Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Pozwoliliśmy sobie na smakowity przedświąteczny falstart i juz jedliśmy pierogi
z suszonymi według tego przepisu:

kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2116
jest dobrze



rozyczko napisała:

> Moja tesciowa pochodzaca z lubelskiego robila bardzo dobre pierogi
z
> soczewica. Nie moge znalezc nigdzie mojego przepisu, a chcialabym
zrobic
> mezowi niespodzianke :) Wiem, ze oprocz soczewicy, w sklad farszu
wchodzily
> tez pieczarki, cebula i prawie na 100% kasza gryczana.
> Czy ktos z Was zna takie pierogi? Jesli tak, to bardzo prosze o
proporcje
> skladnikow tego farszu :)
mozna dodac wszystkiego,
moim zdanie to ta samo,
tylko u nas soczewice jemy w zimnych miesiacach,
najlepiej jako zupe,albo salatke do rybek,cos wspanialego,




farsz do pierogów
Zaprosiłam znajomych na kolację. Mam zamiar zrobić pierogową ucztę. Będą
ruskie, z mięsem i z kapustą z grzybami. A może macie wypróbowane przepisy na
inne farsze i zechcecie się nimi podzielić. Zastanawiam się też nad tym, czym
polać te pierogi. Czy mogą być do nich podane sosy i jakie? Będę wdzięczna za
odpowiedź.



A co ja widziałam w tv rosyjskiej?
Na program spóźniłam się . Gotował Andriej Markiewicz/ to chyba jakiś bard ,
który wrócił z USA - b. miły i ślicznie śpiewa/ Tym razem gotował z kimś kogo
nie znam. A robili coś takiego- ciasto jak na pierogi / tak myślę / do środka
farsz - niestety nie wiem co dokładnie ale widziałam kawałeczki wołowiny, chyba
ogórek , coś zielonego, cebula i jakby oliwa. Zawijali to bardzo sprytnie -
robiły się takie saszetki. Gotowane na parze a ma się to jeść na raz do ust .
Ciekawe co ja widziałam bo dosłownie pachniało i czuło się ten gorący soczek ze
środka jak robili hahaaaa. Kto wie? Kto da dokładny przepis? I tak odtworzę!
A może wiedzą na forum rosyjskim.



olej lniany
ja nie wiem, czy to ja bylam ta olka:>>olkow jak psow:>>>>>>>>ja serwuje z
ziemniakami na codzien, albowiem olej lniany jest zdrowy. Tylko trzeba go
odpowiednio przechowywac albo szybko zuzywac.natomiast od swieta-w wigilie,
rzeczywiscie dolewam do kapusty. Ale ja robie pycha pierozki z grzybami.moge
podrzucic przepis. Ciasto standardowe jak na pierogi.Farsz: pieczarki+grzyby
suszone+cebula+jajko+pieprz bialy+sol+kminek+tymianek suszony. Grzyby mocze w
cieplej wodzie przez noc, gotuje w calosci pieczarki, cebule podsmazam na
patelni na oliwie. Na koncu miele w maszynce-pieczarki,grzyby i jeszcze ta
cebule zrumieniona.odsaczam nadmiar wody,dodaje jajko,i przyprawy.Jak jest za
rzadkie,to troche bulki tartej.i tym nadziewam pierogi. Ten sam farsz
wykorzystuje jako material do kotletow pieczarkowych, formuje kotlety i
obtoczone w moace, smaze lub gotuje na parze. Ten sam farsz sluzy jako material
na pasztet grzybowy.



posiadam 5003 ciasto na pizzę robiłam wychodzi świetnie na pierogi nie robiłam
bo nie wpadł mi jeszcze przepis co i ile ale na pewno zrobię. Właśnie piecze
mi się chlebek Z machiny jestem zadowolona jak już wspomniałam kupiłam na
allegro i sporo kaski zostało w kieszeni. Chlebki piecze się trzy wielkości do
1500, ja zazwyczaj piekę 1000 i 3 stopień przypieczenia skórki, jest duży i
ładnie upieczony pychotka.



truskawka w roli głownej - pomysły na przepisy :)
uwielbiam truskawki i jeśli córcia się pospieszy, to będę miała okazję
nacieszyć się nimi przez cały czerwiec :))))
najczęściej jadam:
- świeżutkie z śmietaną i cukrem
- naleśniki z serem na słodko, a na to truskawki
- pierogi z truskawkami
- pyszny jest też sernik na zimno ze świeżymi truskawkami w galaretce
a jakie Wy macie pomysły na truskawkowe potrawy?
pozdrawiam,
e-millie



No wlasnie mialam pytac Doritt o przepis na barszcz - poszperaj troche i wrzuc
prosze, bo tez chcialabym zrobic sama. Do tego pierozki z kapusta i grzybami.
Mam zamiar przygotowac mini-wigilie tylko dla naszej czworki - czyli barszcz i
pierozki, jakas salatka, moze kompot z suszu. Na kolacje idziemy do tesciowej i
na sama mysl robi mi sie slabo.....
Prezenty robimy tylko dla dzieci.
Ale i tak najpiekniejsze Swieta sa w PL :)))) tutaj chce, zeby dzieci chociaz w
minimalnym stopniu poczuly te atmosfere, wiec koledy na tvp, prezenty pod
choinka, ladnie przystrojony stol i pusty talerz.
pozdrawiam



dobra naleśnikowa patelnia to połowa sukcesu i 3/4 wysiłku mniej w smażeniu

widziałam przepis na farsz z kaszy gryczanej, cebulki i kwaśnego twarogu - coś w
typie farszu do pierogów lubelskich
pierogów nie potrafię to naleśników nasmażę jak będzie kolejna kulinarna sobota



bbbzyta napisała:

> Naprawdę prześliczne! I do zamrażarki, czy spodziewasz się pułku ułanów?
...
Do zamrażarki, pułk na manewrach. Pierożki były z mięsem i kapustą a uszka z samym mięsem. Przepraszam, mięsem ze słodką śmietanką. Przepis ściągnięty z kuchni włoskiej.



