Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

tak, tak, dokładnie. Ale od początku...
W piątek wieczorem zostałam poczęstowana przez sąsiadkę pysznymi jagodziankami prosto z pieca. Zachciało mi się własnego drożdżowego, oj jak mi się zachciało Nie miałam jednak ochoty wyrabiać ciasta, więc poszłam na łatwiznę i kupiłam wspomniany w temacie bubel i litr jagód.
Zrobiłam wszystko wg. przepisu (drożdżowe nie jest mi obce więc nie był to mój debiut), zdziwiły mnie trochę proporcję (mało jajek i tłuszczu) ale w końcu zrobione przez speców...
To co wyciągnęłam z piekarnika wyglądało zachęcająco - drożdżowe z jagodami i kruszonką ale smakowało obrzydliwie. Co najmniej jak zelówka!! Niesłodkie, czuć że tłuszczu mało, no w ogóle syf . Moja mama zwykła mawiać na takie ciasta "chude i oszczędne". I to chyba najlepsze określenie. Pal sześć kasę ale żal mi tych jagód, bo mogłam zrobić pierogi albo zupę owocową albo jeszcze cóś...
No, generalnie chciałam przestrzec, żeby nikomu nie przyszło
do głowy tego kupować, lepiej już zrobić zwykły biszkopt.
Pozdrawiam
[/list]



Ja jagodzianki jak i inne bułeczki drożdżowe robię głównie ze swojego przepisu na drożdżowe z olejem, jakoś tak już się przyzwyczaiłam, ale to nie istotne, bo pewnie każdy ma swoje ulubione ciasto, natomiast ze swoich doświadczeń jagodziankowych polecam jagody wymieszać z mąką ale kartoflaną ( ze zwykłą nie próbowałam, ale z kartoflaną wychodzi taki fajny kisielek, sok nie wycieka, ciasto nie nasiąka i nie robi się glinowate) no i zawsze na placuszek ciasta przed uformowaniem daję łyżeczkę cukru i sporo jagód, czasem ledwo mogę zakleić bo lubię jak nadzienie jest słodko kwaśne, nie wyobrażam sobie bez cukru tego nadzienia, zresztą tak samo jak i w pierogach, ale oczywiście jak kto lubi.
Nie widzę zdjęć LeNinki, ale wstawię swoje , które robiłam w niedzielę:
Kliknij, aby zobaczyć załącznik

Kliknij, aby zobaczyć załącznik



Tak jak ja zrobilam naprawde wedlug mnie smakowalo jak pierogi zytnie z jagodami :D Wytrawne sa bardzo dobre na cinie jest przepis z nadzieniem ryzowym http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27359



Sezon na pierogi z jagodami ciasto jest rewelacyjne i co najważniejsze można je wyrobić w maszynie - jest super elastyczne i szybko sie robi pierogi. Część ciasta zamroziłam, mam nadzieję że nic mu nie będzie Dzieki za przepis, ledwo się ruszamy



Przepis na cisto pierogowe swietny!!!! Pierwsze pierogi ktore pougotowaniu nie sa twarde !!!!
Zrobilam czesc z jagodami i czesc z bialym serem na slodko!!
POLECAM!!!!



No tak, Annniko, bo ty nie masz czasu szukać!
I znowu Kazimierz się przydał !

Mam pytanie do Annniki, czy zamiast kopytek może być coś innneg - mącznego. Czy to w ogóle musi byc mączne do tego wszystkiego?
Bo ja z mącznych lubie tylko pierogi ruskie i z jagodami. Czy ktoś reflektuje na przepis na ruskie?



Przepisu na udany związek też nie znam.
Na pierogi z jagodami tak. Dzis zrobiłam. I dziś mój małżonek jest kupiony - pierogami z jagodami.
Metoda przez żołądek do serca chyba jeszcze niezdezaktualizowna.



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)