Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Podam parę przepisów do oceny.

Pszenica z warzywami
Ilość porcji 2
Składniki
4 szkl. ugotowanej pszenicy
mrożonka warzyw 400g lub poniższe warzywa
marchew 2 sztuk
ziemniak 4 sztuk
seler 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
por 1 sztuk
olej tłoczony na zimno 3 łyżek stołowych
sól
pieprz
oregano
majeranek

Wykonanie
Pszenicę zalać wodą na 8-10 godzin. w stosunku 1/3. Gotować przez 15minut. Garnek z pszenicą schować pd kołdrę na 1 godzinę, wtedy dopiero jest gotowa do spożycia. Przygotować warzywa: marchewki, seler, ziemniaki, pietruszkę obrać i pokroić na kostkę. Pora pociąć na talarki. Rozgrzać tłuszcz na patelni i wrzucić pokrojone warzywa. Gdy lekko się zarumienią, dodać pół szklanki wody, lub więcej, jeśli potrzeba i nakryć patelnię pokrywką. Dusić pod przykryciem około 10 minut, pod koniec duszenia dodać przyprawy. Jeśli nie mamy takiej patelni, to można przełożyć warzywa do rondelka. Można nie stosować tłuszczu, tylko od razu dusić, można też gotować na parze. Na talerz wyłożyć pszenicę, a na wierzch warzywa.




Jejku, dziękuje

Skąd wiedziałaś że dostaliśmy dzisaj maszyne do gotowania ryżu i warzyw? (na parze to drugie) ;-)

Ja teraz porosze dużo przepisów z ryżem

Sylwia co ma nadzieje polubić w końcu ryz ;-)


a to jest jakas specjalna maszyna do gotowania ryzu???




dziś przygotowałam schab z rusztu w jogurtowej marynacie , ziemniaki gotowane na parze i fasolke szparagową z sezamem i wędzonym boczkiem (od czasu kiedy ją pierwszy raz zrobiłam tradycyjna z bułka tartą juz mi nie smakuje) Ty sie tu nie chwal tylko zapodawaj przepisy ,migusiem :lol:



SKŁADNIKI:

Ciasto:
5 jajek,
1 szklanka cukru,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem:
2 białe czekolady,
2 śnieżki,
2 op. wiórków kokosowych po 100 gram,
1/2 litra śmietany kremówki.

Poncz:
woda, cukier, kwasek cytrynowy, spirytus lub woda. (Proporcje wg. uznania )

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto:
Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, następnie dodać kolejno żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Piec około 45 minut.

Krem:
Czekoladę rozpuścić na parze, dodać 5 łyżek śmietany kremówki. Resztę śmietany podgrzać, nie gotować. Wlać rozpuszczoną czekoladę do śmietany, wymieszać i odstawić na kilka godzin, (ja wstawiam na całą noc do lodówki).Następnie zmiksować dodać śnieżki, 1 paczkę wiórek, znowu zmiksować. Wyłożyć krem na nasączony biszkopt i posypać wiórkami.Ja kroje biszkopt na pół i krem daję do środka i na wierzch.



Ryba gotowana na parze - przepis???
  Ktoś może ma jakiś fajny przepis. Taka ryba chyba nie śmierdzi tak, jak smażona. Poproszę o przepisu zajmujące mało czasu.

Z góry dziękuje,

elzi i Michał




  odchudzanienaekranie - lepiej uważaj, bo się nie wypłacisz ;p
xxxyyyxxx - nie przejmuj się tak uwagami brata.. chłopcy już tacy są, że cały czas musza dokuczać innym.. mój brat ma 24 lata i cały czas mi jedzie jak tylko się da, ale przestałam się tym przejmować..