Szpinak!!! Błee!!! A juz udało mi się wyprzeć z pamięci, wchodzę na forum i co?
Trauma mi się odnowiła ;-). Moja siostra dopiero po wyjeździe do Włoch zaczęła
jadac szpinak, ciężko zszokowana, że nie musi on przybierać postaci
bezkształtnej brudnozielonej brei, przywozi tu masę przepisów, ale ja się i tak
nie moge pzemóc. Jest nawet taka herbata japońska, która pachnie (moim zdaniem)
szpinakiem, wskutek czego nie byłam w stanie jej przełknąć, choć była niezwykle
wykwintna podobnież :-).
A w ogóle to okres PRL-u obfitował dla mnie w liczne traumy kulinarne, byłam
bowiem niejadkiem zmuszanym do jedzenia, a lubiłam z własnej nieprzymuszonej
woli tylko kluski ziemniaczane i pierogi ruskie, do których to potraw produktów
zawsze było pod dostatkiem :-))).
A propos karmienia, Ananke, wykonałam deser według twojego przepisu (określiłam
go "rozdyźdany mózg", bo zapomniałam, jaki ten mózg powiniem być według Autorki,
a nie chciało mi sie do kompa lecieć i sprawdzać), sprawdził się nad podziw,
dziękuje bardzo :-)!



Weganskie przepisy z rybami?

Nie wiem do czego potrzebujesz tych przepisow (nowa dieta,
oczyszczanie organizmu?) ale po prostu rob to co lubisz bez uzycia
produktow zwierzecych. Leczo z czerwonej papryki i cukini, lentylki
z oliwa, smarzona cebulka i kawalkami dyni, pieczone buraczki,
mozesz zrobic bezmiesny bigos, niemal kazda zupe, pierogi z
ziemniakami. Moge ci podac podac rozne przepisy ale chcialabym
wiedziec w jakim celu ich potrzebujesz.

Pozdrawiam,
E.



Jak skutecznie zrzuciłem 15kg
Witam, oto moja krótka historia zrzucania wagi

Pewnego dnia stanąłem na wadze i ujrzałem 105kg. Stwierdziłem, że to troszkę za dużo nawet jak na mój wzrost (188cm). Postanowiłem więc coś z tym zrobić. Podam przepis jak bez większego wysiłku (moim zdaniem) zgubiłem 15kg w 4 miesiące.

Wymagało to niewielkich zmian w diecie i troszkę sportu. Ale po kolei:

- lubię słodycze i tym podobne rzeczy, więc je odstawiłem
- lubię fast food (pizza szczególnie), odstawiłem
- jadłem normalne obiady z tym że nieco mniejsze porcje (np. zamiast 10 pierogów 8), jak widać nie wyrzuciłem mącznych rzeczy, które po prostu bardzo lubię, nie będę się katował
- zamieniłem kilka produktów na inne np. słodkie serki na jogurty naturalne, salami na szynkę, bułki na chleb, zminimalizowałem ser żółty

Oprócz tego zakupiłem rower (taki prawdziwy, nie stacjonarny), i jeździłem kilka razy w tygodniu od kilkunastu do kilkudziesięciu km. Nadmienię, że lubię rower, więc sprawia mi to przyjemność. To że go kupiłem to akurat przypadek nie związany z chęcią zrzucenia kilogramów. To wszystko, nic ponadto. Efekt gwarantowany przy niewielkim wysiłku i poświęceniu.

Jeszcze rada jak odstawić słodycze - po prostu ich nie kupować. Po więcej rad zapraszam na dietaizdrowie.blogspot.com



skoro "batalia" się skończyła to moze w koncu jakiś przepis? Przepis znalazłam w
"Staropolskiej Kuchni" autorstwa Francuza i Polki, przepis (typowo
wigilijny}sprawdziłam juz kilka lat temu i od tej pory nie wyobrażam sobie świąt
bez tej potrawy, jest nieco pracochłonna, z wielkim powodzeniem zastępuje uszka.
Oto przepis:
Kruche pierozki do barszczu
kruche ciasto: 20 dkg mąki, 12 dkg masła, 1 małe jajko lub dwa żółtka, łyzka
śmietany i 1/2 łyżeczki soli. Wszystko razem siekamy, szybciutko zagniatamy i
odstawiamy do lodówki (lub zamrażarki w zależności od konsystencji) na 30 min.
potem cienko rozwałkowujemy, kieliszkiem od wina wycinamy kółka w które
nakładamy farsz jak do uszek (grzyby, pieczone cebulka, sól, pieprz, trochę
bułki tartej), kółka składamy na pół, sklejamy brzebi a gotowe pierozki
smarujemy delikatnie roztrzepanym jajkiem (dla koloru) przekładamy na blachę i
wkładamy do goracego piekarnika. Pieczemy aż osiągna złoty kolor. Podaje sie je
na ciepło, choć zimne też są bardzo dobre.
uwaga!!! podałam proporcje wg. książki, niestety z tych ilości wychodzi
pierożków bardzo mało, a znikaja w super szybkim tempie. Sa po prostu PYSZNE, no
i wg mnie, mniej pracochłonne niż uszka. Proponuje na początek, jesli chcesz
spróbować tego, zrobić z podwójnej ilości.a co do minusów tej "przekąski" - jest
bardzo kaloryczna...



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)