Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Moim zwykłym ekspresem potrafię zrobic kawę dla 12 osób w 5 minut.
To do tematu ewentualnej lokalizacji spotkania forumowego

Kiedy i gdzie?

Bardzo fajny przepis Oliego, ten drugi oczywiście. ;P

Lubię dobre kawy, ale takie kosztują sporawo, więc czekam aż mama kupi. Kupuje te dobre kawy, ale sama pije mało, więc mam luksus. xD

Hispańska Kawa - coś dla Oliego i innych alkoholików :
50 ml koniaku
50 ml Kalhua (takie coś słodkiego do mleka na alkoholu ;P )
100 ml gorącej, mocnej kawy
Wszystkie składniki podgrzewamy. Na wierzch bita śmietana. W sam raz na romantyczne spotkanie we dwoje, a że pyszne nie muszę chyba dodawać. ;P

Nie wiem czy Kalhua jest dostępna w Polsce, ale chyba jest.

Inna na alkoholu. Meksykańska:
Składniki:
60 ml tequili
120 ml gorącej, mocnej kawy
łyżeczka gęstego syropu czekoladowego
Po prostu wymieszać. ;P

Tutaj wiele różnych przepisów



Dziekuje bardzo za mile slowa, to byl moj pierwszy tort w zyciu.

A przepis byl banalnie prosty, biszkopt rzucany, przekladane bita smietana ubita z trzcinowym cukrem pudrem, jak juz ubilam to zaczelam dodawac maskarpone, mieszalam drewniana lyzka zeby sie nie zwazylo. Dodawalam tak i dodawalam aby mialo gesta konsystencje. W sumie dalam wiecaj maskarpone niz bitej smietany ale nie jak gdzies wyczytalam dwa razy wiecej. Biszkopty nasaczylam sokiem z cytryny z woda. I zaczelam przekladac: na biszkopt kladlam drobno pokrojone truskawki na to masa i biszkopt. Wyszlo mi 3 przekladania. Dzieki temu, ze i do biszkoptu i do masy dalam trzcinowy cukier calosc nie byla slodka. Moj maz jadl nawet z lukrem i wcale sie nie zaslodzil. Ale lukier walkowalam bardzo cienko. Byl fajnie lekki.

Masakra byla z dekoracja, ledwo zdazylismy dowiezc go na urodziny.

A smietane kupowalam w lidlu, jakas ich marka. Tylko nie te proszki a zwykla smietana do ubicia.

W niedziele byli u nas przyjaciele, ktorzy za tydzien maja slub i zaczeli wydzwaniac zeby odmowic juz zamowiony tort tak im smakowal. Cale szczescie dla mnie, ze im sie nie udalo bo bym chyba na zawal zeszla jakbym miala robic tort slubny.



ok

Przepis nr 1 (na grubym ciescie)

Szarlotka Domowa

Skaldniki:
2 szkl maki krupczatki
1szkl cukru pudru
1 kostka masla
2 plaskei lyzeczki peoszku do pieczenia
2 jajka
2 zoltka
smazone jablka/ lub dobrze wysmazona jablkowa marmolada
cynamon
gruby krysztalowy cukieer do posypania
tluszcz do wymarowania formy

Make, proszek, rozdrobnione maslo i cukier puder rozcieramy w malakserze, dodajemy zoltka i cale jajka. Z wyrobionego ciasta formulujemy kulke i wkladamy na ok 1 godz do lodowki. Wychlodzone ciasto dzielimy na 5 czesci - 3/5wykladamy na spod wysmarowanej tluszcem tortownicy, lekko podnosimy boki, nakluwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200C piekarnika i podpiekamy az sie lekko zarumieni (20-22min). Pozostale 2/5 ciasta trzymamy w lodowce.

Na zarumienione przechlodzone ciasto nakladmy przygotowane jablka, posypujemy cynamonem i utartym na tarce z duzymi otoworami wychlodzonym ciastem, calosc oproszamy grubym cukrem krysztalem i wsatwiamy do piekarnika. Pieczemy w 160C przez 25-30min az wierzch sie zarumieni. Podajemy na goraco, z porcja lodow smietankowych lub waniliowych lub na zimno z bita smietana. Smacznego

*******************************************************************

przepis drugi niebawem... musze sie tylko spakowac na weekend z M



Ja mam gotowe ale znalalzlam taki przepis

Bombardino

1 część ajerkoniaku
1 część whisky lub brandy
1 część świeżo zaparzonej mocnej kawy
bita śmietana i czekolada (utarta lub stopiona) do przybrania

Mieszamy ze sobą oba alkohole i kawę. Przykrywamy dużą czapa bitej śmietany i posypujemy lub polewamy czekoladą.



Cytat:
Napisał kotagus tort waniliowo-malinowo-czekoladowy :)

Myślę zrobić tak: upiec biszkopt , może być z cukrem waniliowym.
Kupić dwie gotowe masy np. Gellwe (czy to w ogóle jest jadalne??)
jedną śmietankową i tam wmiksować rozmrożone maliny i tym przełozyć, drugą czekoladową i tym całość posmarować i ozdobić.

To będzie Wielka Improwizacja ;)

Ale może któraś z Was ma jakiś profesjonalniejszy przepis?
Myślicie, że to będzie jadalne?
Ja raczej marnie piekę - ale wychodzi mi biszkopt. Zazwyczaj przekładałam masą budyniową, bita śmietaną. Tzw. poważnych tortów z masami nigdy nie robiłam.
Chciałabym spełnić zachciankę dziecia. Pomocy zatem!!!
masę malinową zrobiłabym jak pisze aborka
jak robisz masy budyniowe to jedną zrób waniliową a 2 czekoladową...
ja bym tak zrobiła z taką zachcianką...


pochwal się jak zrobisz torcik...




  Iris - a mogłabyś podać przepis na ten sernik na zimno odchudzony? Serniki uwielbiam w każdej postaci, a kalorii faktycznie mało.

Z tą bitą śmietaną z kolei to raczej niewielka różnica czy light. Kiedyś porównywałam wartości kaloryczne na opakowaniach i wychodziła różnica około 20 kcal na 100 ml pomiędzy tą light i zwykłą. Niewiele jak policzyć ile taka śmietana ma kalorii.

Marissa - ja mam dużo węgli, ale słodkie to mój żywioł (ale nie każde słodycze, mało które wafle lubię, czekoladę tylko jedną uznaję, ciasto - poza sernikiem i może kilkoma innymi - jem raczej z łakomstwa) - ale naleśniki, owsianka, płatki, musli... Mniam :)

Miłej środy :)



hej dymek-dzieki za przepis
to jak polskie kruche z owocami-i do tego moja ulubiona bita smietana

hej blus-to nie los tylko modly do niebios



Pewnie ze lubie A kto nie lubi ? Ulubione hmm... czekoladowe z bita smietana

P.S

Potrafie upie Oczywiscie nie z glowy ale jak mam przepis to daje rade



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)