Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

witam,
moje propozycje juz sprawdzone:
-pulpety w sosie wlasnym lub koperkowym + marchewka gotowana,
-kotlety mielone drobiowe (bez cebuli) + buraczki
-udka kurczaka duszone w sosie koperkowym + ogorek swiezy
-udka kurczaka pieczone + ziemniaki pieczone + jablka pieczone
-piersi z kurczaka pokrojone w kostke podsmazone + kapusta pekinska + makaron
(tzw. makaron po sznghajsku )
-kotlety z piersi kurczaka z panierka lub bez + salatka z ogorka i salaty z
lekkim sosem winegret
-kotlety pozarskie - albo z mielonej piersi kurczaka albo z samego jajka
+ duzo roznych zup
-penne ze szpinakiem, farfale z lososiem + koperek, tagiattele z pomidorami i
bazylia, spaghetti itp.

ja dodatkowo moglam jesc pomidory wiec juz hulaj dusza
jak poszukasz w necie to znajdziesz naprawde duzo roznych przepisow, a i tak za
jakis miesiac bedziesz jadla juz prawie wszystko
pozdrawiam,
ewa



oryginalny przepis meksykanski:

caldo tlalpeño
polowa lurczaka (moga byc udka, np. 4)
2 pomidory
mala cebula - posiekac, pare zabkow czosnku
listek laurowy
natka kolendry, mozna ja zastapic pietruszka zielona, no ale to juz nie ten smak
seler naciowy,
2 malutkie cukinie
1 papryka zielona
pol filizanki groszku zielonego,czyli ok. 2 garsci
1 avocado
sol, pieprz, papryka w proszku

kurczaka umyc, obrac ze skory, gotowac z czosnkiem, listkiem laurowym i czescia
cebuli, gdy bedzie polmiekki dodac sol do smaku i kostke knorra (rosol
drobiowy).
pomidory obrac ze skorki (ja tego nigdy nie robie), pokroic w kostke, papryke
pokroic w kostke. osobno podsmazyc na oleju reszte cebuli, pomidory,papryke,
dodac do tego przecedzony rosolek, oraz rozdrobnionego na kawalki wielkosci
kesow polmiekkiego kurczaka. dodac pozostale warzywa, gotowac do miekkosci
kurczaka i warzyw. mozna zagescic ryzem, ok. garsc i wtedy gotowac do miekkosci
ryzu. przyprawic do smaku knorrem, papryka w proszku.
serwowac goracy rosol, dodawac na kazdy talerz starty ser zolty, kawalki
swiezego avocado i posiekana kolendre (ewentualnie pietruszke).
kolendra jest do nabycia w geant.
pozdr.



Udka kurczaka w panierce-nie przypali się?
Witam,

kupiłam wczoraj panierkę do drobiu "Chrupiący kurczak" Kamisa i
chciałam dziś obtoczyć w tym udka i usmażyć na patelni lub w
piekarniku. Na opakowaniu jest przepis na panierowanie w tym filetów
drobiowych, które jak wiadomo szybciej się smażą niż udka z kurczaka.
I teraz moja wątpliwość, czy jeśli obtoczę w tej panierce moje udka
i wrzucę na patelnię, to czy ta panierka się nie przypali? Nie
chciałabym zmarnować tych udek ...



