracy i starań. - To poszukiwania w bibliotekach, muzeach, spotkania z gospodyniami. Przepis na garnuszek górniczy odtwarzałam m.in. z paniami z Radzionkowa, bo to potrawa zapomniana - powiedziała.

Dodała, że garnuszek górniczy uchodził za potrawę dość drogą w czasach, kiedy był popularny, głównie ze względu na mięso wołowe. Żony górników przyrządzały to danie najczęściej na Barbórkę oraz inne świąteczne okazje.

Wójt Lelowa, gdzie powstaje inspirowana żydowską tradycją zapiekanka mięsno - ziemniaczana - ciulim, zapewnia, że produkt regionalny może być wspaniałą atrakcją, przyciągającą turystów. W Lelowie latem organizowane jest Święto Ciulimu - Czulenczu. W pierwszej edycji w 2003 r. uczestniczyło zaledwie 150 osób, w ubiegłorocznej - ok. 4 tys.

- Wymyśliliśmy, żeby tę potrawę tak rozpropagować, żeby ściągnąć klientów. Od pierwszego święta do Lelowa przyjeżdżają non stop różne grupy i kupują tę potrawę. Zyskuje gmina, Koła Gospodyń Wiejskich, które gotują ciulim, nawet zwykli mieszkańcy zarabiają na miejscach parkingowych - powiedział wójt miasta Jerzy Szydłowski.


