Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

znalazłam taki fragment:
U psów, podobnie jak u ludzi, możliwe jest ustalenie przyczyny uczulenia na podstawie wyników prób skórnych. Nie wykonuje się jednak u nich testu skaryfikacyjnego, lecz śródskórne wstrzyknięcia roztworów alergenów. Wyniki prób skaryfikacyjnych nie zawsze są wiarygodne ze względu na rasowe i osobnicze różnice w grubości naskórka. Nie można też używać zestawów alergenów przeznaczonych dla ludzi. Konieczne jest zastosowanie stężeń alergenów, zwykle około dziesięciokrotnie większych niż u ludzi. Niebagatelny jest również odpowiedni skład rozcieńczalnika, a zwłaszcza rodzaj konserwantu, ze względu na inną wrażliwość skóry psów. Odpowiednio rozcieńczone alergeny wstrzykuje się w wygoloną skórę na boku klatki piersiowej. U psów mniejszych ras przeszkodą w wykonaniu zbyt wielu prób może być ograniczona powierzchnia skóry. Ocena wyników polega na pomiarze średnicy powstałego rumienia i porównania jej z reakcją na standardowe rozcieńczenie histaminy. Przy interpretacji przyjmuje się zasadę, że dodatni wynik testu nie musi oznaczać, że obserwowany obraz kliniczny związany jest z wykazaną nadwrażliwością skóry. Klinicysta na podstawie wszystkich badań sam musi rozstrzygnąć o istnieniu takiego związku. Z kolei ujemny wynik nie musi oznaczać, że badany pies nie jest atopowy, gdyż 20 - 30% psów z objawami atopowego zapalenia skóry nie wykazuje reakcji nadwrażliwości w testach śródskórnych.



Mechaniczne oczyszczanie to kwestia doraźna i generalnie trza to powtarza - a wydaje mi się, że lepiej usuwać przyczyny a nie skutki - nie będę koniecznie polecała kwasów, bo jak ktoś nie jest przekonany do przepisowych ilości filtrów na skórze, to lepiej rzeby w ogóle sie za kwasy czy retinoidy nie brał - ale skoro są wągry, to znaczy, że cos skórę zapycha (a przynajmniej zapychanie jest jednym z czynników występowania zmian) i unikanie zapychaczy to sensowna profilaktyka. Fakt, że wykrycie "potwora-zapychacza" (albo wiekszej ilości potworów) to trudna sprawa - no ale przebrnięcie przez składy specyfików na swojej półce i przeanalizowanie po czym skóra jest gorszym stanie doprowadzi do jakichś wniosków. Najczęściej zapychają oleje mineralne, gliceryna - ale to kwestia zupełnie indywidualna, tak jak z alergią - jakkolwiek dużo na tej stronie przesady i niesprawdzonych informacji to proponuje zajrzeć tutaj http://www.luskiewnik.gower.pl/PRYSZCZE2002.htm
No i polecam tonik aspirynowy - świetnie odświeża, łagodzi podrażnienia (ja przemywam np. pokrzywkę, jak mi wylezie gdzieś tam - szybciutko schodzi).
Aha dodam tylko, że ja trądziku nigdy nie miałam - acz, po wyleczeniu atopowego zapalenia skóry, miałam strasznie pozapychaną skórę - wypryski, gule, grudki - od mazideł leczniczych.



Alergie pokarmowe



Ostatnio dużo uwagi poświęca się kwestii alergii pokarmowej u małych dzieci. Czym jest ta choroba? Jak się objawia?



Alergia pokarmowa jest związana z nadwrażliwością układu odpornościowego, który mówiąc prosto neutralne dla zdrowia substancje traktuje jak wrogów i zaczyna z nimi walczyć. Przyczyny alergii są związane z dziedzictwie genetycznym, zanieczyszczeniem środowiska, leczeniem antybiotykami, niewłaściwą dietą. Tak naprawdę nie znaleziono jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, dlaczego alergie stały się najpowszechniejszą chorobą XXI wieku. Jedno jest pewne, ryzyko uczuleń wzrasta, jeśli alergia występuje u rodziców lub rodzeństwa maluszka.