Kurczak cocodans
Składniki:
Kurczak, boczek wędzony, 12 małych cebulek, 12 małych pieczarek, czerwone wino
wytrawne, masło, seler naciowy, tymianek, listek laurowy, zielona pietruszka,
bulion drobiowy.
Wykonanie:
Przeciąć kurczaka przy kręgosłupie, podważyć skórę, odpowiednio podcinając
pokroić na 8 równych części. Do foliowej torebki włożyć osolonego kurczaka,
wlać wino czerwone wytrawne, włożyć kawałek natki pokrojonego selera naciowego,
tymianek i listek laurowy, czosnek, pieprz. Torebkę włożyć do pojemnika, aby
nie wyciekło wino. Trzymać w lodówce przez dobę. Kurczaka osuszyć, podrumienić
a maśle. Boczek wędzony pokroić w kostkę lub w paski, (nadaje smak),
blanszujemy tj.. Wrzucić do wrzącej wody, a później do zimnej wody, aby pozbyć
się soli. Podsmażyć. Małe cebulki wrzucamy do wrzątku, później do zimnej wody -
wtedy łupina z cebuli zejdzie bez problemu. Odciąć korzonki i końcówkę.
Obsmażyć na maśle. Większe kawałki mięsa poukładać na spód foremki, mniejsze i
piersi na górę. Grzyby, cebulę, boczek powkładać na wierzch + bulion drobiowy i
wino. Wywar powinien sięgać 3/4 formy. Przykryć papierem, i do piekarnika.
Sos: to, co zostało z pieczenia zlać. Do formy dodać trochę tłuszczu z
pieczenia, mąki i wymieszać. Dodać wywar z pieczeni i przecedzić. Polać nim
mięso i posypać zieloną pietruszką.
Do tego obgotowana cukinia i marchew obsmażona na maśle.
Przepis ze Szkoły kucharskiej. Zamiast kurczaka mogą być udka.Potrawa bardzo
smaczna i wykwintna. Polecam.



Kawał mięsa [szynka, łopatka, schab] natrzeć sosem sojowym, posypać przyprawami
[majeranek- koniecznie, ułatwia trawienie mięsa, pieprz, sól, odrobina pieprzu
kajeńskiego lub czerwonej papryki; alb o gotową przyprawą do mięsa mielonego. W
końcu powyższe tak jak mielone to wieprzowina, chyba że mielonego drobiowego
albo wolego używasz] i wetrzeć jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek [lub,
jeśli lubisz koronkową robotę, pociąć ząbki w słupki, wbijać szpikulec noża w
mięsu i w powstałą dziurkę wciskać słupek czosnku] - u mnie jest to minimum pięć
ząbków, przy słupkach i dziesięć, ale ubóstwiamy czosnek. Mięso do naczynia,
przykryć i na noc do lodówki; kilka razy trzeba obrócić, żeby się w sosie
sojowym wymoczyło. Wprawdzie sosem tylko smarujesz, ale potem ścieka na dno
naczynia. Następnego dnia zawijasz w folię aluminiową i do pieca; pieczesz
tyle,ile waży - 1 kg to jedna godzina, ale pół kilograma [nie ma się co bawić z
takim maleństwem] to co najmniej czterdzieści pięć minut.

Na tej samej zasadzie kurczak - cały lub udka, skrzydełka - tyle że tutaj gotowa
przyprawa do kurczaka albo powyższy zestaw bez czosnku i majeranku,a piecze się
w naczyniu żaroodpornym lub w foliowym rękawie.
Przepis na kurczaka wzięty z GP, czasem robię z nadzieniem [ale u mnie są to po
prostu pocięte w ósemki jabłka], częściej bez niego:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,49287965,49287965,0,2.html?v=2



składniki :

-300-400g kurczaka(udka)
-10g selera
-20g pietruszki
-40g marchwi
-30g cebuli
-30g pora
-1 1/2l wody
-2 kostki rosołowe (drobiowa i wołowa)
-1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej
-liść laurowy
-3 ziarna ziela angielskiego
-6 ziaren pieprzu

Wykonanie:

-do naczynia wlać wodę i dodać kostki rosołowe
-do koszyczka włożyć udka, posypać je przyprawą, na nich ułożyć
jarzyny i przyprawy
-koszyczek włożyc do naczynia, przykryć miarką MT, gotować - czas 1
godz., temp. 100st. ,obr.poz. soft, po zagotowaniu zdjąć miarkę MT z
pokrywy

Przepis z książki "dobre gotowanie"



Przepis na drob z czosnkiem i cytryna
Wielkie sorki ze nie podalam go wczesniej tak jak obiecalam ale bylam zajeta i
nie siadalam do Netu. Nadrabiam zaleglosci:
Przepis jest na 183 str w ksiazce 'Montignac nad Wisla', autor: Ria Tummers.

