Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
3 załącznik(i/ów)
Ulubione sałatki telika:D
Podaje bardziej jako inspiracje niż przepis
Sałatka z młodym szpinakiem
składniki
lDuża miska przebranych i umytych liści świeżego szpinaku,l
l Pól słoiczka suszonych pomidorów w oliwie,l
*ew. 4 plastry szynki parmeńskiej/kumpiaka/innej szynki wędzonej na surowo,
Odrobina soli i pieprzu
sposób przyrządzenia:
Do miski wrzucić szpinak, co większe liście porwać. Fetę pokruszyć na drobne grudki, dodac do liści. Pomidory pokroić w paseczki, też wrzucić do środka. To samo ze słonecznikiem. Wszystko odrobinę posolić i popieprzyć, dodac troche oliwy z pomidorów, wymieszać. Jeśli będzie zbyt suche, dodać oliwy. Gdy będzie już takie jak ma być, pokroić szynkę w cienkie paski i posypać nimi sałatkę.
Sałata z łososiem
na ok 4 porcje
sałata lodowa lub mieszanka sałat
dwa pomidory znacznej wielkości, albo trzy mniejsze
camembert light
łosos wędzony
opcjonalnie parmezan
świeża bazylia
sos vinegrette:
1/3 szklanki oliwy
sok z całej cytryny
łyżeczka musztardy francuskiej
dwa zmiażdżone ząbki czosnku
szczypta fruktozy
sól
pieprz
łyżka wody mineralnej gazowanej
sposób przyrządzenia
poukładac kolejno na talerzu sałatre kawałki łososia pomidory, ser i bazylie, podawac niewymieszaną polaną sosem przed samym podaniem
przepis lubi byc przeze mnie modyfikowany co widac na fotce
caprese na sałacie
składniki
sałata
4 pomidory
mozarella light
czerwona cebulka
pęczek świeżej bazylii
sos
5 łyżek oliwy extra vergine
2 łyżki octu balsamicznego
odrobina czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
sól
sposób przyrządzenia
dośc oczywisty:D