Alergia pokarmowa to reakcja układu immunologicznego na składniki zawarte w pożywieniu. Nie oznacza to, że dziecko samo musi daną substancję zjeść – jej cząsteczki mogą się dostać do ciała niemowlęcia poprzez mleko matki, a nawet powietrze przepełnione zapachami podczas gotowania. Oblicza się, że obecnie około 8-10% dzieci cierpi na alergią pokarmową, z czego aż u 5% objawy alergii ujawniają się już w okresie niemowlęcym. Alergię pokarmową należy odróżniać od nietolerancji pokarmowej, w której nie bierze udziału układ odpornościowy.



Wiele układów może zareagować na zawarte w pożywieniu alergeny. Najczęściej objawy są widoczne w układzie skórnym, oddechowym, trawiennym, a nawet centralnym układzie nerwowym. Alergia na skórze ujawnia się w postaci wysypki, zaczerwienienia czy atopowego zapalenia skóry. W układzie oddechowym najczęściej o alergii pokarmowej może świadczyć katar, częste i przewlekłe infekcje górnych dróg oddechowych, duszności. Często pojawiają się dodatkowo kolki, bóle brzucha, mdłości, wymioty, biegunki, zaparcia. Reakcje neurologiczne to ogólne rozdrażnienie, bezsenność, bóle głowy, zmęczenie itp. Reakcja na alergen może ujawnić się natychmiastowo (aż u 50% chorych) lub być odsunięta w czasie (odróżnia się wtedy dwie fazy opóźnioną i późną).



Objawy mogą być bardzo niespecyficzne i jedynie badanie z krwi może pomóc przy stwierdzeniu występowania alergii. Pewne jest to, że gdy wyeliminujemy dany składnik z posiłków matki bądź dziecka wszystkie dolegliwością ustąpią, natomiast ponowne wprowadzenie ich do diety spowoduje nawrót choroby. Dlatego dieta dla alergików nazywana jest dietą eliminacyjną.



Najlepszą ochroną przed alergenami jest karmienie piersią bez wprowadzania dodatkowych produktów do 6 miesiąca życia malucha. Sztuczne mieszanki są najczęściej sporządzane na bazie mleka krowiego, które należy substancji najwcześniej wywołujących uczulenia. Jeśli mimo naturalnego karmienia dziecko ma objawy alergii pokarmowej, konieczne może okazać się wprowadzenie diety eliminacyjnej u matki. Rosnący maluch potrzebuje właściwie zbilansowanej diety – wykluczanie dużej ilości pokarmów sprawia, że posiłki nie mają wystarczającej wartości odżywczej, dlatego skład diety powinien być zawsze konsultowany z lekarzem. W przypadku dzieci z alergiami pokarmowymi odpowiednie stosowanie diety i unikanie alergenów jest najlepszą ochroną przed powstawaniem astmy.



Do produktów niewskazanych do spożycia należą: mleko i jego przetwory (masło, serki, jogurty), mięso wołowe i cielęce, owoce i soki cytrusowe, orzechy, soja, ryby i skorupiaki, jajka, czekolada i kakao, nasiona motylkowe takie jak groch, fasola. Wyjątkowo uciążliwa jest celiakia, czyli uczulenie na gluten - Białko zawarte w pszenicy oraz innych zbożach. Silne właściwości uczulające mają także zawarte w wielu produktach barwniki, konserwanty i ulepszacze. Alergizujące substancje należy wprowadzać do diety dziecka jak najpóźniej, zaczynając od minimalnych ilości oraz jednego nowego produktu tygodniowo.



Z wiekiem układ immunologiczny dziecka może reagować na inne produkty, dlatego konieczne jest powtarzanie testów na poziom igE we krwi lub u starszych dzieci przeprowadzanie testów skórnych.



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)