Udka drobiowe z czosnkiem i cytryna (faza I posilek tluszczowy i faza II):

4 udka kurczaka (posypane sola i pieprzem)
glowka czosnku, zabki rozdzielone, ale nie obrane
12 szlotek, obranych pokrojonych w cwiartki
50 ml oliwy z oliwek
2 lyzki cytryny
pare galazek szalwii, drobno posiekanej
lodyzka swiezego rozmarynu, drobno posiekanego
cytryna, pokrojona
sol i pieprz

Podgrzac piekarnik do 200 st C.
Ulozyc udka obok siebie w naczyniu zaroodpornym, oblozyc szalotkami i zabkami
czosnku.
W sloiku wymieszac oliwe, sok z cytryny, szalwie i rozmaryn. Polac sosem
kurczaka (dzieki temu skorka bedzie chrupiaca ale sie nie przypali) i polozyc
obok kawalki cytryny.
Wstawic naczynie do piekarnika na 30 minut (skorka - zlotobrazowa).
Usunac przyprawy i kawalki cytryny, polozyc kurczaka, czosnek i szalotki na
podgrzanych talerzach.
Podawac od razu. Wycisnac czosnek. Jesc kurczaka z surwym czosnkiem i szlotkami.


Oczywiscie zmodyfikowalam przepis....jak zawsze...
Kilogram piersi z kurczaka
zwykla cebula
swoje ziolka
mieszanka olejow
bez podgrzanych talerzy ;-D
Itp

Bylo pyszne!
Miesko zostalo na drugi dzien, pokroilam je w kostke i dodalam dwa zabki tego
pieczonego czosnku do salatki. Rewelacja!
Polecam. Proste a smaczne, nowy smak kurczaczka.

Beba



ja robię w troszkę mniejszym garnku (czyli ok 1,5 - 2 l), biorę kawałek
kurczaka (udko , spore), do tego dużą lub dwie małe marchewki, pietruszkę ,
seler (kawałek), cebulą ("osmaloną" czyli przypieczoną ogniem), ząbek czosnku i
na wolnym ogniu gotuję (a i kawałek natki, to niekoniecznie), pod koniec dodaję
vegetę i koniec! dzisiaj Pawełkowi gotowałam (oczywiście to przepis na
rosołek drobiowy); jak dodasz za dużo marchewki to rosół wyjdzie mdły
smacznego



najlepsza pomidorowke robi moja tesciowa.
wersja nr 1:
Jesli umiesz ugotowac rosol, to pol sukcesu za toba. nastepnie dodajesz kilka
lyzek przecieru (ja lubie bardziej kwasna wiec daje dosc sporo i koniecznie
pudliszki), nastepnie w miseczce mieszam 125ml smietany 12%, 2 lyzki maki
pszenej i odrobine letniej wody +szczypta soli aby smietana sie nie zwazyla.
wszystko nalezy dokladnie rozmieszac aby nie bylo grodek(jednolita masa), a
nastepnie do tego dodac pol szklanki (uprzednio zagotowanego) rosolu i ponownie
wymieszac z masa. caosc powoli wlewamy do rosolu, ja zwsze uzywam trzepaczki
podczas wlewania i mieszam aby nie powstalo zwarzenie. pozniej doprowadzam zupe
do wrzenia i sciagam z ognia. na koncu mozna dozucic odrobine przyprawy "czaber"
oraz "majeranek" oraz posiekana pietruszke( oczywiscie jesli nie dawalac
wczesniej do rosolu). Najlepsza pomidorowa jest z makaronem.
wersja nr 2:
jesli rozol, to tez twoja zmora, to proponuje z przepisu mojej tesciowej tak:
przygotuj mieso drobiowe (udko, szkrzydelka, korpus itp. oczywiscie ilosc zalezy
od ciebie, jesli na 2 porcje to straczy 1 udko lub 3 skrzydelka). nastepnie
zagotuj wode w garku i wrzuc mieso, a takrze jerzyny (moga byc pokrojone w
kostke, starte lub zucone w calosci)marchew, pietruszka, seler(maly), pol ceboli
przypiecz na gazie(nad ogniem, daje swietny smak) i tez dodaj. nie zapomnij o
przyprawach: pieprz, sol, troche wegety, lisc laurowy szt.1, 2 ziarnka ziela
angielskiego, oczywiscie wszystko wedle smaku i gustu, tu mowie juz o soli i
pieprzu. gdy juz wszystko sie pogotuje i zmieknie, to cala reszte robisz
identycznie jak w wersji nr 1. Zycze sukcesow w gotowaniu i smacznego!!



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)