Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Bartosz / Skfarek / Skowron <skfa@hard.defiance.NOxSPAM.eu.org napisał
(a):

Witaj,
Proponuje gulasze - zasmazone i duszone warzywa (potrawa na winie - co sie
nawinie to do potrawy) oraz bigosy, czyli kapusta biala, sama albo pol na pol
z kiszona, grzybek i rozne warzywa. Jarzyny na gesto - to nieskonczenie wiele
mozliwosci kombinowania. Nalesniki z: pieczarkami, szpinakiem, tofu, farszami
z kasza. Risotta z warzywami, tofu, fasola. Faszerowane baklazany, cukinie,
kabaczki, patisony, pomidory i papryka. Golabki z roznymi farszami.
Mozliwosci jest nieskonczenie wiele, kazda moja potrawa smakuje jakos inaczej
niz poprzednio robiona. Poczatkowo rzeczywiscie trudno jest wymyslic cos
nowego, ale po jakims czasie dojdziesz do wprawy. Potraktuj przepisy z
Puszkkki jako inspiracje. Jest ich duzo i naprawde warto skorzystac. W
ostatecznosci zawsze mozna ugotowac gesta zupe jarzynowa z fasola, soczewica,
soja lub cieciorka i bedziesz mial swietny obiad jednodaniowy.
Pozdr.
Kim



        Dzięki. Wszystkim dziękuję. Nie bardzo rozumiem, dlaczego nie jadłaś
serów, kurczaków, ryb etc. Przecież chyba są dopuszczalne w tej diecie?
Bardzo Ci będę wdzięczna za przepisy, bo po kilku dniach stosowania diety
zaczynam się trochę łamać z powodu dolegliwości wątrobowo-jelitowych.
Szkodzi mi trochę gruboziarnisty chleb  i te wszystkie cukinie, bakłażany i
fasole. Chciałam jeszcze zapytać, jakie kasze jecie i czy można pić rano
Nescę rozpuszczalną z mlekiem. Jescze raz dziękuję i pozdrawiam, E.



Swietne przepisy, dziekuje
Przypomnialo mi sie,ze kiedys robilam zapiekanke z baklazana, przekladalam serem mozarrella i polewalam sosem pomidorowym, naprawde smaczne danie.

Znajomi we Wloszech marynowali grilowane plastry baklazana, zaleawli je oliwa z czosnkiem i bazylia. Sporo jest przy tym pracy,ale warto, bo tak przygotowany baklazan byl pyszny. W podobny sposob mozna marynowac cukinie.



takie maleńkie patisonki świetnie nadaja sie do marynowania (przepis jak na
ogórki konserwowe) a z dużych patisonów można robic wszystko to co z bakłażanów
i cukini,ja szczególnie polecam faszerowanie:
odkroić patisonowi czapeczkę i wybrać pestki posolić popieprzyć posmarować oliwą
przygotować dowolny farsz (mięsny, mięsno-warzywny, może być np z ryżem byle
nie był "sypki" a raczej kleisty - z jajkiem czy np serem żółtym itd)
wypełnic farszem patisona
przykryć czapeczką
położyć w wysmarowanym tłuszczem (oliwa) naczyniu żaroodpornym albo na blaszce
zapiekac w gorącym piekarniku
podawać ze świeżą bagietką
smacznego



np rozne warzywa uduszone: baklazan, cukinia, papryki, pomidory i co tam
chcesz, cebula, czosnek, zielenina, uduszone na oliwie. By bylo pozywniej,
jesli jesz mieso, wrzucasz co tam masz, kielbasa nawet moze byc. By bylo
jeszcze pozywniej wbijasz np 4 jajka i zakrywasz patelnie. Zrobi ci sie placek:-
)
Poza tym wszelkiego rodzaju omlety, ja lubie omlet z serem plesniowym ale tez
mozesz wrzucic na wierzch co ci do glowy przyjdzie......
I placki ziemniaczane, ale zeby sie nie przemeczac i skoro ma byc szybko, to
kupujesz gotowy rpsozek Knorra i robisz wg przepisu. Ja lubie te placki.



wszelkie jednogarnkowe z ryżem.
Podstawa wyglada tak - na oleju w duzym rondlu podsmazyc cebule i tu pole do
wyobrazni w zaleznosci od sezonu - papryke, baklazan, cukinia, marchew, owoce
morza ....., dodac ryz i smazyc podlewajac woda (opcjonalnie mozna uwzglednic
pomidory , nawet z puszki). Gdy ryz bedzie dochodzil, na suchej patelni uprazyc
obrane wczesniej ze skorki orzechy wloskie i dodac do ryzu.
A tu inna potrawa bardzo smaczna (testowalem):

www.kuchniachinska.pl/main/przepisy/drob/pierszorzechwlos.htm



cukinia i kabaczek to prawie to samo.
podluzne ,zolte albo zielone (tu Zucciny to polski kabaczek - zielone)
najsmaczniejsze sa do 20 cm, z miekka skorka.
Dyniowate

Baklazan, ksztalt podlugowatego jaja - (eggplant, oubergine) ciemno rozowe lub
fioletowe - nakrapiane tez widzialam. Wieksze sztuki nalezy lekko posolic i
pozwolic "wypocic sie" goryczce. Psiankowate - nie polecam na surowo.

moje ulubione przepisy juz porozrzucalam po forum
pozdrawiam




2 cale baklazany wlozyc do piekarnika (GAZOWEGO!) i wyjac jak zmiekna.
( zdarza sie, ze skora jest twarda, wiec mozna je wtedy obrac po wyjeciu)
W tym czasie podsmazyc zmiazdzone 2-3 zabki czosnku na oliwie ( nie oleju!), az
zbrazowieja - trzeba uwazac bo szybko sie przypala- i dodac do nich 2-3 obrane
ze skory i pokrojone pomidory z calym sokiem jaki wycieka, podsmazyc i dodac
tak samo grubo posiekane baklazany przyprawiajac sola, grubo zmielonym
pieprzem, bazylia, tymiankiem, oregano.

Wg. uznania mozna dodac pieczarki, cebule, cukinie.
Powyzsze danie z baklazana mozna podac w zaroodpornym naczyniu skrapiajac
cytryna i ukladajac na wierzch plastry mozarelli, zapiec w piekarniku az sie
ser rozpusci.
PYCHA!!!!!

PRZEPIS OD GRECZYNKI- BAKLAZAN W JOGURCIE
Upiec 2 szt. w piekarniku lub na grillu, posiekac ( jesli chodzi o skore to -
jak poprzednio:) dodac zmiazdzony czosnek 2-3 zabki, dodac yogurt naturalny
(BEZ CUKRU!) wcisnac sok z cytryny, posolic i wszystko wymieszac na jednolita
mase. Super pasuje do grillowanego miesa.
Smacznego!!!!



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)