Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Brodacz napisał(a) w wiadomości: <9so1uc$hf@news.onet.pl...


to po co żeście biegały było chodzić :-))


W piątkowy wieczorek coby na Starówce miejsce gdzieś znaleźć, trzeba
niestety troszki pobiegać :(


dzień doberek!!:-))


Całuski poniedziałkowe powitalne :-***************************

I jeszcze jedno - Brodaczu, czy jako autorytet grupowy kulinarny mógłbyś mi
podrzucić siakiś przepisik na dziką kaczkę pieczoną ???
Gównie o bejcę vel zalewę mi się rozchodzi.
Miałam kiedyś rewelacyjny przepis, ale podczas przeprowadzki gdzieś wsiunkł
był i obawiam się, że nieco czasu minie zanim go znajdę... A kaczki już w
zamrażalniku czekają ....I apetycik jezd...

pzdry
      Ciri



On Apr 20, 2:26 pm, "TomT" <tom@_tegoniema_simona.plwrote:


| Pietno !
| Od dzis nie ma swietosci ortograwincznyh Hói !

Czy nikogo nie interesuje CO jest w tym raporcie?
Sprawozdanie z pobytu za granicą to wcale nie musi być donos.
Jeśli powszechnie było wiadomo, że po powrocie z wyjazdu służbowego pisze
się raport, to jak piszący może być tajnym współpracownikiem?


A jakie ma znaczenie? Nawet jeśli jest tam tylko przepis na angielskie
tosty to przecież SB na tej podstawie mogło wymyślec przepis na
pieczoną kaczkę i zdrada stanu gotowa.



Kaczka pieczona z jabłkami
Dzięki za tak szczegółowy przepis na sporządzenie takiej
smakowitości. Jeżeli spaprzę tą kaczkę mimo, tak wspaniałego
przepisu prowadzącego za rękę, to na prawdę ugryzę się chyba w ucho!
Jeszcze raz dziękuję i proszę o więcej takich przepisów.



kaczka pieczona:)
bardzo prosze o informacje jak upiec kaczke - konkretnie interesuja mnie
tylko kawalki czyli udka i piersi .dzieki za dokladny opis , w jakich
przyprawach i jak piec bo jestem w tyh sprawach "lajkonikiem":)))
no i tak bardziej tradycyjnie , bo w necie sa np przepisy z pomaranczami :(((



gdzie w Warszawie kupić kaczkę?
Witam.
Będę miała w niedzielę na obiedzie gościa z zagranicy i chciałabym go ugościć
kaczką pieczoną z jabłkami i żurawiną. Mam tylko dwa problemy :(. Nie mam
pojęcia gdzie w Warszawie można kupić kaczkę (mieszkam na Mokotowie), i nie
mam przepisu na taką kaczkę. Do tego planuję pieczone ziemniaki, ale znowu mam
problem z dodatkiem "warzywnym". Czy pasują buraczki?. Bo powtarzanie w
surówce motywu jabłek to chyba za dużo? Zależy mi na polskiej kuchni, bo gość
jest z Indii i chciałabym, żeby spróbował miejscowych smaków. Dzięki za pomoc.
B.



Nazwa potrawy chińskiej???
Jadłam w Londynie zamówione z chińskiej restauracji takie danie:
Kaczka pieczona (w kawałku my ją pokroiliśmy w drobniutkie kawałeczki)
naleśniki takie cieniutkie, warzywa i różne sosy. Każdy sobie robił takie
naleśniki jakie chciał. Czy to danie ma jakąś konkrtną nazwę??? pomóżcie...
Szukam przepisów na sosy.



dokładnie taki jaki ci będzie smakował, dojdziesz do tego własną
rutyną
a na serio - nie ma jednego, jedynego przepisu jak robić bigos, są
wytyczne, bigos jak bigos, czym więcej składników tym lepszy a po
tygodniu najlepszy,
można także zrobić bez mięsa, tylko z suszonymi grzybami i śliwkami,
wegetariański na słodko, smakuje znakomicie szczególnie z pieczoną
kaczką z jabłkami, do tego dobre słodkie, białe wino, pychotka



Menu
Znalazlam na mojej ulubionej stronie cos, co cie moze zainteresuje -
to sa cale gotowe menu od przekasek do deserow, skompletowane tak,
aby wszystko pasowalo. Strona jest godna zaufania (imo najlepsza z
isniejacych w necie), przepisom czesto towarzysza zdjecia i
komentarze uzytkownikow pelne rad i cennych uwag. Pewnie znasz
angielski - jakbys miala z jakims bardzo kuchennym
slowem/wyrazeniem problem, to chetnie pomoge.

To menu raczej dla mlodych ludzi o malo tradycyjnym podejsciu (brak
dania zdecydowanie miesnego) - mi sie podobalo najbardziej, jest
lekkie i wiosenne:
www.epicurious.com/recipes/menu/views/champagne_pairing

To jest menu przekaskowe, ale bardzo fajne i ciekawe - mozesz je
uzupelnic jakas pieczona kaczka (bedzie idealna do buraczkow w
sosie pomaranczowym) i stanie sie obiadowe:
www.epicurious.com/recipes/menu/views/engagement_dinner_party


Bardzo wyrafinowany i ciekawy zestaw - z interesujacym przepisem na
steki z sosem maderowym z zielonym pieprzem:
www.epicurious.com/recipes/menu/views/romantic

Itd, polecam strone, samych przepisow na poledwiczki jest tam
kilkaset.






Milene,
dzieki za skorygowanie, moj szacunek i uwielbienie do kuchni francuskiej rosnie ::)))) tyle
przeroznych przepisow na wydawaloby sie zwykle karcapy.
Odwiedzilam dzis swoja ostatnio ulubiona knajpe francuska na east village w NYC, jedzenie
jest tam przepyszne- jadlam zupe z marchewki-krem ale nie taki, ze lycha staje, delikatny,
slodkawy smak marchewki zaostrzony szczypiorkiem i salate z pieczona kaczka - hmmmm
bajka
kilka dni temu, zupe z kalafiora- tez krem- robia to wspaniale nie jak amerykanie- kit z maki i
smietany, no i escargo.......
Kiedys kolezanka zrobila salate, banal ale... niecodzienny
salata lodowa albo mesculine /mlodziutkie salatki rozniste/
podsmazone na masle i podane cieple / moze oliwie?/ plasterki ziemniakow, polaczone
wszystko z sosem vinagret.
zgadza sie??
Moze masz jakies ciekawe przepisy rodem z Francji, bylabym bardzo wdzieczna i inni pewnie
tez. Czesto gotuje buliabasse/ pisownia???/ moze zapodaj swoja wersje ?
dzieki bardzo,
pozdrawiam aniutek



Moja potrafila w kuchni czynic cuda.
Najbardziej pamietam:
smarzone drozdzowe pierogi z kapusta i grzybami (nigdy z mama nie udalo nam
sie znalezc przepisu)
tort orzechowy z mielonymi orzechami laskowymi zamiast maki
kaczka pieczona (nadziewana watrobka, bulka i zielona pietruszka) z jablkami
a swoja droga to zjadla bym taka dobra renete (mamusia twierdzi ze nikt ich
juz nie sprzedaje)



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)