Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Ja korzystam z przepisu na pizzę napoletana. Ciasto jest o tyle nietypowe, że wyrabia się je dzień przed planowanym pieczeniem pizzy i co ważne (!) wyrasta ono w lodówce. Jest absolutnie przepyszne. Będzie smakowało tym, którzy preferują spody cieniutkie i bardzo chrupiące.

Od niedawna piekę pizzę na kamieniu (i smakuje bosssko), ale wcześniej pizzę na tym cieście piekłam na zwykłej blasze piekarnikowej i też wychodziła przepyszna.

wklejam przepis (nie mój):


NAPOLETANA PIZZA (autor: malgosimi)

Ten przepiz (by Peter Reinhart)  jest na spód cieniutki i chrupiący, cudownie aromatyczny dzięki powolnemu rośnięciu w zimnie (jest to uzasadnione ,,fizjologicznie" ).  

proporcje na 2 cienkie spody o średnicy ok. 32cm:  

2,5 szkklanki mąki (ja daje 650)  
1 niecała łyżeczka soli  
0,5 łyżeczki drożdzy  
3/4 szklanki wody w temp pokojowej  

Wyrabiałam w maszynie. Po 8 minutach wyłączyłam, chwile odpoczęło, wróciłam, znów włączyłam na 8 minut.  
Posmarowac lekko oliwą, wsadzic do miski naoliwionej, przykryc szczelnie folią. Przez 30 minut ma stac w temp pokojowej. Potem siup do lodówki na noc.  
Potem 3 godziny przed pieczeniem wyjac z lodówki, podzielic na dwie kule. Przykryc folią. Potem rozciągac (to ciasto sie super rozciaga w powietrzu. Piec ok 8-9 minut na kamieniu w baardzo rozgrzanm piecu. UWAGA: po upieczeniu połozyć na KRATKĘ do pieczywa i odczekać kilka minut - pizza musi odparowac od spodu, żeby się nie zrobiła miękka



Z lekkim poślizgiem ale co tam.. pizza dawno już zjedzona. Jest to najlepszy przepis na pizze z jakim miałam do czynienia. Drożdży nie czuć. Skórka chrupiąca w środku mięciutkie.. mniam.. No i cienka tak jak lubimy!
Jedyny minus to to że piekłam na kamieniu, kamien rozgrzewał się hmmm.. 40 minut.. a pizza od spodu blada. Nastepnym razem będę piec ją tradycyjnie na aluminiowej blaszce od piekarnika. Bo następny raz będzie na pewno. Serdecznie dziękuję za przepis. Polecam tym którzy jeszcze nie próbowali.



Sorki, ale zdjęcie trochę nieostre.. nie mogę poprawić bo pizzy juz nie ma...



No, na pewno zrobię. I to wkrótce. Mąż od kilku dni się dopytuje kiedy będzie pizza...więc zrobię niespodziankę z tym sosikiem.
Hehe, odkąd mam kamień - dość często słyszę pytanie: "kochanie, czy nie zrobiłabyś pizzy?".

Małgosia, a ten spód nowojorski - to jaki? Jest na CC przepis?

I jeszcze jedno pytanie: czy nie ma problemu z przerzuceniem surowej pizzy z łopaty na kamień? Bo jednak tych składników trochę jest i ciasto obciążone mocniej...
Mnie ze dwa razy zdarzyła się wpadka przy spodzie napoletana. Mimo, że składników bardzo mało, bo głównie sos pomidorowy i mozzarella, łopata dość mocno mąką wysypana - to jednak przy zrzucaniu surowego ciasta - ciasto się rolowało, a część farszu bokiem uciekała na kamień. Wrrrr...



mrr... nie znam kuchni francuskiej ;p polska lubie, wloska i japonska tez :D chociaz nie wszystko ;p tez jestem wybredny, zreszta jak kazdy zapewne ;] ja mam pierwszy przepis, na zapiekanke z ziemniakow ;D dobra, tania i pozywna ;]

1. Ugotowac ziemniaki w mundurkach, potem obrac i pokroic na plasterki ,kostke czy jak kto lubi.
2. Jesli nie macie nic przeciwko miesku pokrojcie kielbaske, boczek czy jakas lubiana przez was wedline.
3. pokroic cebule, wycisnac czosnek
4. Naczynie zaroodporne (najlepiej miske jakas glebsza ;p) wysmarowac maslem (zeby sie nie kleilo i nie poprzypiekalo zabardzo)
5. Ulozyc ziemniaki w naczyniu, razem z kielbaska, cebula, czosnkiem (mozecie oczywiscie dorzucic jakis warzyw, przypraw do pizzy albo czegu dusza zapragnie)
6. Na wierzch oczywiscie ser zolty, tarty lub w plasterkach.
7. I do piekarnika zeby sie wszystko ladnie zapieklo, do rozpuszczenia sera (przewaznie piecze sie miedzy 20-30 minut w temp. 180stopni)

Osobiscie dodaje jeszcze na spod dwa jajka, a wszystko ukladam warstwami przelozonymi serem zoltym, lub topionym.
Jedyny wydatek to chyba ten ser zolty :D

Przyznaje sie bez bicia ,ze nie wiem skad znam przepis. Ale potrawa mi sie podoba bo jest pyszna z ketchupem. I kazdy moze do niej wrzucic co mu sie zywnie podoba ;] ja jadam na ostro ale mozna ja przyrzadzic i na slodko ;]

Smacznego i pozdrawiam ;



nusia_1479 szkotki, które znam i mają ów breadmaker są bardzo zadowolone - mozna tam tez wypiekac ciasta lub robić sobie spód do pizzy
tzn. oczywiscie zależy jaki "robot" kupisz
ja mam firmy - morphy richards i jest tam wiele różnych przepisów
wszytskie składniki na wypiek chleba czy ciast kupisz w Tesco, więc problemu nie ma

pozdrawiam
pa !



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)