Przed chwilą zjadlam gotowaną na parze rybkę z brokułami.. mniami.. Brokuły to ja bym mogła jeść bez końca :D a tak przy okazji.. jak byłam dzisiaj w warzywniaczku to kupiłam cukinię i kompletnie nie wiem jak sie za nią zabrać.. Znacie może jakiś fajny dietetyczny przepis na cukinię? Bo ja tak wzięłam, bo była pod ręką, ale jeszcze tego nigdy nie robiłam ;p

Dzisiaj idę z moim mężczyzną do kina i o dziwo odkryłam, że aż mi się niedobrze robi an samą myśl o nachosach, które tak często tam kupowaliśmy :D jak pomyśle o tym tłustym serowym sosie... bleeee.. jak ja mogłam to jeść?? chyba naprawdę dietka zaczyna działać, bo mnie odrzuca od śmieciowego jedzenia :D dzisiaj w kinie tylko woda! :D



Przepis na kolby kukurydzy- pomóżcie
  Cześć kobietki! Mam problem. Kupiłam wczoraj kolby kukurydzy nie mając świadomości jak je się "robi", a chcę je dziś zjeść http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon28.gif ... Jak to cuś się robi?? na parze?? albo się gotuje?? Może któraś z Was wie...proszę o jakiś przepis, albo jakąś poradę.



Jedliście kiedyś potrawy gotowane na parze? Lubicie? Znacie ciekawe przepisy?




Szparagi można oczywiście przygotowywać na wiele więcej sposobów. Możemy, wzorem Włochów, zrobić z nich zupę z kawałkami szynki albo, wzorem Francuzów, podawać ją z kawałkami wędzonego boczku. Możemy również, tak jak to się często zdarza w wykwintnych restauracjach, podawać sałatki z surowymi główkami młodych szparagów. Poniżej przedstawiamy pięć propozycji.

1. Prostym i ciekawym pomysłem jest usmażenie szparagów na oliwie. Po prostu tniemy szparagi w kawałki i podsmażamy na oliwie, na końcu dodając do nich sól i posiekany czosnek. Tak podane warzywa możemy uzupełnić jakąś delikatną pieczenią albo grillowaną piersią z kurczaka.

2. Genialna jest zupa szparagowa. Kawałki szparagów bez główek gotujemy w bulionie do miękkości. Miksujemy, dodajemy śmietanę i pieprz, i delikatnie podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Na końcu dodajemy główki i podajemy.

3. Wspaniałym połączeniem, wymyślonym oczywiście przez Włochów, są szparagi i makaron. Prosty śmietanowy sos z zatopionymi w nim kawałkami szparagów i natką pietruszki jest wspaniałym uzupełnieniem makaronów.

4. Swoje trzy grosze do kuchni szparagowej dorzucili też Anglicy. Po prostu zapiekają je z serem cheddar. Jak wiadomo kuchnia angielska jest najgorsza na świecie, ale pomysł na cheddarowe szparagi jest ewenementem.

5. Możemy też przygotować słynny dwukolorowy krem ze szparagów. Gotujemy oddzielnie białe i zielone szparagi w wodzie z odrobiną soli i cukru. Kiedy zmiękną, miksujemy, tak by powstał gęsty krem. Takim kremem smarujemy na przykład omlet. To bardzo wykwintne i pożywne śniadanie


źródło: Kącik Smakosza


Znalazłam jeszcze taki przepis:

700 g białych szparagów
sól
łyżka soku z cytryny
łyżka cukru
łyżeczka masła
3 surowe żółtka
100 g masła
łyżeczka białego pieprzu
1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych

Opis przygotowania: 40 min.
Zagotować osoloną wodę z cukrem, masłem i sokiem z cytryny. Włożyć obrane szparagi, gotować 15 minut, odcedzić. W małym rondlu utrzeć masło z żółtkami, postawić w garnku z wrzącą wodą i ubijać na parze trzepaczką. W trakcie ubijania dodać pieprz, odrobinę soli, a na samym końcu orzechy. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć pokrojone szparagi, polać sosem, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.

Brzmi świetnie,więc pewnie zagości dziś u mnie.



Czy ktoś może podać przepisy do gotowania na parze?

anna99 a może pochwalisz się co robiłaś w parowarze?



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)