Link

A tu lista

    1. BUCHCIKI / BUCHCICZKI
    2. CHLEB "HERBSKI"
    3. CIASTKA ZE SZPYREK
    4. CIULIM LELOWSKI
    5. KRUPNIOK ŚLĄSKI
    6. MURZIN WIELKANOCNY
    7. PORĘBSKIE PRAŻONKI
    8. SER KLAGANY
    9. SER WOŁOSKI WĘDZONY
    10. ZOZWORKI / IMBIRKI
    11. BACHOR
    12. GARUS / GARUSEK / KWAŚNE
    13. KLUSKI BIAŁE ŚLĄSKIE
    14. KOŁOCZ WESELNY CIESZYŃSKI
    15. MIÓD Z NEKTARU KWIATÓW JURAJSKICH
    16. PLACKI Z BLACHY ZE SZPYRKAMI LUB Z WYRZOSKAMI
    17. POLEŚNIKI (POLIŹNIKI)
    18. SIEMIENIATKA / SIEMIENIOTKA / KONOPIOTKA
    19. SZAŁOT ŚLĄSKI (SAŁATKA ŚLEDZIOWA)
    20. WARZONKA
    21. ZŁOTOPOTOCKI KARP SMAŻONY
    22. ZŁOTOPOTOCKI PSTRĄG Z RUSZTU
    23. ŻEBROCZKA
    24. ŻUR ŚLĄSKI
    25. ZACIERKA ZAGŁĘBIOWSKA
    26. KOŁOCZ WESELNY ŚLĄSKI
    27. KREPLIKI/KREPLE
    28. KWAŚNICA
    29. MAKÓWKI/MAKIEŁKI
    30. MIODULA/MIODUNKA/MIODONKA
    31. MOCZKA/BRYJA
    32. MODRO KAPUSTA - SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
    33. PRAŻUCHY
    34. ROLADA WOŁOWA ŚLĄSKA
    35. SZPAJZA CYTRYNOWA (KREM CYTRYNOWY)
    36. OSCYPEK (OSZCZYPEK)
    37. ŻUR ŚLĄSKI Z TŁUCZONYMI KARTOFLAMI (ZIEMNIAKAMI)
    38. ŻYMLOK ŚLĄSKI/ ZEMLOK / ZEMLOUK / BUŁCZANKA
    39. SIEWIERSKA GĘŚ PIECZONA
    40. KUBUŚ/KUBUSZ
    41. BRYNDZA ŻYWIECKA
    42. BUNDZ / GRUDKA
    43. WODZIONKA / WODZIANKA
    44. DOŁKI - RACUCHY DROŻDŻOWE
    45. KOSZYKI/KOSZYCZKI
    46. POLEWKA NA MAŚLANCE Z ZIEMNIAKAMI
    47. CZERNINA/CZARNINA/SZWARC
    48. KAPUSTA Z GROCHEM PO CZĘSTOCHOWSKU
    49. BÓB/BOBER
    50. ŚLĄSKA PARZYBRODA / PARZY-BRODA
    51. DROBNE CIASTECZKA CIESZYŃSKIE
    52. ŚLĄSKI PIERNIK TRADYCYJNY
    53. ŻOŁĄDKI Z GĘSI PO SIEWIERSKU
    54. SMALEC GĘSI Z SIEWIERZA
    55. ŻUREK SIEWIERSKI
    56. SIEWIERSKA KACZKA PIECZONA
    57. WĄTRÓBKI GĘSIE PO SIEWIERSKU
    58. BORÓWKA / BRUSZNICA SIEWIERSKA
    59. HEKELE / HEKERLE GÓRNOŚLĄSKIE
    60. SCHAB SZTYGARSKI
    61. CHLEB ZWYKŁY SŁAWKOWSKI
    62. BABRACZKA CIESZYŃSKA
    63. TATARCZÓWKA
    64. KARMINADLE / KARBINADLE / KARDINADLE
    65. WAJECZNICA / SMAŻYLNICA CZYLI JAJECZNICA PO CIESZYŃSKU
    66. ŻĘTYCA
    67. NEC / NECÓWKA CZYLI POLĘDWICA W OTRZEWNEJ
    68. ŚLĄSKIE PIECZKI
    69. CIESZYŃSKA HERBATA Z ZIELIN
    70. CIESZYŃSKA KISZONA KAPUSTA Z ZAPRAŻKĄ
    71. BRUTFANIOK / KRUPICZNIOK
    72. BRYNDZA WOŁOSKA WĘDZONA
    73. SZYNKA WIEPRZOWA PARZONA PORĘBSKA
    74. JASKÓŁCZE GNIAZDA
    75. CIESZYŃSKA HERBATA PRZECIW KASZLOWI
    76. DYNIA W WINIE PO CIESZYŃSKU
    77. CHLEB CEBULOWY Z TARNOWSKICH GÓR
    78. SER DOMOWY - ZALEŻOK
    79. MIÓD LIPOWO-SPADZIOWY ZIEMI CIESZYŃSKIEJ
    80. MIÓD RZEPAKOWY ZIEMI CIESZYŃSKIEJ
    81. ŻARECKIE OBWARZANKI ODPUSTOWE
    82. CHLEB TATARCZUCH,
    83. JURAJSKI ŻUR NA GRZYBACH,
    84. KASZANKA PIECZONA SZCZEKOCIŃSKA,
    85. JAGNIĘCINA BESKIDZKA,
    86. REDYKOŁKA.
    87. ROSÓŁ Z GOŁĘBI (GOŁĄBKI W ROSOLE) PO ŚLĄSKU,
    88. FLAKI PO CIESZYŃSKU (PAJSZLE),
    89. CIESZYŃSKA FASOLA / FAZOLA / BECOK NA SYPKO,
    90. CIESZYŃSKA KITA WĘDZONA,
    91. ŚLĄSKA KISZKA.
    92. ROSÓŁ Z NUDLAMI (ROSÓŁ Z MAKARONEM)
    93. BIGOS ŚLASKI
    94. SER GAZDOWSKI (GOŁKA)
    95. CIESZYŃSKI SZODON Z WINA
    96. CIESZYŃSKIE SOSY (MOCZKI): KRZÓNOWY, GRZYBOWY, CEBULOWY
    97. CIESZYŃSKIE PIECZOKI
    98. STRUDEL JABŁKOWY Z PODBESKIDZIA
    99. SZCZEKOCIŃSKA KIEŁBASA SIEKANA NA SŁOMIE PIECZONA
    100. GARNUSZEK GÓRNICZY


Dokładne opisy ze zdjęciami



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)